A conselleira do Mar, Rosa Quintana, destacou este venres a importancia de contar con instalacións innovadoras adaptadas á realidade dos profesionais do mar para facilitar a súa actividade e facela máis competitiva. Nesta liña, puxo en valor o papel que desempeñou a planta de frío e elaboración de produtos do mar que ten en Mos a empresa Irmáns Fernández Ibáñez Consignatarios de Pesca, que durante varios meses de pandemia permitiu o almacenamento de capturas. Así o indicou na visita a estas instalacións, onde estivo acompañada pola directora xeral de Pesca, Acuicultura e Innovación Tecnolóxica, Mercedes Rodríguez.
Alí, a titular de Mar explicou que, grazas a esta infraestrutura, a flota de palangre de superficie puido almacenar as súas capturas durante moitos meses de pandemia, pois no inicio da alerta sanitaria e ante as dificultades de comercialización, a empresa incluso ampliou a capacidade de frío da que dispuña a planta. Quintana destacou que esta instalación conta con cámaras de -50ºC, que permiten manter o produto ultraconxelado, en particular atún procedente do océano Índico, con todas as súas propiedades organolépticas desde a súa recepción ata a súa distribución.
Deste xeito, esta planta, deseñada con características de eficiencia enerxética, dedícase á preparación, clasificación e almacenamento de peixe para a súa elaboración e venda, unha parte para o consumidor final en grandes superficies.
APOIOS AO SECTOR. Rosa Quintana destacou a importancia de brindar apoios ao sector para dotar a actividade de instalacións que faciliten o seu labor. Máis aínda, incidiu, nun contexto marcado polas dificultades derivadas da covid-19, no que o sector marítimo-pesqueiro foi declarado esencial. A conselleira destacou que esta planta recibiu unha axuda da Xunta de máis de 5,3 millóns de euros na convocatoria de achegas de 2019 a pemes de transformación de produtos do mar. Na convocatoria deste ano, o Executivo galego destina a estes apoios un total de 16 millóns de euros cofinanciados co Fondo Europeo Marítimo e de Pesca (FEMP).
Con eles, o Goberno autonómico apoia ata
Quintana subliñou que na convocatoria do ano pasado beneficiáronse destas achegas máis de 40 proxectos, por un importe de preto de 15 millóns de euros e que, desde 2016, concedéronse este tipo de axudas a ao redor de 230 iniciativas de transformación de produtos do mar por valor de máis de 57 millóns de euros.