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"Apostamos por derivados dos produtos para poder saír adiante"

Andrés Castelo y Luz Divina Castelo, de la empresa de Vilalba Champivil que se dedica al envasado de grelos y hongos. MARTA MANCEBO
Andrés Castelo y Luz Divina Castelo, de la empresa de Vilalba Champivil que se dedica al envasado de grelos y hongos. MARTA MANCEBO

El propietario indica que los grelos necesitan agua y frío para poder brotar y augura una cosecha marcada por el amargor de la verdura

La empresa chairega Champivil —líder en el envasado y recolección de setas y grelos en Galicia— también ha visto mermada considerablemente su producción. El propietario, Andrés Castelo, señala que aunque la peor parte se la han llevado los hongos, las verduras tampoco han salido indemnes de las consecuencias de la sequía. "A campaña de nabizas foi bastante regular. Moitas naceron, pero ao non ter humidade non conseguiron medrar de xeito normal", indica Castelo. 

El dueño de Champivil señala que, en consecuencia, la cosecha de grelos —que empieza en diciembre— probablemente también salga mal parada. "Este tipo de verduras necesitan moito frío e auga para brotar en condicións e este ano non tivemos ningún destes dous parámetros. O exceso de calor é unha peste para as colleitas", lamenta el empresario. Indica, no obstante, que tienen la esperanza de poder salvar gran parte de la producción finalmente. "Os grelos son moi agradecidos e basta que caia unha xeada e choiva uns días para que broten rapidamente. Por iso, aínda non damos todo por perdido e temos boas espectativas. Estamos nas mans do tempo".

"Teriamos que voltar aos invernos de antes para recuperar o ritmo da produción. Se seguimos así extinguirase todo"


No obstante, el chairego indica que lo que sí que se va a ver irremediablemente afectado va a ser el sabor. "Os grelos que saian adiante serán bastante máis amargos do normal porque a caída constante de auga é a que lles rebaixa o sabor e neste atípico outono non houbo nin choiva, nin frío", explica.

Ante este desolador panorama la empresa ha optado por reinventarse. "Nos últimos tempos apostamos por sacar unha liña de derivados dos produtos autóctonos, como a cervexa artesá de grelos ou de cogomelos e a marmelada , para poder saír adiante", comenta Castelo.

El empresario señala que no optaron por regar las cosechas para intentar recuperar los cultivos porque «os produtos naturais teñen que nacer coas condicións climatolóxicas. Mollar a terra non é a solución porque, por un lado, non chegaría para humedecer as raíces, e por outro lado, non terían o mesmo sabor». Además, indica que el futuro del sector pende de un hilo. "Teriamos que voltar aos invernos de antes para recuperar o ritmo normal da produción. Se seguimos con este tempo chegará o momento no que se extinguirán todos os produtos autóctonos, coas terribles consecuencias que iso pode supoñer", concluye.

"Apostamos por derivados dos produtos para poder saír adiante"
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