A hostalería catalá rexeita o plan da Generalitat para reabrir os locais

A proposta de Saúde propón que os bares e restaurantes funcionen ao 50 % da súa capacidade, pero o colectivo pactara outras condicións coa Consellería de Empresa
Un hombre remueve un café para llevar en una terraza en Cataluña.ALEJANDRO GARCÍA (Efe)
photo_camera Un home remove un café para levar nunha terraza en Cataluña.ALEJANDRO GARCÍA (Efe)

O sector da restauración en Cataluña rexeitou de plano a proposta de Saúde para a reapertura de locais, o mesmo día que presentaron o seu propio plan, que aseguraron acordaran coa Conselleria de Empresa.

O Departamento de Saúde propuxo que o inicio da desescalada da segunda onda da covid comece o vindeiro luns, día 23, cunha reapertura de bares e restaurantes ao 30 % do seu aforamento, tanto en terrazas como no interior, aínda que só ata as 17 horas.

Pola contra, o plan dos restauradores pasa por unha primeira fase, que se iniciaría tamén o vindeiro luns, coa apertura a un 30 % de aforamento no interior dos locais, que chegaría ata o 50 % se se poden manter as distancias de dous metros entre as mesas.

Esta primeira fase, que iría ata o día 8 de decembro, incluiría a reapertura do 100 % das terrazas, sempre que se poida manter a distancia de seguridade, a utilización das máscaras entre prato e prato, ventilación e as medidas de hixiene recomendadas, e ademais o horario de apertura alargaríase ata 23.00 horas.

O presidente da Federación de Hostalería das Comarcas de Xirona, Antoni Escudeiro, asegurou que esta proposta foi acordada coa Conselleria de Empresa e lamentou a proposta de Saúde, á vez que dixo que "aquí non hai goberno, hai dous partidos que gobernan e cada un tira para un lado" para situarse ante as próximas eleccións.

Tamén o presidente da Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, mostrou a súa sorpresa ante a proposta de Saúde e cre que a fixo "sen falar con Empresa" e considerou "grave" que non se falen "entre eles".

O presidente da Federación Intercomarcal de Hostalería, Restauración e Turismo, Pere Santos Buron, explicou que aínda que o Departamento de Empresa móstrase moitas veces de acordo cos restauradores, a consellera de Saúde, Alba Vergés, "non escoita" nin atende as situacións "dramáticas" que están a vivir as familias do sector.

O presidente do Gremio de Restauración de Barcelona, Pere Chías, apostou por pór en valor a actividade económica porque a "situación sanitaria témola controlada".

Ademais, ha rexeitado a apertura de locais só ata as 5 da tarde porque "necesitamos traballar pola noite" e, se é necesario, "adaptámonos ao horario europeo".

O presidente do Clúster Foodservice, Raimon Bagó, considerou "unha decepción absoluta que agora salgan con isto sen habelo comentado antes".

Outras medidas na desescalada catalá

Ademais, no primeiro tramo da desescalada en Cataluña exponse aliviar as restricións noutros ámbitos. é o caso das actividades culturais e recreativas serán con aforamentos do 50 % en museos e salas de exposicións, cines, teatros, auditorios e salas de concertos, e do 30 % os actos relixiosos e cerimonias civís, cun máximo de 100 persoas.

As universidades seguirán tendo que dar as clases teóricas de forma virtual e os institutos seguirán reducindo a actividade presencial en Bacharelato e ciclos formativos, mentres que se manteñen pechadas as actividades extraescolares que non son de grupos estables.

Seguirá restrinxida a entrada e saída de Cataluña durante toda a semana, seguirá o confinamento por municipios os fins de semana e continuarán suspendidos os congresos, convencións e feiras.

Non haberá variacións en canto ao comercio, os pequenos poderán abrir ao 30 % do seu aforamento e continuarán pechados os centros comerciais, excepto as tendas de produtos de primeira necesidade.

O deporte poderá retomar os seus actividades en instalacións e equipamentos deportivos ao aire libre ao 50 % e cunha participación de máximo de grupos de 6 persoas, excepto nos profesionais e federados.

Comentarios