4-1. Goleada do Barça para pechar o ano co seu tridente como protagonista

Griezmann, Messi e Suárez, ademais de Vidal, anotan na vitoria ante o Alavés
Suárez, Messi y Griezmann celebran el gol del argentino ante el Alavés. ERIC FONTCUBERTA (EFE)
photo_camera Suárez, Messi e Griezmann celebran o gol do arxentino ante o Alavés. ERIC FONTCUBERTA (EFE)

O Barcelona pechou o ano 2019 cunha nova goleada, esta vez contra o Alavés (4-1), na que Lionel Messi volveu exercer de desatascador, cando cun 2-1 o seu equipo estaba a pasar un mal momento, e o arxentino volveuse a inventar unha gran xogada que acabou en gol, o seu número 50 en 58 partidos neste ano.

Plácida primeira parte dun Barça moi superior a un Alavés que expuxo un partido de corte defensivo, deixando arriba a un solitario Lucas, que se viu incapaz de superar aos dous centrais azulgrana (Piqué e Umititi), aínda que nunha acción que habilitou a un compañeiro para correr en solitario á meta de Ter Stegen, o árbitro abortouna por unhas mans tras as que o atacante non deu crédito.

O BARÇA DOMINA A PRACER. O Barcelona tivo o balón, sentiu con poucos espazos na zona de creación, pero soubo como romper unha nutrida defensa do equipo de Asier Garitano, enviando balóns altos ou diagonais ás bandas.

Nunha das primeiras accións dos azulgrana, Arturo Vidal, que marcaría o 2-0 no 45, realizou unha espectacular chilena no minuto 7, á que Pacheco respondeu cunha gran actuación. A pesar de que a xogada continuou cun remate nada preciso de Suárez, o árbitro acabou anulando a acción por fóra de xogo.

Outro fose de xogo, esta vez máis polémico, foi o que impediu que o gol de Messi no minuto 10 subise ao marcador.

Griezmann remendó a situación no 14, tras un centro de Suárez pola banda dereita, ao que Vidal non chegou, e o francés desde atrás conectou un disparo certeiro coa dereita ao fondo das mallas (1-0).

No minuto 20, Ter Stegen tocou a primeira pelota no partido, nun saque de porta. Máis problemas chegáronlle ao meta azulgrana oito minutos despois, cando Wakaso tivo unha oportunidade inmellorable para empatar, pero tras gañarlle as costas de Pique e deixar sentado a Umtiti, disparou frouxo e desviado o balón desde o balcón da área.

No tramo final do primeiro tempo, o Barcelona buscou con insistencia o segundo, que puido chegar nun contragolpe de manual, no que Griezmann iniciouno cunha gran carreira, Messi recibiu no frontal e tras sortear a xogadores e perder a verticalidad disparou frouxo e o balón paseouse paralelo á liña de gol, nunha acción na que Piqué tivo a opción de empuxalo pero non o fixo.

Máis contundente foi o Barcelona a pouco segundos de chegarse ao minuto 45, cando Arturo Vidal, esta vez si, marcou desde dentro da área, tras recibir un pase de Suárez (2-0).

O ALAVÉS DÁ O SUSTO... E MESSI SENTENCIA. O dominio azulgrana estendeuse ao segundo período, no que o Alavés volveu botar un paso atrás, pero sen perder a firmeza do seu defensa, avanzada e comprometendo a ofensiva azulgrana, que caía en fóra de xogo en numerosas ocasións, como no 51, no que o árbitro anulou un gol de Griezmann, cando Messi fíxolle un pase por alto.

Do posible 3-0, o Barcelona entrou en barrena nuns minutos, nos que o Alavés espertou do letargo e creu que as súas opcións, como cando un pase longo pola banda a Duarte, este lanzou un centro o centro da área e Pere Pons, que chegaba só desde o centro do campo, marcou gol (2-1).

O Barcelona volveu mostrar a súa debilidade mental, tan recorrente nalgúns episodios nos últimos anos, que lle levaron a fracasos sonoros, e nun pase comprometido atrás de Sergi Roberto, Ter Stegen e Piqué leáronse ante a presenza de Luis Rioja, e acabou co meta tirando desde fóra da área o balón a córner.

O Barça se empequeñeció e o Alavés axigantouse, ata o punto de que nun novo córner Lucas de cabeza rematou o balón, que rozou o pau cun remate que motivou a primeira, aínda que tímida, protesta desde a bancada dun semivacío Camp Nou.

Lionel Messi, Balón de Ouro e Bota de Ouro no 2019, volveu facer de Messi no mninuto 69, cando o Barça estaba desconcertado e o partido detívose por unha acción que sorprendeu aos dous equipos, cando nunha dura entrada entre Wakaso e Umtiti, na que ambos viron amarela, o árbitro resolveuna parando o encontro e facendo un bote neutral.

A continuación, Messi tomou o balón, achegouse ao frontal e con catro rivais rodeándolle, sacouse un disparo potente que entrou entre os tres paus (3-1),

O Barcelona respirou e o Alavés recibiu un novo revés cando nun remate de cabeza de Suárez, o balón acabou en córner. No entanto, desde a sala do VAR avisaron ao árbitro de que podía haber penalti. Tras revisar o vídeo, o colexiado Melero López observou man de Martín, que viu amarela, e sinalou pena máxima, que transformou o uruguaio Luís Suárez en gol (4-1).

4 - Barcelona: Ter Stegen; Sergi Roberto (Semedo, min.85), Piqué, Umtiti, Jordi Alba; Vidal, Sergio Busquets (De Jong, min.80), Aleñá; Messi, Suárez (Carles Pérez, min.85) e Griezmann.
1 - Alavés: Pacheco; Martín, Ely, Ximo Navarro, Duarte; Aleix Vidal (Burke, min.85), Javi Muñoz (Luis Rioja, min.54), Pere Pons, Manu, Wakaso (Joselu, min.70); e Lucas.
Goles: 1-0, min.14: Griezmann. 2-0, min.45: Vidal. 2-1, min.56: Pere Pons. 3-1, min.69: Messi. 4-1, min.75: Suáez (p)
Árbitro: Melero López, do comité andaluz. Mostrou cartón amarelo a Aleix Vidal (min.64), Wakaso (min.67), Umtiti (min.67), Martín (min.75), Ely (min.84) e Jordi Alba (min.88).
Incidencias: partido correspondente á décimo oitava xornada de LaLiga, deputado no Camp Nou ante 63.054 afeccionados. Antes do partido, o exjugador azulgrana e internacional español Carles Puyol entregou o premio ao mellor xogador de LaLiga no mes de novembro ao arxentino Lionel Messi. Ademais, o Barcelona homenaxeou na previa ao equipo azulgrana que hai dez anos gañou o único sextete do fútbol europeo.