A nova catalogación do turismo rural afectará a 168 negocios na provincia

Case un terzo de todas as casas rurais de Galicia concéntranse nos concellos pontevedreses, que ofrecen máis de 2.000 prazas para acoller hóspedes. O sector ve con bos ollos a medida impulsada pola Xunta, sempre que non se apliquen criterios distintos no resto de España 
Una de las casas rurales existentes en la comarca de Pontevedra, concretamente en Poio. RAFA FARIÑA (ARCHIVO)
photo_camera Unha das casas rurais existentes na comarca de Pontevedra, concretamente en Poio. RAFA FARIÑA (ARQUIVO)

A equiparación ao resto de infraestruturas de aloxamento turístico, o impulso á profesionalización de todos os establecementos, a difusión e promoción dos seus servizos e unha maior seguridade tanto para clientes como para propietarios.

Estes son os obxectivos da proposta impulsada pola Xunta de Galicia para clasificar os negocios de turismo rural mediante un sistema de estrelas en función da súa calidade e servizos, ao estilo do que rexe os hoteis.

Na provincia de Pontevedra, esa medida afectaría a case 170 establecementos. Segundo o propio directorio de empresas turísticas que manexa a Administración autonómica, actualmente no conxunto de concellos pontevedreses hai censados de xeito oficial 168 aloxamentos rurais, o que supón case un terzo de todos os rexistrados en Galicia.

De feito, aínda que por moi pouca diferenza, Pontevedra segue sendo a provincia con máis casas rurais de toda a Comunidade Autónoma, aínda que A Coruña practicamente iguala a súa cifra e Lugo queda moi preto, con 149 establecementos. Ourense é o cuarto territorio do ranking galego, con só 75.

Ademais, mentres que en terras lucenses e ourensás o número de aloxamentos rurais experimentou un certo descenso con respecto a hai un ano, nas dúas provincias atlánticas a cifra mantívose, o que evidencia a maior puxanza dun sector que conquista tanto ao público autóctono como ao chegado desde fóra das fronteiras galegas.

Nos concellos pontevedreses este tipo de locais teñen capacidade para acoller a algo máis de 2.000 hóspedes (as súas 2.009 prazas supoñen o 29% de todas as existentes en Galicia) e as comarcas de interior son as que levan a palma.

A diferenza doutro tipo de aloxamentos máis concentrados nos concellos de costa, neste caso, Deza e Tabeirós-Terra de Montes ocupan o primeiro posto do ranking provincial, cuns 50 negocios dedicados ao turismo verde (destaca o caso concreto da Estrada, con 21 aloxamentos).

Con todo, en toda a comarca de Pontevedra hai só 23 (seis en Cerdedo-Cotobade, cinco en Poio, tres en Vilaboa, un en Barro e dous na capital, a mesma cantidade que en Campo Lameiro, Ponte Caldelas e A Lama).

CONVOCATORIA Ao SECTOR

A finais de xuño, a directora de Turismo de Galicia, Nava Castro, compareceu no Parlamento galego para informar os avances na nova Estratexia de Turismo Rural na que está a traballar a Consellería que dirixe Román Rodríguez e anunciou unha convocatoria "inminente" dirixida a este sector para avanzar na nova clasificación por estrelas, unha das "medidas máis innovadoras que inclúe esta estratexia e coa que se dará un significativo avance de cara á profesionalización e calidade do turismo rural", segundo declarou a responsable autonómica.

A Consellería anunciou que convocará ao sector de forma inminente para informalo sobre a clasificación e o novo decreto a redactar

A catalogación mediante o sistema de estrelas é ben vista polos representantes do gremio, pero a condición de que non choque cos modelos que se apliquen no resto do Estado. Así o indicou o presidente de Fegatur (Federación Galega de Turismo Rural), Cesáreo Pardal: "Non ten sentido que aquí sexan estrelas, en Castela espigas, en Andalucía oliveiras ou en Madrid cocidos". Trátase de homoxeneizar "" para que calquera persoa poida ter unha referencia clara en función duns mesmos criterios e símbolos a fin de evitar equívocos, especialmente de face aos clientes.

En Italia e Francia os aloxamentos ruales réxense por un sistema clasificatorio simbolizado con espigas xa recoñecido por parte de hóspedes e aloxamentos, pois existe unha normativa clara para o sector en ambos os países. Con todo, en España, tal e como precisou o portavoz de Fegatur, polo momento o turismo rural non está regulado cun modelo de catalogación oficial válido en todas as comunidades. "Sabemos que Castela-A Mancha tamén está a traballar niso e, con respecto á proposta para Galicia, é certo que o que pega primeiro pega dúas veces, pero hai que facelo de forma coherente e homoxénea" co resto do Estado, sen xerar maior confusión, reiterou.

Por todo iso, tanto na provincia de Pontevedra como no resto de Galicia o sector está "á espera de que a Xunta remítanos o borrador explicando as características concretas desta clasificación que se quere implantar e unha vez que o recibamos haberá que sentar a debater e a acordar", sinalou Cesáreo Pardal.

Agora, o directorio turístico da Xunta mostra diferentes categorías de casas rurais (clasifícaas en Grupo A, B e C), dependendo de se son casas de labranza, pazos, etcétera. "Haberá que ver a que corresponde cada un e cantas estrelas atribúenselle en función diso tamén", concluíu o presidente de Fegatur.

"Esperamos un agosto moi bo para as casas rurais logo dun xullo que non o foi tanto"
"Xuño foi bo para este sector, xullo non tanto e agosto esperamos que sexa moi bo. Os datos que deu a Xunta do primeiro semestre en base ás estatísticas do INE mostran un repunte do turismo rural. A ver se cando se termine este mes vemos que se confirman eses bos prognósticos e conseguimos movernos na franxa do 65% ao 75% de ocupación".

Así o indicou Cesáreo Pardal, presidente de Fegatur. Do mesmo xeito, a Consellería de Cultura e Turismo engadiu que "nos últimos anos, ou turismo rural está xerando cada vez máis interese entre vos viaxeiros. Ou ano pasado, máis de 200.000 persoas escolleron esta modalidade, acadando ou seu máximo histórico".

Segundo sinalara Nava Castro, a Estratexia de Turismo Rural da Xunta está vertebrada ao redor de catro liñas básicas. A primeira é a potenciación da oferta e a súa diferenciación, incluíndo esa nova clasificación dunha a cinco estrelas. A segunda céntrase na profesionalización e está dirixida a achegar ferramentas ao empresariado para potenciar os seus produtos e incrementar a competitividade, expondo accións como seguir promovendo a implantación de sistemas Sicted ou Q de Calidade, a conciencia de destino e xornadas informativas en colaboración coa inspección turística.

A terceira liña baséase na innovación, incluíndo o desenvolvemento de aplicacións de análises de Big Data para entender mellor os fluxos de visitantes e "preparar Galicia para ou turismo do futuro". E a cuarta está enfocada á promoción e á comercialización, mellorando para iso a visibilidade do sector en feiras e eventos promocionais, con campañas en países emisores, fomentando o turismo de proximidade e interno e reforzando a creación de produtos como experiencias e escapadas rurais, para o que se expón contar coas axencias de viaxes no proceso de deseño.

Comentarios