O Carballiño bate a súa marca do mundo: unha tapa de polbo de 515 quilos

Unha trintena de pulpeiras e pulpeiros cortaron o cefalópodo sobre un prato de 5,37 metros de diámetro
Los pulpeiros, tras acabar de cortar el pulpo. BRAIS LORENZO (EFE)
photo_camera Los pulpeiros, tras acabar de cortar el pulpo. BRAIS LORENZO (EFE)

O municipio ourensán do Carballiño superou a súa propia marca á hora de elaborar a tapa de polbo máis grande do mundo: nesta ocasión foron 515 quilos cortados en menos de 11 minutos grazas a 30 pulpeiros e pulpeiras sobre un prato de 5,37 metros de diámetro. 

"Vós sodes os auténticos protagonistas", eran as palabras que lles dedicaba o rexedor municipal, Francisco Fumega, aos pulpeiros durante unha homenaxe esta mesma semana agradecéndolles que "sen eles non sería posible conseguir a declaración de Interese Turístico Internacional" que levaban anos perseguindo. 

Pois "os auténticos protagonistas" encargáronse de que o auga estivese no seu punto, que non faltase o aderezo de aceite oliva, sal e pemento e de cortar o cefalópodo polo que se coñece a vila para ofrecer sobre 2.000 racións. 

A cita estaba convocada ás 19.00 horas, pero o certo é que comezou unha hora máis tarde porque entre medias os pulpeiros tiñan que prepararse para desenfundar as tesoiras con gran rapidez. E conseguírono. 

Na praza do Concello, a trintena de picadores comezaron a trocear o animal coas badaladas das oito da tarde, e co reto de baixar dos 11 minutos 7 segundos o tempo empregado, demostraron xogo de boneca áxil para terminar ás 20.11 horas. Once minutos exactos.

"IMOS, IMOS, AHÍ SE ESTÁ AMONTOANDO" 

Entre centenares de persoas que se achegaron aos valos, o máximo posible para poder albiscar a obra, o único son era o das tesoiras aínda que a ritmo de gaita e bombo porque a banda de gaitas tampouco se perdeu o convite. 

Algunha exclamación dos propios pulpeiros esixindo celeridade para tapar a madeira era o outro ruído. 

"Imos, imos, aí está amontoado", gritaba un dos cortadores segundos antes de que a ovación do público marcase o final do evento.

"HAI MOITA DIFERENZA" 

Brazos no alto e o comezo máis interesante para os asistentes, o de probar o polbo do Carballiño. 

"Hai moita diferenza entre leste e outros, co agarimo co que tratamos aquí o polbo non se trata noutros lados", aseguraba unha das pulpeiras antes de cambiar de papel e pasar de cortar a repartir o polbo entre os que se ían achegando co pequeno prato conmemorativo. 

As colas chegaban varias rúas máis arriba todo para conseguir unha ración de polbo, pan, viño, sobremesa e o emblemático prato de recordo por sete euros, para levar a casa un pedazo da 60 edición da Festa do Pulpo, a primeira coa declaración de Festa de Interese Turístico Internacional. 

"Agora o reto é mantela", prevé o edil de turismo da vila, Manuel Dacal, quen recordou que a tapa de polbo é o preludio "do día grande, o domingo no parque municipal do Carballiño coa Festa do pulpo que por fin regresa tras a pandemia"

Comentarios