Os hostaleiros galegos, "moi enfadados" ante as novas restricións sanitarias

Tachan de ineficaces "e incoherentes" as decisións tomadas pola Xunta e sinalan que, en pleno mes de agosto, será "un mazazo" para o sector
Un camarero atiende una mesa en una terraza. ANA ESCOBAR (EFE)
photo_camera Un camareiro atende unha mesa nunha terraza. ANA ESCOBAR (EFE)

Os hostaleiros galegos din estar "moi enfadados", "o sentir xeral do gremio", ante as novas restricións sanitarias que entrarán en vigor o vindeiro martes, como anunciou este venres a última hora da noite a Consellería de Sanidade, e tras rexeitar este mesmo sábado o Tribunal Superior de Xustiza de Galicia a petición da Xunta para avalar o certificado covid.

Ante esta situación, o martes a hostalería dos concellos que se atopen nivel máximo terá que pechar o interior dos seus locais. Así mesmo, os establecementos de municipios de nivel alto contarían cun aforamento do 30 por cento en interiores sen certificado covid.

No caso do lecer nocturno, o aforamento dentro dos locais nos niveis medio e medio baixo (nos dous de máis incidencia do virus os interiores dos pubs están pechados) modificaríanse do 50% con certificado ao 30% sen certificado, e á metade en terrazas no caso de nivel medio.

"Estamos moi enfadados e moi apenados, isto rómpenos e non soluciona nada", asegurou o presidente da Federación de Hostalería de Pontevedra, César Ballesteros, a Europa Press.

"é un mazazo moi grande, córtannos o traballo do mes de agosto. Estabamos a salvar a campaña de verán e agora truncáronnola"

Ballesteros considera "ineficaces e incoherentes" as medidas da Xunta de Galicia, posto que "non deterán os contagios". "A xente que non poida cear nun restaurante dun municipio en nivel máximo, irase ao concello de á beira, non se vai a quedar en casa", aseverou, para tachar a situación a continuación de desastre "económico".

"MAZAZO PARA O SECTOR". Nos mesmos termos expresouse o presidente da Asociación Provincial de Empresarios de Hostalería da Coruña, Héctor Cañete, que coincidiu con Ballesteros ao dicir que están "moi enfadados"; "ese é o sentir xeral", remarcou para Europa Press.

"É un mazazo moi grande, córtannos o traballo do mes de agosto. Estabamos a salvar a campaña de verán e agora truncáronnola", lamentou Cañete, que cargou contra "certos oportunistas" que presentan recursos "sen saber moi ben o obxectivo" contra unhas medidas "que foran acordadas".

Neste sentido, e respecto da validez do certificado covid, Cañete comentou unha enquisa realizada pola asociación este sábado entre os 1.200 hostaleiros coruñeses para saber se preferían pechar ou seguir co documento acreditativo e, segundo comentou, "de momento", o 91% dos que responderon son partidarios do certificado.

Cheché Real comentaba hai uns días que o certificado achegaba "confianza e garantías" aos consumidores

O responsable da asociación coruñesa tamén destacou a acollida positiva entre os clientes, "que estaban tranquilos e confiados co certificado". "Houbo algunha protesta, pero eran unha minoría; a xente asumíao con normalidade", apuntou Cañete.

Neste sentido, o presidente dos hostaleiros de Lugo, Cheché Real, tamén comentaba a Europa Press hai uns días que o certificado achegaba "confianza e garantías" aos consumidores, e aos hostaleiros, permitíalles "seguir traballando".

LUGO MONUMENTAL, "PREOCUPADA" POLO PECHE. Pola súa banda, a asociación Lugo Monumental -que a principios de agosto impugnara a validez do certificado covid ante o Tribunal Superior de Xustiza de Galicia- expresou a súa "preocupación" ante a decisión da Xunta de reducir os aforamentos en hostalería de non conseguir o aval xudicial para o certificado, como así foi finalmente.

Nun comunicado, Lugo Monumental sinala que o Executivo autonómico "contradi" as súas propias accións, xa que no "pasado con datos comparativamente peores que os actuais" non optaron por pechar.

Respecto das novas medidas que entrarán en vigor este próximo martes, a asociación defende que "non teñen moito sentido"

"Entendemos que non se está mantendo unha perspectiva global da situación. Non se poden tomar medidas iguais en situacións diferentes, e aínda que non queremos minimizar a gravidade da situación, temos que pór de manifesto que os datos actuais son relativamente esperanzadores xa que, aínda que é certo que o nivel de contagios segue sendo alto, a presión asistencial non ten nada que ver", explica a asociación.

Respecto das novas medidas que entrarán en vigor este próximo martes, a asociación defende que "non teñen moito sentido", e pediu ademais que non se establezan diferenzas entre os locais pola súa licenza", senón utilizando "criterios obxectivos" como horarios, superficies ou outros elementos "con relevancia médica".

NOVAS PROPOSTAS. Así, a asociación propuxo as súas propias medidas, que inclúen o 100% de ocupación en niveis baixos, un 75% en interior para o nivel medio, e un 50% en niveis alto e extremo -estes últimos só con persoas sentadas-, ademais das terrazas ao 100% en todos os niveis.

O presidente dos hostaleiros pontevedreses tamén defendeu un novo criterio para os locais, que non se rexa polo aforamento e si pola distancia entre comensais, "unha medida con máis lóxica, posto que por aforamentos, hai mesas separadas por oito metros".

A asociación concluíu asegurando que "a hostalería é segura"

A pesar de todo, Lugo Monumental recoñece que "unha situación moi excepcional" si sería razoable o peche dos interiores, "pero tería que ser un escenario en que exista unha previsión ben fundamentada de alta presión hospitalaria inminente ou próxima", acompañado ademais "as indemnizacións e axudas apropiadas".

A asociación concluíu asegurando que "a hostalería é segura" e que, a pesar de que "os últimos datos oficiais arroxan que un bajísimo porcentaxe, menor do 4%, dos contagios prodúcese na hostalería", as principais medidas continúan encamiñadas a limitar "" ao sector, o que tachan de desproporcionado "".

REUNIÓNS ILEGAIS E POSIBLES ACCIÓNS LEGAIS. Insisten ademais, en culpar ás festas privadas e botellóns como "principais focos"; un argumento defendido tamén por Ballesteros, que mostrou a súa indignación "ao ter que ver as terrazas ao 50% e xusto á beira a rapaces reunidos pasándose as cervexas". "Con todo, séguese apuntando á hostalería como responsable", lamentou.

O responsable da asociación pontevedresa ha avanzado ademais que exploran emprender accións xudiciais. "Fomos moi respectuosos ata agora, conscientes da situación e con medo a que pechásennos se non aceptabamos, pero agora que saltou todo polo aire, é unha opción que estamos a estudar", confirmou Ballesteros, que subliñou a "incoherencia" de que outras comunidades autónomas, baixo os mesmos criterios sanitarios, non pechen. "¿Por que nuns sitios si e noutro non?", pregúntase Ballesteros, que afirmou que non se pode lexislar "a golpe de decreto".

Os coruñeses, pola súa banda, descartaron, polo momento, presentar ningún tipo de recurso. "Non é o obxectivo; o é traballar", recalcou Cañete que, con todo, recordou que xa presentaron dúas reclamacións patrimoniais polo Estado de alarma, unha contra a Xunta e outra contra o Goberno central.

Comentarios