domingo. 20.06.2021 |
El tiempo
domingo. 20.06.2021
El tiempo

O 75% dos galegos sae de bares todas as semanas, un 4% deles a diario 

Una camarera atiende una de las concurridas terrazas de Pontevedra durante el fin de semana. RAFA FARIÑA
Una camarera atiende una de las concurridas terrazas de Pontevedra. RAFA FARIÑA
Galicia é unha das comunidades autónomas onde a cervexa tradicional é a bebida máis consumida no xantar

O 75% dos galegos sae de bares todas as semanas e un 4% deles o fai a diario, segundo unha enquisa realizada por Madison Market Research, coa colaboración da Sociedade Española de Dietética e Ciencias de Alimentación (SEDCA). 

Estas cifras son similares ás rexistradas no conxunto do Estado, xa que o 75% dos españois frecuenta os bares todas as semanas. Con todo, a porcentaxe dos que o fan a diario é un pouco superior e elévase ao 7% no total de España. 

Ademais, de acordo cos datos deste estudo, Galicia é unha das comunidades autónomas onde a cervexa tradicional é a bebida máis consumida no xantar. 

A Sociedade Española de Dietética e Ciencias de Alimentación recordou que o Informe do Consumo Alimentario en España 2018 do Ministerio de Agricultura, Pesca e Alimentación, sinalou que o gasto en alimentos, bebidas e aperitivos fose do fogar ascendeu a 34.539,32 millóns de euros, o que equivale a preto de 16.432,2 millóns de consumicións en hostalaría. 

Respecto diso, a Sedca indicou que, na actualidade, os horarios laborais e o ritmo de vida provocan unha inadecuada alimentación e o non poder comer en casa entre semana. De feito, o 40% dos españois pensan que comer ou cear fóra é motivo dun empeoramento de saúde e unha mala alimentación. Con todo, a sociedade apunta que xantar en restaurantes ou bares non ten por que estar rifado con levar unha alimentación saudable, sempre que se opte por alimentos sans, frescos e equilibrados.

MOTIVOS PARA COMER FÓRA DE CASA. Os principais motivos polos que a gran maioría das persoas deciden comer fóra de casa son a comodidade e o lecer. Pero, ademais, segundo a Sociedade Española de Dietética e Ciencias de Alimentación, en bares e restaurantes tamén se poden seguir boas pautas de alimentación. 

Para iso, creou un documento que reflicte os mellores consellos para comer e tapear de forma saudable en hostalaría, durante o cinco momentos clave de alimentación do día: almorzo, xantar, comida, merenda e cea.

CONSELLOS SAUDABLES. Un dos primeiros consellos achegados no documento é ir camiñando, na medida do posible, ao establecemento desexado. Así, o profesor da Universidade Complutense de Madrid e presidente do Comité científico de Sedca, Jesús Román, sinala que "é importante manterse activo, e o ir camiñando aos restaurantes, é unha maneira de queimar as calorías inxeridas". 

En xeral, a Sedca aconsella elaboracións á prancha, ao vapor, cocidas e horneadas, así como a predominancia das verduras e hortalizas nos pratos principais. "Se o que realmente nos gusta é tapear a media mañá existen moitas tapas baixas en calorías e saudables, como os encurtidos, o xamón e o gazpacho", indicou. 

Para beber, a Sociedade Española de Dietética e Ciencias de Alimentación recomenda optar pola auga ou, quen así o desexe, por bebidas baixas en calorías como a cervexa tradicional e sen alcol.

CERVEXA, A OPCIÓN PREFERIDA. A cervexa é segundo a enquisa de Madison Market Research, despois da auga, a opción preferida polo 51,8% dos españois. En concreto, un 43,2% decántase pola de tipo tradicional e un 10,7 por cento pídea sen alcol. 

Doutra banda, un tema que preocupa aos traballadores é poder saír da oficina e tomarse unhas tapas á vez que se toma unha cervexa e charla cos seus compañeiros. 

Os expertos aconsellan facer deporte en conxunto para "gañarse" o picoteo posterior sen ter remorsos. "Tomar unhas tapas pola tarde, na comida ou na cea, non é un problema e non ten porqué darnos remorsos se o facemos ben, e para iso debemos elixir ben en función das nosas características persoais, a actividade física que realicemos", declara Jesús Román Martínez.

CEAS. A enquisa advirte de que os españois realizan ceas máis copiosas do que deberían xa que acoden a comida rápida. Fronte a iso, a Sedca recomenda que a última comida do día sexa "a máis lixeira". "Teremos que decantarnos por preparacións lixeiras a base de verduras, hortalizas, mariscos, carnes baixas en graxa e peixes", apuntou o presidente da Sedca, Antonio Luís Villarino. 

Ademais, engadiu que "o importante, é facer un equilibrio entre comida e cea ou entre media mañá e media tarde, para que ao final da xornada, o número de calorías e nutrientes tomados sexan os correctos en cada caso". 

En definitiva, saír a comer á rúa non ten por que supor un risco para a nosa saúde se se seguen unha serie de pautas e mantense unha dieta equilibrada. Segundo palabras do profesor Antonio Luís Villarino, "o obxectivo deste documento é crear unha serie de consellos para concienciar ás persoas de que realmente fóra de casa pódese comer dunha maneira sa e aceptable".

AS BEBIDAS FERMENTADAS. Por outra banda, a enquisa indica que o consumo de bebidas fermentadas, como a cervexa, é máis frecuente entre quen acompañan a bebida con algo para comer. Pola contra, quen menos acompañan a bebida con comida son aqueles que optan por café, infusións, refrescos ou combinados. 

Ademais, segundo o estudo realizado por Madison, en Galicia, a cervexa pídese máis canto maior é a frecuencia coa que adoitan ir de bares; é dicir, desde o 75% dos que van ocasionalmente até o 4 % entre quen van de bares a diario.

CONSUMO MODERADO DE CERVEXA. A Sociedade Española de Dietética e Ciencias da Alimentación apuntan que diversas institucións internacionais indican que o consumo moderado de alcol non debe superar os 30 g/día nos homes (tres canas de cervexa tradicional ou 600 ml) e os 20g/día para as mulleres (dúas canas ou 400 ml), e se se inxere é aconsellable facelo acompañada de alimentos sólidos. 

Con todo, se se está tomando medicamentos, se se vai a conducir, e no caso das mulleres embarazadas ou en período de lactación, o consumo de alcol debe ser cero. Así mesmo, un consumo abusivo pode ser prexudicial para a saúde, subliña. 

Esta indicación segue a mesma liña que os resultados da enquisa, xa que entre quen adoitan beber cervexa cando saen a tomar algo, máis da metade os galegos (53%) consideran saudable un consumo entre unha e dúas canas ao día. 

O 56 % dos enquisados considera que leva unha alimentación bastante saudable e valóraa con 8 puntos sobre 10, mentres que só un 9,4% faio cun catro ou menos. 

O 75% dos galegos sae de bares todas as semanas, un 4% deles a diario 
Comentarios
ç