La apicultura gana adeptos en la provincia de Pontevedra

Pese a los problemas que amenazan a las abejas y al sector, como el cambio climático, las velutinas, los incendios y el uso de pesticidas, cada año aumenta el número de colmenas y de apicultores, aunque solo un 9% son profesionales
abejas
photo_camera Un apicultor sostiene un panal de abejas. JAVIER CERVERA-MERCADILLO

A pesar de que son varias las amenazas con las que año a año tienen que luchar para mantener su actividad, la apicultura atrae cada año a más adeptos. Sea porque es una forma de recuperar el contacto con la naturaleza y los entornos rurales, sea por tradición, por tener una fuente extra de recursos o por compromiso con el medio ambiente, lo cierto es que anualmente se van incorporando a esta tarea nuevas generaciones de apicultores. 

Y su papel es más vital de lo que la mayoría pueda pensar, teniendo en cuenta que la propia FAO (la Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura) señala que el 30% de los alimentos que consume la humanidad dependen del trabajo de las abejas, que son imprescindibles para el mantenimiento de la biodiversidad, pues entre el 60% y el 95% de las plantas con flor son polinizadas por este tipo de insectos. Su existencia silvestre es cada vez más complicada por factores como los pesticidas, de ahí que el rol de las personas que se dedican a cuidar las colmenas sea tan importante.

En Galicia hay alrededor de 5.000 apicultores y unas 222.000 colmenas, según explica Xosé Torres, presidente de la Asociación Galega de Apicultura (Aga), que precisa que en la provincia de Pontevedra la mayoría son pequeños productores "cunha media de 30 a 50 colmeas cada un, que é o habitual". De hecho, "as condicións da apicultura nas Rías Baixas non teñen nada que ver coas de Ourense ou coas de Lugo ou mesmo coas de zonas interiores e elevadas da provincia de Pontevedra como pode ser a serra do Candán", pues en el territorio pontevedrés más próximo al litoral suele predominar el monocultivo de eucalipto, mientras que en otras áreas de la comunidad prevalecen otras especies o el monte raso con flores silvestres como "ericas, carrouchas, carrascas ou carpazas".

En toda Galicia hay cerca de 5.000 apicultores y unas 222.000 colmenas y en las Rías Baixas la mayoría son pequeños productores 


¿Este territorio es entonces una potencia melífera? Tal y como explica Torres, «somos potencia en canto á calidade da produción do noso mel», pero «a maioría dos apicultores galegos son de ámbito afeccionado ou semiprofesional». De hecho, «a porcentaxe de apicultores profesionais non chega nin ao 9% hoxe en día». «Sobre todo na provincia pontevedresa, a apicultura é un complemento doutras actividades agrícolas ou externas ao mundo rural», añade el presidente de AGA.

En estos tiempos en los que la despoblación de los municipios de interior ocupa titulares y, de cuando en vez, también la agenda política, la apicultura es una magnífica forma de asentar vecinos en el rural, tal y como indica Xosé Torres. «Incluso moita xente que reside nas cidades acude nas fins de semana ás súas aldeas a controlar e facer seguemento das colmeas» y eso evita el abandono de los pueblos, dice.

«Curiosamente, a apicultura é un dos sectores nos que a rexeneración con xente de nova incorporación está sendo moi habitual. Está aumentando todos os anos tanto o número de apicultores como o de colmeas. En Galicia, por circunstancias determinadas, e sobre todo na provincia de Pontevedra, temos apiarios que en principio non deberían soportar máis de 25 ou 30 colmeas por emprazamento, dado que a flora apícola, que é o pasto que teñen ao longo de todo o ano esas colmeas, é moitas veces de monocultivo, como pasa co eucalipto. Nalgunhas zonas pode haber castiñeiro ou silva, pero noutras non existe toda a diversidade que precisan as abellas para manterse como colonias activas e sobrevivir ao longo de todo o ano», explica el presidente de AGA.

Y es que los apicultores y las abejas se enfrentan a varias amenazas fundamentales: los incendios, los pesticidas, las avispas velutinas y el cambio climático.

"Os lumes forestais son algo desastroso. Provocan a perda de pasto apícola e ademais non é doado que as zonas queimadas recuperen a biodiversidade que tiñan antes, porque normalmente os fentos invaden áreas nas que había flores silvestres e non deixan lugar ao aproveitamento apícola", apunta Xosé Torres. 

"O uso de pesticidas no ámbito agrario  tamén ten consecuencias fatais e hai que entender dunha vez que a apicultura e a agricultura teñen que ir da man, son actividades que necesitan a unha da outra, pois a metade dos cultivos de horta precisan das abellas para ser polinizados", añade.

Con respecto a las velutinas, justamente están empezando a atacar en esta época. "Estano facendo por microcomarcas. Están xa empezando a atacar ás colmeas de abellas porque precisan esa proteína para alimentar ás súas larvas e para o seu desenvolvemento, así que aos apicultores tócanos intentar protexer ás abellas da mellor maneira para que poidan sobrevivir. De aquí para adiante tocan tres ou catro meses moi duros na loita contra a velutina", afirma.

A pesar de los esfuerzos de este sector, este es un problema díficil de controlar. "Só se consegue retirar o 25% dos niños e cada un pode ter unha produción de 300 a 1.000 raíñas e todas van creando máis. Onde un ano hai un niño de avespas, ao seguinte vai haber tres, catro ou cinco; e as zonas costeiras son un paraíso para elas. A provincia de Pontevedra é predilecta". 

El problema de las rozas forestales en ciertas épocas
Aunque los incendios forestales son un grave problema para las colmenas de abejas y los apicultores, las rozas que se hacen en el monte para prevenir los fuegos también generan perjuicios si se realizan en ciertas épocas del año, porque suprimen el pasto apícola, indispensable para su supervivencia y para la producción de miel.  

"Entendemos que, evidentemente, é  preciso facer devasas para que as aldeas estean protexidas contra os lumes, pero tamén hai que ter en conta que é unha contradición que, por unha banda as administracións europea, española e galega subvencionen alimento para as abellas e, por outro, estean subvencionando que se supriman áreas de pasto para as abellas. Habería que compaxinar ambas facetas, que as limpezas dos montes se fixeran en épocas que tiveran menos repercusión sobre o pasto das abellas, porque en certas zonas está afectando moito o feito de deixar os chans rasos, sen ningunha flor", apunta Torres.