O Goberno aproba axudas por 90 millóns para o sector do viño

A medida chega para paliar os efectos da crise do coronavirus no sector e distingue aos caldos con denominación de orixe
El ministro de Agricultura, Pesca y Alimentación, Luis Planas. RODRIGO JIMÉNEZ (Efe)
photo_camera O ministro de Agricultura, Pesca e Alimentación, Luís Planas. RODRIGO JIMÉNEZ (Efe)

O Consello de Ministros aprobou este martes, a proposta do Ministerio de Agricultura, Pesca e Alimentación, un paquete de medidas extraordinarias para o sector do viño, por valor de 90,5 millóns de euros, que recolle destilación de crise, axudas ao almacenamento privado e colleita en verde.

Segundo informou o Departamento dirixido por Luís Planas, o obxectivo deste paquete de axudas é paliar a difícil situación que atravesa o sector por causa do coronavirus. 

En concreto, a destilación de crise, para dous millóns de hectolitros, terá cotas separadas para viños con denominación de orixe e resto de viños. Esta medida está dotada con 65,5 millóns de euros, con importes de axuda de 40 euros por hectólitro no primeiro caso e de 30 euros por hectólitro no segundo. 

O importe da axuda inclúe os custos de subministración e os de destilación do viño, o que beneficiará tanto a adegas como a destilerías, con impacto inmediato nos viticultores. 

Ademais, para que todas as zonas vinícolas poidan optar á axuda, abonaranse suplementos adicionais cando a distancia á destilería sexa superior a 150 quilómetros. O alcol obtido deberá utilizarse en fins industriais e enerxéticos, nunca de boca ou alimentarios.

ALMACENAMENTO PRIVADO 

Mentres, as axudas ao almacenamento privado, para 2,25 millóns de hectolitros, están orientadas exclusivamente a viños con denominación de orixe protexida e indicación xeográfica protexida que, coa recuperación do mercado, retomarán a súa cotización e ritmo de vendas. 

Dotada con strong <>15 millóns de euros, terá ás adegas como beneficiarias, cun importe de axuda de strong<> 0,027 euros por hectolitro de viño e día de almacenamento, para un período de 180 días en todos os viños, que pode ampliarse ata os 270 ó 360 días en caso de tintos. Os almacenamentos serán en depósito ou almacén precintable, salvo para os espumosos que, polo seu proceso de elaboración, almacénanse en botella.

APLICAR A COLLEITA EN VERDE 

O paquete de medidas inclúe ademais a posibilidade de aplicar, por primeira vez, en España, a colleita en verde naquelas comunidades autónomas que así o decidan para parcelas amparadas baixo denominacións de orixe protexidas. A medida conta cun orzamento de 10 millóns de euros que se abonarán directamente aos viticultores. 

O obxectivo das medidas é tratar de paliar a difícil situación pola que atravesa o sector vitivinícola pola crise sanitaria provocada polo coronavirus, agravada con anterioridade polo peche e actualmente polas limitacións á canle Horeca, saída principal de moitos viños.

MEDIDAS DE REGULACIÓN DO MERCADO 

Estas medidas de apoio ao sector e ao seu equilibrio de mercado van acompañadas de medidas de regulación do mercado como limitacións de rendementos máximos de uva por hectárea e dun posible incremento do volume de alcol esixido nos subproductos resultantes da elaboración do viño, no caso de que a situación do mercado en cada campaña así o recomendase. 

Así, o Ministerio destacou que se consolida o apoio a un sector que, antes desta crise, estaba afectado as medidas arancelarias do Goberno estadounidense en relación a certos produtos agroalimentarios, entre eles o viño". 

Estas medidas adóptanse de urxencia, dadas as posibilidades que ofrecen os regulamentos comunitarios publicados con motivos da pandemia e que responden a moitas das peticións realizadas por España. 

Con estes apoios, o Ministerio de Agricultura, Pesca e Alimentación, apoia a un sector fundamental para a economía agraria española cuxo valor de produción supera os 1.200 millóns de euros anuais e que constitúe máis do 4% da produción vexetal.

Comentarios