85-82. Quino Colom salva a España ante Letonia

Os de Scariolo pechan a cuarta ventá moi preto de obter o pasaporte definitivo para o Mundial de China 2019

Pierre Oriola y Jaime Fernández, ante el escolta letón Janis Timma. JUANJO MARTÍN (EFE)
photo_camera Pierre Oriola e Jaime Fernández, ante o escolta letón Janis Timma. JUANJO MARTÍN (EFE)

A selección española de baloncesto retomou a senda da vitoria ante Letonia en Madrid (85-82) grazas a unha maior cohesión defensiva e ao traballo de Quino Colom, que lle permite ter a clasificación para o Mundial de China 2019 moi preto.

Nos últimos instantes do partido estivo a piques de tirar pola borda todo o traballo realizado. Un fallo de Colom a 23.8 segundos para o final, propiciou que Letonia se puxese a un punto e que despois con dous tiros libres puxésese por primeira vez por diante no marcador en todo o partido. Pero o que Colom estragou, Colom arranxouno cunha canastra de raza e dous tiros libres para a vitoria final.

España saíu con ganas de quitarse o amargo sabor da derrota ante Ucraína do pasado venres e Jaime Fernández e Quino Colom foron os primeiros en materializar eses desexos con puntos para ir consolidando as primeiras vantaxes do equipo, 5-0 (min.1,10) e 11-7 (m.3.15).

A pesar de seguir tendo os mesmos problemas no xogo interior, falta de quilos e centímetros, o equipo español a base dunha defensa máis intensa —que faltou en Kiev— e de correr, comezou a ser reconocible no seu xogo, algo que demandou o seleccionador Sergio Scariolo na previa.

Ao final do primeiro cuarto o 26-20 non reflectiu o mellor xogo e a maior intensidade da selección española. Letonia, con Janis Timma ben defendido, perdeu a metade do seu potencial ofensivo e só Janis Strielnieks e o pivote Martins Meiers sostiñan aos bálticos.

No segundo cuarto, España xogou un pouco a refachos. A esta altura da tempada, con falta de adestramentos, non dá para máis nun grupo de xogadores con cambios e que apenas se viron uns días.

Alternáronse momentos de brillantez ofensiva con outros nos que a circulación de balón non acababa de ser todo o solta que se esixe a estes niveis.

O bo traballo de Colom e de Pierre Oriola, que sostivo aos españois baixo os aros, foron fundamentais para que ao descanso o marcador rexistrase xa un máis folgado 51-37.

Na segunda parte, coas vantaxes xa estabilizadas ao redor dos quince puntos, Letonia apenas creou problemas ata que montou unha defensa en zona 1-3-1 que a España lle custou superar en máis dunha ocasión e que lle permitiu achegarse minimamente no luminoso, 60-49 (min. 26.20).

Un tempo morto de Scariolo para aclarar as ideas en ataque e a saída de Sergio Rodríguez a pista non achegaron o pouso necesario no xogo español, aínda que ao final do terceiro cuarto e con triplo postremeiro de Javier Beirán, 67-56, a vitoria pareceu encamiñada.

Os bálticos tiveron un par de intentos por achegarse no marcador e pugnar pola vitoria, pero só o conseguiron nos instantes finais.

A falta de 23.8 segundos un erro de Colom propiciou unha canastra fácil de Artis Ate que subiu o 81-80 ao marcador. Outro fallo en ataque e dous tiros libres de Zakis puxeron a Letonia por diante no marcador, 81-82 a falta de 12 segundos.

Colom emendou o seu erro e anotou unha canastra de raza a 5.4 segundos para o final, 83-82, e dous tiros libres seus rubricaron o 85-82 definitivo.

Coa sétima vitoria en oito partidos, a selección española pecha a cuarta ventá moi preto de obter o pasaporte definitivo para o Mundial de China 2019.

85 - España (26+25+16+18): Colom (18), Jaime Fernández (9), Paulí (3), Aguilar (4), Saiz (7) -equipo inicial- Beirán (14), Diop (2), Oriola (15), Sergio Rodríguez (6), Sastre (4), Alberto Díaz e Yusta (3).
82 - Letonia (20+17+19+26): Silins (2), Timma (18), Strelnieks (22), Ate (5), Meiers (16) -equipo inicial-, Blums, Lomazs (6), Vecvagars, Skele (7), Grazulis e Zakis (6).
Árbitros: Georgios Poursanidis (GRE), Aleksandar Glisic (SRB) e Sergei Beliakov (RUS). Ilimane Diop (min.32) e Martins Meiers (m.36) foron eliminados por cinco persoais.
Incidencias: Encontro correspondente á segunda xornada do grupo I da segunda rolda da fase de clasificación para o Mundial de China 2019 disputado no Palacio dos Deportes de Madrid (Wizink Center) ante 7.900 espectadores. Gardouse un minuto de silencio en memoria de Juan Martín Caño, recentemente falecido, presidente da federación de baloncesto de Madrid e vicepresidente da española. No descanso homenaxeouse a Juan Carlos Navarro, Alex Mumbrú e Albert Miralles tras a súa retirada ao finalizar a tempada pasada. O presidente do Goberno, Pedro Sánchez, presenciou o partido desde o palco.