O lalinense Diego López, elixido Cociñeiro do Ano no Fórum Gastronómico 2014

PON2402P52F1.JPG
photo_camera PON2402P52F1.JPG

A CORUÑA. O cociñeiro pontevedrés Diego López, do restaurante ‘La Molinera’ de Lalín, foi elixido como Cociñeiro do Ano no Fórum Gastronómico que se inaugurou hoxe por primeira na Coruña -tralo seu paso por Santiago de Compostela- e que se celebra ata o martes.

Diego López foi elixido como o primeiro gañador do concurso Cociñeiro do Ano, escollido a través de votación popular. Xunto a el foron finalistas Diego Belo, Lucía Freitas, Daniel Guzmán e Álvaro Villasante.

O Fórum Gastronómico reúne en Expocoruña a 450 marcas con 120 expositores, que estarán representados nos 5.000 metros cadrados nos que se desenvolve o evento.

Na inauguración, o alcalde da Coruña, Carlos Negreira, salientou que se trata dun evento estratéxico para impulsar o turismo como «pedra angular e motor económico» da localidade. «Veu para quedar moitas edicións máis», asegurou, tras celebrarse por última vez en 2012 en Santiago.

O sector gastronómico implicouse con esta cita, que conta con 120 expositores, o que supón un aumento de case un 30 por cento respecto á anterior edición, segundo destacou, Pep Palau, codirector deste evento, xunto con Jaume Von Arend.

Na cita de hoxe tamén estivo a conselleira de Traballo e Benestar, Beatriz Mato; a directora de Turismo da Xunta, Nava Castro; e o presidente da Deputación da Coruña, Diego Calvo, ente que financia con 225.000 euros o 80 por cento do proxecto.

Análise

Entre o máis destacado da xornada, o Fórum Metropolitano atopou a exploración do chef Luis Veira do ‘ADN’ do seu restaurante Árbore da Veira, que leva aberto 15 meses e obtivo unha estrela Michelín.

Na súa charla, Veira fixo un percorrido a través dunha serie de elementos que o levan dende o seu pasado, xa que se remonta aos anos de xuventude do seu avó, ata os propósitos de futuro que marca para Árbore dá Veira. Así, o mar converteuse na principal aposta do restaurante con pratos que van dende produtos tradicionais ás algas.

aula activa. Os protagonistas dos Talleres e a Aula Activa, nesta primeira xornada de Fórum, foron Sergio Bastard (Casona del Judío), David Toutain (Restaurante David Toutain) ou Beatriz Sotelo e Xoán Renxeses (A Estación), así como Iago Pazos e Marcos Cerqueiro (Loxe Mareiro e Abastos 2.0).

Ademais os amantes do viño gozaron na extraordinaria sesión de Josep Roca quen deleitou a todos os presentes coa cata de 15 viños distintos. Outro grande protagonista da xornada foi Fabián León (Masterchef) que xunto con Pablo Fernández, profesor da Escola participou nos talleres de FórumNiños facendo as delicias dos máis pequenos.

Así mesmo, un Auditorio cheo contou coa actuación estelar de Jordi Cruz (Àbac); ao mediodía foi a quenda da nova cociña galega con Alén Tarrío e os coruñeses Chisco, Eduardo Pardo e Tino Outeiro. Este domingo tamén se repartiron os premios aos nenos que se sumaron aI Concurso Cociñeiro Junior organizado pola Asociación Provincial de Hostalaría de A Coruña.

Programación

O programa de actividades continúa mañán coas sesións de Fórum Dulce, coa participación de Ariel Mendizábal, o mexicano José Ramón Castillo, Marco Leone e Jordi Roca. E, tamén os relatorios de Ángel León, Oriol Castro e Mateu Casañas, de ‘elBulliFoundation’.

Ademais, estarán Paco Pérez, Pedro Martino, Nacho Manzano, Álvaro Garrido, Rodrigo de la Calle, Marcos Morán, Andrés Médici ou Iago Castrillón e Eva Pizarro, entre outros.

Por outra parte, e no marco do Fórum Ciudad, o luns celebrarase ‘Fotogramas e Taninos’, unha actividade que marida a sétima arte con viños exquisitos e comentaristas de cinema, da man do sumiller pontevedrés Xoán Cannas, que terá lugar no Teatro Rosalía de Castro ás 21,00 horas.

Outro atractivo da xornada será o desenvolvemento do concurso de tiraxe de cervexa, organizada por Estrella Galicia.

O terceiro posto do Polbeiro 2014 vai para Bueu

O catalán afincado en Bueu David Juárez, do restaurante ‘La Estrellita’, quedou hoxe en terceiro lugar no concurso Polbeiro 2014 do Fórum Gastronómico da Coruña, un título polo que recibiu un premio de 300 euros.

A gañadora do primeiro posto foi María Isaura, unha polbeira do Carballiño, Ourense. Pola súa banda, conseguiu o segundo lugar Vanesa Ferreiro, de Lugo.

Entre o xurado que valorou aos participantes atopábase o cociñeiro Pepe Solla, do restaurante de Poio Casa Solla, que conta cunha Estrella Michelin.

Comentarios