Os hostaleiros poderán pedir axudas desde esta semana para adaptarse ao novo protocolo

A Xunta destinará seis millóns para adaptar os locais "á seguridade máxima"
La barra cerrada en un local de hostelería. AEP
photo_camera A barra pechada nun local de hostalería. AEP

O vicepresidente primeiro e conselleiro de Presidencia, Xustiza e Turismo, Alfonso Rueda, sinalou este luns que ao longo desta semana abrirase unha convocatoria de axudas, que destinará seis millóns de euros aos hostaleiros galegos para adaptar os seus locais " seguridade máxima" que establece o novo protocolo.

Así o dixo Roda xunto ao conselleiro de Sanidade, Julio García Comesaña, tras asinar o acordo sobre o novo plan de hostalería segura co Clúster Turismo de Galicia, as catro asociacións provinciais de hostalería e a Federación de Hostalería de Galicia.

Na sede da Asociación Provincial de Empresarios de Hostalería da Coruña, Alfonso Rueda puxo en valor o traballo realizado entre o sector e a Administración para chegar a este protocolo que sairá publicado o martes pola mañá no Diario Oficial de Galicia (DOG) para entrar en vigor o mércores desta semana.

O obxectivo, remarcou o vicepresidente, é "volver a esa ansiada normalidade" co "máximo compromiso", reflectido nos establecementos que se atopen no tipo dous dun plan que contempla dous niveis en función das medidas implementadas no local.

"Se unha persoa ve o cartel de máximo compromiso saberá que alí, cumprindo as normas, pode estar tranquilo porque entra nun local seguro", reivindicou Roda.

Pola súa banda, García Comesaña recordou que este documento derivou dunha "situación específica" –en alusión á retirada do certificado covid– e apuntou que expuxeron "unha situación transversal" co compromiso dos hostaleiros. "O sector demostrou un alto compromiso", agradeceu o titular de Sanidade, que dixo que Galicia foi a primeira comunidade autónoma que pediu medidores de CO2 nestes locais.

Así, detallou que o protocolo contempla dous niveis que teñen como medidas fundamentais a ventilación, a frecuencia na limpeza dos aseos e a formación.

Tamén explicou que hai "un terceiro nivel de seguridade" que permanecerá "na recámara" para unha situación excepcional.

Mentres, o presidente da Asociación Provincial de Empresarios de Hostalería de Lugo, Cheché Real, expresou a súa "satisfacción" por chegar a este acordo, aínda que seguen apostando, recalcou, pola obrigación de presentar o certificado covid, xa que "preto dun 90 % da poboación" está vacinada.

Nesta liña, agradeceu que na nova proposta os hostaleiros dependen deles mesmos e das barreiras de protección que apliquen nos seus establecementos, non tanto da situación epidemiolóxica. "A nosa meta é alcanzar o 100% dos aforamentos", sostivo.

Á súa vez, o presidente do Clúster de Turismo de Galicia, Cesáreo Pardal, puxo en valor que este acordo "é pioneiro", pois en ningunha Comunidade Autónoma asinouse un convenio entre a hostalería e a Administración, dixo.

O novo protocolo pretende dar estabilidade á hostalería ao desvincular das súas restricións a situación epidemiolóxica do concello no que se atopa o local.

NIVEIS. Os establecementos dividiranse en dous niveis. Os de tipo 1, cunha capacidade interior do 50 % e exterior do 75 %, terán medidores de CO2, garantirán distancias de 1,5 metros e aseguraranse de que os camareiros se cambien a súa máscara cirúrxica cada catro horas.

Os locais do tipo 2, cun aforamento interior do 75 % e a posibilidade de darlle uso ás barras en grupos de dous convivientes, deberán dar ás empregados máscaras FFP2 e realizarse probas diagnósticas cada sete ou catorce días, á parte das medidas do nivel 1. Os restaurantes levarán un rexistro de clientes.

Comentarios