32-28. España pon un pé nos cuartos de final á conta de Alemaña

Os Hispanos fixeron un gran traballo en defensa que lles permitiu distanciarse no marcador na segunda metade
El equipo español delebra la victoria ante Alemania. PETR DAVID JOPSEK (Efe)
photo_camera O equipo español delebra a vitoria ante Alemaña. PETR DAVID JOPSEK (Efe)

A selección española de balonmán puxo un pé nos cuartos de final do Mundial de Exipto, tras imporse este xoves por 32-28 a Alemaña, nun encontro no que os "Hispanos" desarbolaron por completo ao conxunto xermano cunha sensacional defensa no tramo final da segunda metade.

O sobresaliente traballo defensivo permitiu aos de Jordi Ribeira sobreporse a un mal arranque de segundo tempo, que deixou en nada as excelentes prestacións que mostraran na primeira metade.

Pero nin aínda así descompúxose o equipo español, que, nunha nova mostra de madurez, reaccionou cando peor pintaba o partido para os Hispanos, que aos 42 minutos perdían por tres tantos (22-25) no marcador.

España logrou enxugar a desvantaxe co paso a unha defensa 6-0, liderada por uns impoñentes Viran Morros e Gedeón Guardiola, e secundado por un non menos fenomenal Gonzalo Pérez de Vargas baixo os paus, que permitiron ao conxunto español dar a volta ao marcador cun demoledor parcial de 6-0.

E é que tanto españois como alemáns, conscientes da transcendencia do choque, tiñan claro que a clave estaba na defensa, á que se aplicaron desde o primeiro momento coa máxima intensidade en defensa.

Os xermanos apelando ao seu tradicional 6-0 para sacar partido dos moitos quilos e centímetros que suman xogadores como Johannes Golla e Sebastian Firnhaber no eixo da zaga, e os Hispanos apostando polo 5-1 que tan bos resultados deulle na vitoria cultivada sobre Alemaña no último Europeo.

A loita de estilos, a pesar da igualdade inicial, aos poucos foi decantándose a favor do equipo español, que aproveitou a frecuencia coa que os defensores xermanos confunden a agresividade cunha innecesaria dureza.

Tal e como lle ocorreu a Firnhaber, quen en apenas dez minutos xa sumaba dúas exclusións, que Raúl Entrerríos non desaproveitou con dúas pinceladas do inmenso talento que atesoura para situar a España cunha renda de dous goles (6-4) aos once minutos de xogo.

A vantaxe pareceu activar aínda máis aos xogadores españois, que coa súa agresiva e profundísima defensa comezaron a xerar numerosos problemas ao conxunto alemán.

Onde non chegaron as pernas e os brazos dos defensores españois sempre apareceu a impoñente figura do porteiro Rodrigo Corrales, que con dúas intervencións consecutivas permitiu aos de Jordi Ribeira sacar a relucir os seus veos xogo de contraataque para dar un novo paso adiante (9-6) no marcador.

E é que España tiña claro que a clave era pór a máxima intensidade e velocidade a todas as súas accións, tanto en ataque, cunha frenética actividade de pernas, como en ataque, onde os Hispanos contestaron a cada lategazo dos cañoneros xermanos cos seus rapidísimos saques de centro.

Pero o conxunto español non só sabe xogar á carreira, senón que tamén en ataque posicional, onde combinou as accións cos xogadores de segunda liña, como o pivote Adrià Figueras, co lanzamento exterior.

Esta variedade permitiu á selección española alcanzar con dúas trallazos de Joan Cañellas alcanzar a falta de tres minutos para a conclusión do primeiro tempo a súa máxima vantaxe (15-11) no marcador, diferenza que só a mala fortuna que tiveron os xogadores de Jordi Ribeira nun par de rebotes finais permitiu a Alemaña reducir minimamente (16-13) ao chegar o descanso.

Estas pequenas desatencións anticiparon a reacción do equipo alemán no inicio da segunda metade, que non desaproveitou os desaxustes ofensivos de España para igualar a contenda (18-18), liderado por un acertado Kai Hafner, que mostrou tanto os seus dotes de cañonero como de pasador.

Un momento para comprobar a fortaleza mental dun equipo español, que tras dominar o xogo e o marcador na primeira parte, víase obrigado a empezar de novo.

Pero España non era a mesma do mesmo do primeiro período, nin en ataque, nin, sobre todo, en defensa, onde non mostrou a mesma frescura de pernas que nos primeiros trinta minutos.

Como tampouco o foi Alemaña, que ademais da Hafner, sumo no segundo tempo a un clarividente Juri Knorr, xogador que pasou pola canteira do Barcelona, que cos seus medidos pases aos pivotes permitiu non só mellorar notablemente aos xermanos en ataque, senón situar aos de Alfred Gislason cunha renda de tres goles (22-25) no tenteador.

Problemas aos que se uniu a irrupción do gardameta Johannes Bitter, que coas súas paradas acabou por completar os problemas do equipo español.

Unha máis que inquietante situación que os de Jordi Ribeira resolveron, cóo non, apelando á pedra sobre a que se sustentaron todos os seus éxitos, a defensa, aínda que esta vez non foi o 5-1 da primeira metade, senón o clásico 6-0, con Viran Morros e Gedeón Guardiola como líderes, que permitiu aos cortocircuitar por completou ao ataque alemán, que encadeou nove minutos sen anotar.

España non desaproveitou esa seca para dar a volta ao marcador cun parcial de 6-0, que permitiu aos de Jordi Ribeira situarse cunha renda de tres goles (28-25) a falta de menos de nove minutos para a conclusión.

Na remontada xogou un papel fundamental o porteiro Gonzalo Pérez de Vargas, que cunha nova parada, unha máis, a falta de dous minutos para o final, sentenciou un triunfo (32-28) que coloca aos "Hispanos" cun pé, senón cun pé e medio, nos cuartos de final.

Ficha técnica:

32 - España: Corrales; Solé (5, 3p), Raúl Entrerríos (4), Morros, Alex Dujshebaev (5), Dani Dujshevaev (3) e Ángel Fernández (6) -equipo inicial- Pérez de Vargas (ps), Aleix Gómez (1), Maqueda (2), Sarmiento (2), Cañellas (2), Ariño, Figueras (2), Gedeón Guardiola e Marchán.

28 - Alemaña: Wolff; Kastening (7), Hafner (6), Weber (2), Kuhn, Gensheimer (3) e Golla (4) -equipo inicial- Bitter (ps), Knorr (1), Firnhaber, Groetzki, Schiller (3p), Bohm, Preuss, Schmidt e Drux (2).

Marcador cada cinco minutos: 1-1, 5-4, 9-6, 11-9, 13-10 e 16-13 (Descanso) 18-17, 21-22, 23-25, 27-25, 30-26 e 32-28 (Final).

Árbitros: Gubica e Milosevic (CRO). Expulsaron por tres exclusións ao xogador de Alemaña Sebastian Firnhaber (m.54). Ademais excluíron por dous minutos a Dani Dujshevaev, Ariño e Morros, por España; e a Bohm e Drux, por Alemaña.

Incidencias: Encontro correspondente á primeira xornada do grupo I da segunda fase do Mundial de Exipto 2021 disputado no pavillón de Nova Capital. Sen público.