0-5. España golea a Eslovaquia e enfrontarase a Croacia en oitavos

Sarabia, unha das novidades, foi o promotor de tres dos goles ► Morata fallou un penalti
Sarabia y Koke celebran un gol. JULIO MUÑOZ
photo_camera Sarabia e Koke celebran un gol. JULIO MUÑOZ

Presionado polas circunstancias, España respondeu cunha determinación formidable ante unha situación límite contra Eslovaquia (0-5), á que dobregou coa mesma rotundidade que non tivo nin contra Suecia nin contra Polonia, tan beneficiado polos erros do seu adversario, co ridículo gol do porteiro Dubravka como expresión máxima, como merecedor incontestable da vitoria que o relanzou aos oitavos de final da Eurocopa 2020.

Como segunda de grupo, aí agarda –o luns 28 de xuño no estadio Parken de Copenhague– Croacia, tan irregular e imprevisible como España na primeira fase, pero aínda a subcampioa do mundo do enxeñoso Luka Modric; o próximo desafío para a revitalizada selección española, que non ten ningunha explicación máis veraz para tal posición que a pegada.

É a diferenza máis reconocible do 0-0 da primeira xornada ante Suecia ou ao 1-1 da segunda fronte a Polonia en comparación co triunfo ante Eslovaquia, sentenciado ao bordo do descanso por un cabezazo de Laporte, agrandado no minuto 55 por Pablo Sarabia –promotor de tres dos catro primeiros tantos–, aínda máis por Ferrán Torres no 66, aínda máis por Pau Torres no 71 e dunha contundencia evidente de principio a fin.

Sarabia foi un dos catro cambios do once. Tamén Eric García, Azpilicueta e Busquets. A tales variacións segue alleo Morata, un dianteiro baixo a dúbida permanente neste torneo, na que a súa ineficacia sobre a portería foi de novo visible e frustrante, por máis defensa que faga Luís Enrique, por máis goles que anotou despois o equipo este mércores para gañar, para conseguir a súa maior goleada da historia nunha fase final da Eurocopa.

O dianteiro madrileño fallou algunha oportunidade ante Suecia, errou unhas cantas máis fronte a Polonia e desaproveitou un penalti contra Eslovaquia aos 10 minutos. Esta vez, non foi Gerard Moreno, o executor errado o pasado sábado, senón que Morata asumiu o lanzamento desde os once metros, tan seguro de si mesmo.

O seu tiro a media altura adiviñouno Dubravka, que se lanzou á súa dereita, que estirou as mans e que repeleu o disparo para soster o 0-0, por moito dominio exercido ata entón e despois por España, que aínda así resolveu o encontro sen botar de menos a pena máxima. O 7 foi cambiado no minuto 65. Houbo pitos e aplausos.

Porque o fútbol non entende de méritos, senón de goles. é o único factor concluínte, irrebatible. Sen eles, dese igual a posesión, a destreza coa que se moveu na presión a selección española, cando a executou ou cando debeu superar a do seu rival, ou a velocidade coa que circulou a pelota. Incluso, as ocasións que tivo ata entón, ata que desatou a goleada.

Porque España, inaccesible atrás, tivo máis para lamentarse antes de abrir o marcador. Non foi só o penalti de Morata, refeito cun derechazo despois desde fóra da área que despexou o gardameta, senón os milímetros que lle faltaron a Azpilicueta e a Pedri para conectar centros que aparentaban ser xa medio gol.

Pero entre o síntoma prometedor que espertan as ocasións ou entre a reiterada decepción que supón tal falta de efectividade, España atopouse de súpeto cun agasallo impropio deste nivel: primeiro porque o central Satka entregou un balón a Sarabia; despois porque o porteiro Dubravka fíxose unha lea cando sentiu a presión de despexar unha pelota chovida que dera antes no traveseiro.

Todo o que non fora capaz España de facer antes, fíxoo o gardameta nun instante incrible, propio doutras categorías, quizá inducido polo sol na súa visión; a única atenuante dun erro maiúsculo, que percorrerá os resumos e quedará nos erros para sempre da actual edición do torneo. Era o minuto 30.

Certo é que probablemente España fixera méritos para alcanzar o gol moito antes, tanto como que, sen ese erro, o 0-0 sería unha cuestión aínda inamovible da historia dun partido caloroso e manexado pola presión da selección española, que deixou sen marxe de manobra a Eslovaquia, un equipo indubidablemente menor por máis esperanza que lle deu o seu triunfo inicial ante Polonia.

Aínda antes do descanso, España sentenciou. De novo o seu gol non se entendeu desde ningunha perspectiva sen o demérito do seu adversario, primeiro por como despexou un saque de esquina e despois por como o porteiro foi a por un balón lateral que controlou Gerard Moreno, cuxo xiro e centro propuxo a redención a Laporte. Sinalado o outro día no 1-1 de Lewandowski, esta vez foi el quen marcou. O seu cabezazo aloxouno na rede coa sutileza que esixía a acción.

Ao bordo do intermedio, en tan só 47 minutos, o asunto do resultado e a clasificación estaba resolto. Nin Eslovaquia deu para máis nin España permitiuno. Menos aínda co 0-3 de Pablo Sarabia, tan só na área como certeiro no seu remate ao envío de Jordi Alba. Logo chego o 0-4 de Ferrán Torres, de tacón nada máis saír, e o 0-5 de Pau Torres, tamén recentemente ingresado ao campo de cabeza.

Só quedaba mirar cara ao outro partido, cara á capacidade de Polonia para empatar a Suecia, que gañou no minuto 94. Non o logrou. España é segunda de grupo. Xa está en oitavos de final, xa se recoñece a si mesma e xa ten gol, tan fundamental para sentirse de novo aspirante. Se é ou non de novo favorita determinarao cada partido. O luns toca Croacia. Xa espera Luka Modric.

0 - Eslovaquia: Dubravka; Pekarik, Satka, Skriniar, Hubocan; Kucka, Hromada (Lobotzka, m. 46); Haraslin (Suslov, m. 69), Hamsik (Benes, m. 90), Mak (Weiss, m. 69) e Dúbida (Duris, m. 46).
5 - España: Unai Simón; Azpilicueta (Oyarzabal, m. 77), Eric García (Pau Torres, m. 72), Laporte, Jordi Alba; Busquets (Thiago, m. 71); Koke, Pedri; Sarabia, Morata (Ferrán Torres, m. 66) e Gerard Moreno (Adama Traore, m. 77).
Goles: 0-1, m. 30: Dubravka, en propia porta. 0-2, m. 47+: Laporte. 0-3, m. 55: Sarabia. 0-4, m. 66: Ferrán Torres. 0-5, m. 72: Pau Torres.
Árbitro: Bjorn Kuipers (Países Baixos). Amoestou á eslovaco Dúbida (m. 12).