"Cando se sae ao monte hai que recoller só os cogomelos que coñezamos ben"

Xosé Álvarez Castro advirte de que "non pasa nada se nos equivocamos ao poñer un nome a un cogomelo para unha exposición, pero cando se trata de comelo o erro pode resultar fatal"
Xosé Álvarez Castro durante la charla que ofreció en el local social de O Burgo. DAVID FREIRE
photo_camera Xosé Álvarez Castro durante la charla que ofreció en el local social de O Burgo. DAVID FREIRE

"Cando se sae ao monte a recoller cogomelos só debemos recoller aquelas especies que sen dúbida algunha coñezamos ben. Sempre hai que ir á máxima seguridade". Xosé Álvarez Castro, del grupo micológico Sendeiriña, ofreció este consejo ayer, durante la charla inaugural de las Xornadas Micolóxicas organizadas por la Asociación Socio Cultural O Burgo.

En plena temporada de recogida de setas, el experto mostró a través de imágenes "unha ducia" de especies que se pueden encontrar de forma más habitual en el monte, algunas de las cuales pueden causar intoxicaciones leves (vómitos, indigestión o diarrea) o incluso ocasionar la muerte.

"Insistimos moitísimo en advertir dos riscos e dos prexuizos que pode ocasionar a inxesta de algunhas clases de cogomelos, que poden chegar a ser letales só con que consuma un ou dous exemplares". Precisó que "as fotos que se atopan en libros resultan unha axuda, pero non é o mesmo que vela no monte".

"Cando se lle pon un nome ao cogomelo para unha exposición podemos equivocarnos que non pasa nada, pero cando se trata de comelo o erro pode resultar fatal", con especies como la amanita o la Paxillus involutus. Añade que "tamén as lepiotas pequenas están causando algúns problemas porque teñen un veneno moi forte. É unha especie distinta da macro lepiota que podemos atopar debaixo das viñas, que é comestible".

El experto de la asociación Sendeiriña indica que las leiotas pequeñas están causando problemas porque "teñen un veneno moi forte"

Xosé Álvarez indicó que, en caso de duda sobre si una seta es apta para el consumo o no, es aconsejable consultar a especialistas de entidades micológicas que, aseguró, "sempre nos prestamos a asesorar de xeito voluntario".

Además, el micólogo efectuó un repaso de las consideraciones legales que deben respetar las personas que van al monte a recoger setas porque, recordó, "hai unha normativa da Xunta que regula a maneira na que se poden recoller os cogomelos, a cantidade máxima e a existencia de montes que están acotados polos seus propietarios para reservarse eles o seu aproveitamento micolóxico".

BOOM MICOLÓGICO. Xosé Álvarez destaca el boom que tiene el mercado de las setas "porque está de moda buscar os produtos exóticos á marxe da comida de sempre", una circunstancia que puede conllevar a dos circunstancias: "que haxa xente que sen uns mínimos coñecementos se limite a coller as dúas, tres ou catro setas que controla ben, e tamén a gran cantidade de persoas que van ao monte sen ter o máis mínimo respecto pola natureza". En concreto se refiere a casos en los que se utilizan rastrillos que destruyen los micelios (parte del hongo que va en la tierra).

"O monte ten que quedar igual que estaba antes da recollida dos cogomelos se queremos asegurarnos un futuro de setas e de diversidade da natureza. As setas non teñen que ser nin moi noviñas nin moi vellas, hai que limpalas no monte para deixar as esporas e non destruir o hábitat, todo o que debería facer unha persoa con sentido común".

Sobre la aparición de nuevas especies de setas sin catalogar, Xosé Álvarez aconseja no recogerlas ni consumirlas y esperar a su clasificación científica y divulgación a través de las publicaciones especializadas.

Comentarios