O gran golpe das mulleres sobre o tatami

A loita feminina foi a principal sensación durante a terceira xornada do Campionato de Europa en Pontevedra

JAVI HQR! EUROPEO DE LUCHA. LUCHA FEMENINA SEMIFINALES Y FINALES DE GRECORROMANA CON SUS RESPECTIVAS ENTREGAS DE MEDALLAS. OJO A LOS ESPAÑOLES. MUNICIPAL
photo_camera Dúas loitadoras enfrontadas durante un dos combates no Municipal. JAVIER CERVERA-MERCADILLO

A loita feminina foi unha das grandes sensacións durante a terceira xornada do Campionato de Europa júnior. As mellores deportistas europeas déronse cita no Municipal para facer unha grande exhibición de calidade e técnica sobre os tatamis instalados no pavillón. Os combates non pasaron nada desapercibidos entre os afeccionados que decidiron pasar unha xornada diferente gozando dunha disciplina pouco coñecida, sobre todo a nivel español.

Logo de tres días de loita grecorromana, que aínda concluíu este mércores coa entrega das últimas medallas, a loita feminina chegou ao Pavillón Municipal como un chorro de aire fresco. A pesar das contundentes chaves e proxeccións que realizaron as loitadoras, sen dúbida foron uns combates moito máis visuais. Ademais, cabe recordar que na modalidade de loita libre (sen distinguir entre masculina ou feminina) pódese utilizar todo o corpo para derrubar ao rival, mentres que na grecorromana está prohibido utilizar as pernas en contra do opoñente. En conclusión, na libre non hai ningún tipo de restrición.

Unha vez máis, do mesmo xeito que pasou nas dúas primeiras xornadas da competición, os países de Europa Oriental volveron dar unha lección de calidade e tradición. As primeiras loitadoras en saltar ao tapiz nas roldas clasificatorias foron as de -50 quilogramos. A representante española, Oihane Vallez, saldou sen fortuna o seu combate, xa que o seu rival, Mariia Vynnyk, de Ucraína, gañou por un esmagador 12-2.

En -55, Laura Gómez quedou moi preto de gañar o seu combate nas roldas clasificatorias e pasar aos cuartos de final. Con todo, a turca Elvira Kamalogu impúxose por unha axustada puntuación de 13-10. Por outra banda, en -59 quilogramos, Ana González terá a oportunidade de conseguir unha medalla se consegue gañar a repesca ante a ucraína Veronika Ryabovolova e posteriormente o combate polo bronce ante Kristina Mikhneva (Rusia).

Rusia e Hungría foron algúns dos países que máis destacaron, mentres que España volveu quedar sen opcións de podio

Con todo, non foi a única boa noticia da xornada para a selección española de loita feminina, xa que en -68 quilogramos Marta Ojeda poderá optar tamén á medalla de bronce se consegue superar os seus rivais durante os combates de hoxe. Xa en -76 quilogramos, Carla Lera chegou aos cuartos de final, pero quedou fóra ao ser superada pola rusa Mariña Surovtseva.

Por iso, a selección española terá que esperar a este xoves para saber se Ana González e Marta Ojeda suman as dúas primeiras preseas ao medalleiro español. Ás 11.30 horas comezan as roldas clasificatorias dos pesos 53, 57, 62, 65 e 72 quilogramos. Na terceira xornada do Campionato de Europa salta a escena a primeira deportista galega en participar nesta competición: Nerea Pampín.

A loitadora do Club Keltoi de Vila de Cruces enfrontarase na primeira rolda do campionato á checa Tereza Konopikova. O principal obxectivo de Pampín será superar o primeiro combate e así clasificarse para os cuartos de final. De gañar, podería optar ás medallas durante a xornada de mañá. O campionato comeza a poñerse interesante para a selección española.

MEDALLAS GRECORROMANAS. Logo das semifinais de loita feminina celebráronse as últimas finais de grecorromana para os pesos 60, 67, 72, 82 e 97 quilogramos. Como xa sucedeu nos dúas primeiras xornadas do Europeo, os países do Leste foron os que se fixeron co podio, deixando clara a súa arraigada tradición de loitas olímpicas. Sen dúbida, a actuación de países como Xeorxia, Turquía ou Rusia foi espectacular.

Moitos dos loitadores deses países consolidáronse como grandes referencias na loita júnior, con vistas a facelo nun futuro nas categorías absolutas. As últimas medallas repartidas este mércores foron para as seleccións de Xeorxia, Acerbaixán, Rusia e Armenia, entre outras.

"Pontevedra é unha cidade con alma"
Francisco Barcia, xefe dos equipos nacionais, eloxiou o feito de que Pontevedra fose a sede deste Campionato de Europa: "É unha cidade magnífica. Fixemos moitos campionatos aquí. Galicia é unha referencia da loita española e Pontevedra púxose no mapa ultimamente. O traballo da Federación Galega foi incrible".
Medalleiro
Para Barcia, "o grande apoio da medios comunicación de aquí tamén é de agradecer", xa que difundir un campionato de tal envergadura "estimula aos deportistas. Unha cidade que apoia así aos deportes emerxente é magnífica".

"Temos que quitarnos un pouco das capitais. Hai que buscar cidades con alma na que eses deportes chegan ao público e Pontevedra é unha delas", engadiu o seleccionador.

Con respecto ao nivel da competición, Barcia anotou que "é o que esperabamos. Nun europeo hai loitadores moi fortes, sobre todo na loita grecorromana na que a potencia son os países do Leste". "Empezamos xa coa feminina, onde todo está xa moito máis aberto. De feito temos máis posibilidades de meternos na loita polas medallas. Nós onde estamos máis fortes é na libre e na feminina, pero sobre todo nesta última", rematou.