A ilusión do Super Froiz que non altera nin a pandemia

O equipo renova "os seus votos" para unha tempada máis no pelotón español
Corredores y técnicos del Froiz en el Galicia Palace. DAVID FREIRE
photo_camera Corredores e técnicos do Froiz no Galicia Palace. DAVID FREIRE

A pandemia do coronavirus cambiouno todo. Ou polo menos alterouno. O que tiña que ser hai un ano, o é agora. Ou aquilo que era habitual, transformouse en algo excepcional.

Fai algo máis dun ano o GD Supermercados Froiz reuniu aos seus para preparar unha nova tempada cargada de compromisos. A concentración é como a renovación dos votos. Alí están os veteranos e os novos, pero toda a ilusión do principio quedou niso, porque semanas despois o mundo detívose. As carreiras comezaron a aprazarse, ata que no verán recuperouse certa normalidade. O ciclismo foi capaz de salvar un calendario medianamente digno.

Coa tempada xa en marcha, a veterana formación alimenticia está de novo reunida. A concentración deberíase realizar, como sempre, no mes de febreiro, pero é desde o martes cando os corredores de Evaristo Portela están no Hotel Galicia Palace grazas ao patrocinio de A. Míguez.

Nun deporte individual como o ciclismo, aínda que as tácticas grupales son fundamentais, a concentración é o argumento para crear hábitos colectivos, para impregnarse do pensamento do grupo. É dicir, dunha filosofía que no caso dos Supermercados Froiz é un xeito de ver a vida e o deporte.

"Para nós esta concentración é fundamental", recorda coa súa habitual paixón Evaristo Portela. "Válenos para recalcar os hábitos que queremos", sinala o veterano director deportivo, que non esconde o convencemento de que "estamos a vivir un momento excepcional e os ciclistas sábeno, polo que queremos transmitirlles confianza e seguridade". 

Son catro días de adestramentos, charlas, estudos e medicións: "Aproveitamos para pór todo a punto". Habitualmente esta concentración serve como primeira toma de contacto co material, aínda que debido a que a tempada xa está en marcha "todos xa teñen a bicicleta e a roupa". 

Na concentración recálcase a necesidade de bos hábitos, especialmente alimenticios e de descanso. Tamén serve para realizar sesións colectivas, que nesta ocasión tamén teñen o obxectivo de coñecer o terreo das dúas carreiras da Copa de España que proximamente se disputarán por estas terras. En concreto, en Padrón e en Vigo.

O espertador adoita soar ás oito da mañá e preto das 9.30 -o mércores foi ás 10.00- desenvólvese o almorzo, que é unha das principais comidas do día, xa que despois toca saír á estrada.

A concentración tamén serve para compromisos mediáticos. O do mércores foi a habitual sesión fotográfica para os medios de comunicación, tras a cal o grupo saíu en coche a Padrón para posteriormente realizar os últimos 80 quilómetros dunha proba que se estrea nunha competición, a Copa de España, que é un dos obxectivos desta tempada da formación alimenticia. "Temos moitas ganas de facelo", reitera ata a saciedade o propio Portela.

O adestramento, é un percorrido severo, tamén serve para avaliar o estado de forma dos ciclistas. Para confirmar sensacións e para que tamén se acendan algunhas luces de alarma. "Tómase nota de todo", comenta Portela.

A concentración de inicio de tempada serve para potenciar os aspectos colectivos dun deporte individual

Á primeira hora da tarde o grupo xa está de novo no hotel. é o momento da recuperación. Os ciclistas nas súas habitacións dúchanse e tamén descansan ata que lles toca a quenda da masaxe. Polas mans dos masaxistas pasan, ao longo da concentración, todos os corredores porque a recuperación é fundamental para non acumular esforzos. Mentres, tamén inxeren alimentos á espera da desexada cea.

Un dos momentos importantes da concentración é a habitual charla do xefe dunha estrutura que máis de tres décadas despois segue sendo unha referencia no ciclismo español. Evaristo Portela explica as normas, o que quere de cada un. é certo que logo de tanto, os novos xa saben o que se pide no Froiz. Non en balde, o seu prestixio é o que fai que moitos queiran recalar na estrutura do logotipo da mazá. é unha charla de, máis ou menos, media hora na que se falan de valores como o compañeirismo, o esforzo, a dedicación ou a honestidade. Este mércores foi a quenda de Evaristo Portela. O día anterior foi a súa filla Ana a que impartiu xunto ao preparador do equipo a charla sobre alimentación.

Son días nos que o Froiz é máis que nunca o Froiz. Días nos que se cimenta o prestixio dun equipo que teñen un oco na historia do ciclismo español.

A Copa de España e as voltas
O Grupo Deportivo Supermercados Froiz é un equipo cun claro pensamento de voltas. O seu persoal está confeccionado, case sempre, para render nas probas de varios días e iso fai que na Copa de España o seu nivel, en ocasións, sexa impropio do nivel da formación alimenticia.
Brillar na Copa de España é un dos obxectivos do conxunto pontevedrés e por agora estao conseguindo logo da disputa da Clásica Aitzondo e o Memorial Valenciaga. Agora chegan carreiras que encaixan mellor no perfil dos alimenticios.

Aspiracións
Ese desexo de facelo ben nas probas da Copa de España -hai dúas en Galicia- non impide que o obxectivo principal do Froiz sexan as voltas, especialmente a da terra.
Outra das metas do equipo pontevedrés é loitar polos primeiros postos do ranking nacional, que encabezou de xeito relativamente habitual nos últimos tres lustros.

10.00 Forte almorzo


Dependendo dos compromisos do día a hora do almorzo cambia, o que non varía é o pensamento de que é unha das comidas máis importantes da xornada, xa que os ritmos horarios dun ciclista son diferentes aos doutros deportistas.

12.00 Explicación do adestramento


Antes de cada adestramento ao longo da concentración Evaristo Portela explica o perfil do percorrido. O mércores aproveitaron para recoñecer os últimos 80 quilómetros da proba da Copa de España que en próximas datas disputarase en Padrón. 

12.15 Adestramento en grupo


Un dos principais obxectivos da concentración é a posibilidade de facer adestramentos colectivos. é o único momento da tempada na que ven as caras todos os ciclistas do Grupo Deportivo Supermercados Froiz. A partir do venres, cada un adestra no seu lugar habitual.

18.00 Posta a piques das bicis


Despois do adestramento é o momento de pór a punto todo o material. Nesa tarefa adquire protagonismo Rubén Villasenín, o mecánico do equipo. Na sede o equipo revisa todas as bicicletas para que hoxe estean en perfecto estado para un novo adestramento.

18.30 Sesión de recuperación


Tamén adquire un gran protagonismo despois do adestramento os masaxistas. Hugo leva toda a vida nun equipo e polas súas mans pasan estes días todos os corredores. A recuperación é un aspecto determinante no ciclismo.

20.00Charla de presentación


A concentración de principio de tempada serve para que Evaristo Portela, director do Grupo Deportivo Supermercados Froiz, diríxase a todos os corredores. As súas charlas sempre son moi recordadas por uns ciclistas aos que deixa marcados.

IMG_7076

Comentarios