22-20. España revalida a súa coroa en Europa ante Croacia

Os 'Hispanos' derrotaron a Croacia por 22-20  O cangués Rodrigo Currais convértese en campión de Europa
Rodrigo Corrales, junto al resto de sus compañeros, celebra uno de los puntos decisivos.ANDERS WIKLUND (Efe)
photo_camera Rodrigo Currais, xunto ao resto dos seus compañeiros, celebra un dos puntos decisivos.ANDERS WIKLUND (Efe)

A selección española de balonmán fixo historia ao revalidar o título continental que conquistou hai dous anos en Zagreb, tras imporse este domingo por 22-20 a Croacia nunha final do Europeo de Suecia, Austria e Noruega que permitiu aos 'Hispanos' converterse nun equipo de lenda.

Ninguén desde os Bengan Boys, o lendario equipo sueco que encadeou os títulos continentais de 1998, 2000 e 2002, lograra revalidar o titulo continental, nin tan sequera os Experts, o conxunto francés que dominou o balonmán mundial na primeira década deste século.

Un dato que demostra a magnitude de xestaa realizada este domingo polo equipo español en Estocolmo, onde os de Jordi Ribeira fixeron historia coa máxima humildade e apelando á forza do colectivo.

Sabedor de que o factor físico podería ser determinante, tras o tremendo esforzo que tivo que facer Croacia para vencer a Noruega nun encontro de semifinais que non se resolveu ata a segunda prórroga, o conxunto español decidiu aproveitar desde o primeiro minuto a súa maior profundidade de banco.

Confirmouno a presenza na 'sete' inicial do lateral Iosu Goñi, un xogador que non entrou na competición ata o tramo final da segunda fase.

Como sempre recalca o seleccionador español, Jordi Ribeira, a fortaleza dos 'Hispanos' reside no colectivo, un grupo homoxéneo e sen fisuras no que en cada encontro o protagonista pode ser un xogador distinto.

A proba é que seis xogadores diferentes asinaron os seis primeiros tantos (6-6) do equipo español, que atopou de inicio os máis variados camiños para superar á defensa croata.

Pero se en ataque España non tardou en dar coa tecla, en defensa, o alicerce sobre o que se sustentaron ata agora os triunfos do conxunto español, os de Jordi Ribeira non atoparon a fórmula para conter á ofensiva balcánica.

En particular ao pivote Mariño Maric, que non desaproveitou os espazos deixados pola defensa 5-1 pola que apostou de inicio a selección española para facerlle dano continuamente cos seus goles ou provocando lanzamentos de penalti.

Precisamente un gol de Maric permitiu a Croacia situarse aos dezaoito minutos de xogo cunha vantaxe de tres goles (7-10) que obrigou a pedir con urxencia un tempo morto ao técnico español.

Receso que Jordi Ribeira aproveitou para cambiar por completo a fisionomía do conxunto español co paso a unha defensa 6-0 máis pechada e, sobre todo, coa saída á pista do porteiro Gonzalo Pérez de Vargas e o lateral Jorge Maqueda.

Os cambios deron un bo rendemento aos 'Hispanos', que, con tres paradas consecutivas de Pérez de Vargas, elixido mellor gardameta do campionato, e tres goles de Maqueda, designado mellor lateral dereito, logrou igualar a contenda (10-10) a menos de seis minutos para chegar ao descanso.

Un tempo que España non desaproveitou para porse por primeira vez no partido por diante no marcador (11-10), sustentada na impresionante actuación de strong<> Gonzalo Pérez de Vargas, que detivo, incluído un penalti, seis dos sete lanzamentos que recibiu desde a súa saída á pista.

Números que permitiron a España marcharse con vantaxe (12-11) ao descanso e, quizá o máis importante, coa sensación de que empezaba a marcar o guión do encontro.

Confirmouse no arranque da segunda metade, no que o conxunto español non desaproveitou a exclusión do croata Zlatko Horvat para situarse cunha renda de catro goles no marcador (16-12) grazas a dous tantos a porta baleira de Aleix Gómez.

Pero se alguén cría que o conxunto balcánico íase a render axiña que estaba equivocado e España viu reducida a súa vantaxe a tan só un gol (16-15) co paso de Croacia a atacar con sete xogadores.

Unha fórmula que non só acabou coa solidez defensiva que mostrara no tramo final do primeiro período e a inicial da segunda metade, senón que tamén encheu de dúbidas ao ataque español, que, obrigado a marcar, entrou en serios problemas.

Croacia igualou finalmente o tenteador (18-18) a pouco máis de once minutos para a conclusión do encontro.

Minutos finais nos que a tensión se apoderou dos xogadores de ambos os conxuntos, que encadearon un fallo con outro, condenándose a un dramático final de partido.

O territorio no que mellor se move o conxunto balcánico, pero se os croatas presumen de posuír un xene gañador, como recalcou o central español Dani Sarmiento, os "Hispanos" tamén son "moi, moi competitivos".

Nin cun home menos pola exclusión de strong <>Raúl Entrerríos a catro minutos para a conclusión rendeuse o equipo español, que tiro de toda a madurez e o oficio que atesoura este grupo nos instantes finais.

E iso que un dos protagonistas do triunfo español, o extremo Aleix Gómez, apenas supera os 22 anos, pero nin aínda así lle tremeu o pulso ao xogador español, que, cun lanzamento de penalti de habilidade, encargouse de pór a España con vantaxe (21-20) a falta de minuto e medio para a conclusión.

Unha renda que se encargou de dobrar asegurando xa definitivamente o triunfo para a selección española cun "caderazo" a vinte e cinco segundos para o final (22-20) que permitiu aos "Hispanos" revalidar o título continental e converterse nun equipo de lenda.

- Ficha técnica:
22 - España: Currais; Solé (1), Raúl Entrerríos (3), Alex Dujshebaev (1), Morros (-), Goñi (1) e Ángel Fernández (1) -equipo inicial- Pérez de Vargas (ps), Maqueda (3), Sarmiento (2), Aginagalde (2), Figueras (1), Cañellas (2), Aleix Gómez (5, 3p), Ariño (-) e Gedeón Guardiola (-).

20 - Croacia: Sego; Horvat (2, 1p), Stepancic (3), Duvnjak (5, 3p), Karacic (3), Mandic (2) e Maric (3) -equipo inicial- Asanin (ps), Hrstic (-), Sarac (-), Musa (-), Mamic (1), Cindric (-), Brozovic (1), Matanovic (-) e Sipic (-)
Marcador cada cinco minutos: 2-3, 4-5, 6-8, 8-10, 10-10 e 12-11 (Descanso) 15-12, 16-14, 17-15, 18-18, 19-19 e 22 20 (Final)

Árbitros: Nachevski e Nikolov (MKD). Excluíron dous minutos a Sarmiento e Raúl Entrerríos por España; e a Horvat e Karacic por Croacia.

Incidencias: Final do Campionato de Europa de Suecia, Austria e Noruega 2020 disputada na Tele2 Area de Estocolmo ante uns 17.700 espectadores.