29-25. Os Hispanos dan unha lección camiño da súa cuarta final consecutiva

A selección española conseguiu igualar o partido e porse por diante na segunda metade
El portero cangués Rodrigo Corrales celebra la victoria junto al resto de sus compañeros. TIBOR ILLYES (Efe)
photo_camera O portero cangués Rodrigo Corrales celebra a vitoria xunto ao resto dos seus compañeiros. TIBOR ILLYES (Efe)

A selección española de balonmán fixo este venres historia ao converterse na primeira en alcanzar catro finais consecutivas dun Campionato de Europa, tras imporse por 29-25 á de Dinamarca nas semifinais do Europeo de Hungría e Eslovaquia.

Se o conxunto danés deixouse gañar ou non ante Francia na última xornada da segunda fase é algo que só saben os xogadores nórdicos, pero se o fixeron este venres demostrouse o seu gran erro.

Esporeados pola sensación de menosprezo que transmitían a indisimuladas ganas do equipo danés de medirse con España, á que xa derrotaran nas semifinais do último Mundial e dos Xogos Olímpicos de Tokio, os Hispanos realizaron o seu mellor partido en todo o torneo.

Unha auténtica lección de carácter que lles permitiu aferrarse á pista nos peores momentos e, sobre todo, de xogo, especialmente na segunda metade, na que demostraron o porqué da súa condición de campións dos dous últimos Europeos.

Traballo coral no que destacaron con luz propia o gardameta Gonzalo Pérez de Vargas, que pechou o choque con catorce paradas, e o extremo Aleix Gómez, que liderou o ataque español coas súas once dianas

Consciente de que as súas opcións de vitoria pasaban por unha sensacional defensa, o conxunto español aplicouse desde o principio cunha inusitada intensidade ao traballo defensivo.

A súa agresividade e velocidade de pernas sorprendeu a unha Dinamarca que nos primeiros oito minutos xa contabilizaba catro perdas, unha cifra sorprendente para un equipo que apenas comete erros na circulación de balón.

Pero o bo facer dos Hispanos en defensa quedou en nada ante as dificultades dos de Jordi Ribera no ataque estático, como demostrou os máis de nove minutos que o equipo español tardou en marcar o seu primeiro gol coa defensa formada.

E non foi porque os Hispanos non xerasen claras ocasións de gol, pero a falta de acerto dos internacionais españois, especialmente desde o pivote, hipotecaron as súas opcións.

Pouco se pode facer ante unha selección como Dinamarca cando superados os primeiros vinte minutos de xogo acumúlanse xa ata once erros de lanzamento.

Neses fallos xogou un papel fundamental o gardameta danés Niklas Landin, que aos doce minutos de xogo xa contabilizaba cinco paradas.

Dinamarca, liderada por un sensacional Mikkel Hansen, que demostrou que ademais dun excelso cañonero é un sensacional pasador, situouse cunha renda de catro goles (4-8) aos dezaoito minutos da primeira metade.

Pero España non estaba disposta a renderse e moito menos Gonzalo Pérez de Vargas, que, coas súas paradas, dotou de novos bríos á defensa do conxunto español.

De feito, a pesar da súa vantaxe, o equipo danés nunca pareceu sentirse cómodo e moito menos no momento en que os Hispanos comezaron a resolver os seus problemas de lanzamento coa entrada á pista de Joan Cañellas.

Con Cañellas percutiendo desde media distancia, a defensa danesa viuse obrigada a saír, o que permitiu aos de Jordi Ribera atopar o camiño para abastecer de balóns aos seus extremos.

Foi o xeito que atopou España para comezar a reducir a súa desvantaxe, que a falta seis minutos para o descanso quedou en dous tantos (8-10).

Dinamarca apostou entón por un ataque con sete xogadores de campo que Aleix Gómez, cun sensacional roubo, non desaproveitou para que España chegase ao descanso só un gol (13-14) por detrás.

O conxunto español prolongou a súa dinámica positiva no arranque da segunda metade, na que novo, moi intenso en defensa, logrou igualar a contenda (15-15) cun gol dun espectacular Aleix Gómez.

O mozo extremo español demostrou que poucos xogadores hai no mundo coa súa efectividade, sen importar se ten espazo ou non, ou incluso se ten que tirar, aínda que é zurdo, desde o extremo esquerdo.

Os seus goles, unidos ás paradas de Gonzalo Pérez de Vargas, infranqueable no segundo tempo, permitiron a España lograr o que parecía imposible no primeiro período, situarse cunha renda de dous goles a favor (18-16).

Nunca antes en todo o campionato viuse nesta situación o conxunto nórdico, que debía demostrar que tamén sabe xogar por detrás no marcador.

Os Hispanos, superado o ecuador da segunda metade, lograron unha máxima renda de tres tantos (22-19) grazas a unha diana do pivote Adrià Figueras, que rompeu o seu maleficio desde os seis metros

Pero aínda quedaba moito por sufrir ao conxunto español, un sufrimento que se encargou de aliviar un Aleix Gómez que non só se mostrou implacable nos seus lanzamentos, senón tamén en defensa cos seus roubos de balón.

Unha eléctrica recuperación do extremo permitiu aos de Jordi Ribera situarse cunha vantaxe de tres goles (24-21) a menos de nove minutos para a conclusión.

Tempo no que España e Jordi Ribera gañaron a batalla táctica ao preparador danés Nikolaj Jacobsen, que o intentou todo para dar a volta ao marcador, pero nin o ataque con sete homes nin a defensa 5-1 nin a presión por toda a pista que intentou ao final servíronlle para apartar do triunfo ao equipo español.

Os Hispanos, tras converterse no primeiro equipo en alcanzar catro finais consecutivas, queren axigantar o vindeiro domingo a súa lenda igualando a Suecia como a única selección capaz de encadear tres títulos continentais seguidos.

- Ficha técnica:
29 - España: Pérez de Vargas; Aleix Gómez (11, 2p), Maqueda (2), Gedeón Guardiola (-), Peciña (-), Sánchez-Migallón (-) e Ángel Fernández (1) -equipo inicial- Currais (ps), Gurbindo (-), Sarmiento (-), Figueras (3), Cañellas (7), Casado (3), Ariño (1), Tarrafeta (1) e Odriozola ().

25 - Dinamarca: Niklas Landin; Svan (2), Gidsel (3), Lauge (2), Mikkel Hansen (8, 4p), Magnus Landin (4) e Saugstrup (3) -equipo inicial- Moller (ps), Kirkelokke (-), Jakobsen (-), Mollgaard (-), Mensah (1), Johan Hansen (-), Andersson (-), Holm (1) e Hald (1).

Marcador cada cinco minutos: 0-1, 2-3, 4-5, 5-8, 8-11 e 13-14 (Descanso); 15-15, 16-16, 21-19, 23-21, 25-23 e 29-25 (Final).

Árbitros: Nikolov e Nachevski (MKD). Excluíron dous minutos a Maqueda, Figueras, Gurbindo e Peciña, por España; e a Magnus Landin, Niklas Landin e Jakobsen, de Dinamarca.

Incidencias: Primea semifinal do Europeo de Hungría e Eslovaquia disputada no MVM Dome de Budapest.