España derrota a Estados Unidos en waterpolo e pelexará polas medallas

O combinado español impúxose por 8-12 grazas a unha gran defensa na segunda metade
Los españoles celebran uno de los tantos. JOSÉ MÉNDEZ (EFE)
photo_camera Os españois celebran un dos tantos. JOSÉ MÉNDEZ (EFE)

A selección española de waterpolo volverá pelexar vinte e un anos despois polas medallas olímpicas, tras selar este mércores a súa clasificación para as semifinais dos Xogos de Tokio ao imporse por 8-12 a Estados Unidos nos cuartos de final.

O triunfo que premiou o bo traballo defensivo do conxunto español, que se enfrontará nas semifinais co vencedor do duelo entre Italia e Serbia, nos dous cuartos finais, nos que os de David Martín deixaron en tan só dous goles ao seu rival.

Esta eficacia atrás contrastou cos seis tantos que encaixou nos dous primeiros parciais (6-6) o equipo español, ao que o custou o indecible descifrar a fórmula para poder conter aos xogadores norteamericanos, especialmente nas situacións de inferioridade, nas que que Estados Unidos soubo aproveitar nunha altísima porcentaxe.

Esta circunstancia condenou a España a verse por detrás no marcador (4-3) ao comezo do segundo cuarto, tras un novo gol de Hanner Daube, que comezou a converterse nun pesadelo.

Pero a selección española, que pechou a primeira fase con pleno de vitorias, non estaba disposta a que nada, nin ninguén, apartáselle dunhas semifinais olímpicas que levaba agardando desde hai vinte e un anos.

Aferrado ao brazo Álvaro adj\>, que asinou dous tantos no segundo parcial, o conxunto español logrou chegar igualado (6-6) a un descanso, que serviu para aclarar as ideas en defensa á selección.

E é que o parón non puido sentar mellor aos de David Martín, que non só lograron anular por completo a Daube, que non volveu xa a marcar, senón a todo o conxunto norteamericano.

Esta melloría permitiu acabar coa sangría que supuxeran as situacións de inferioridade para o equipo español, que nos dous últimos períodos só concedeu gol nunha das oito ocasións nas que estivo cun home menos.

Pero nin aínda así logrou España descolgar no marcador a unha selección de Estados Unidos, que, sustentada nas paradas do gardameta Alex Wolf, logrou alcanzar o último cuarto con tan só un gol de desvantaxe no marcador (6-7).

O conxunto español comezou a abrir realmente brechá pouco máis de cinco minutos para a conclusión ao transformar Alberto Munarriz a pena máxima coa que foi castigado o equipo norteamericano por volver á piscina un dos seus xogadores antes de cumprir integramente o seu tempo de suspensión.

España non desaproveitou este erro para situarse cunha renda de dous goles que o aboia Roger Tahull aumentou un minuto máis tarde co gol (7-10), que acabou por sentenciar definitivamente o triunfo do equipo español.

E é que a pesar de que os norteamericanos o seguiron intentado ata o final, a defensa española non deu pé a ningún tipo de sorpresa, como reflectiu o 8-12 final, que permitirá a España volver pelexar, vinte e un anos despois, polas medallas nuns Xogos Olímpicos.