A hostalería, dividida entre a felicidade da reapertura e as dúbidas sobre a rendibilidade

As limitacións de horarios e aforamento anunciadas por Feijóo para a desescalada sementa novamente incerteza no sector

El camarero de un bar de Ourense habla con un cliente. BRAIS LORENZO (EFE)
photo_camera O camareiro dun bar de Ourense fala cun cliente. BRAIS LORENZO (EFE)

A esperada reapertura da hostalería en toda Galicia desde o vindeiro venres é, sen dúbida, unha "moi boa noticia" para un sector que pediu durante este tempo a "oportunidade de seguir traballado" nos seus negocios. Con todo, parte dos hostaleiros recibiron de forma "agridoce" este plan de desescalada por territorios, sobre todo no relativo ás limitacións de horario e de aforamentos, coas que, cren, moitos negocios non serán "viables".

O presidente da Xunta, Alberto Núñez Feijóo, daba a coñecer este mércores o plan de desescalada da hostalería, acordado polo comité clínico, e que implica que, desde o venres, poderá abrir toda a hostalería en Galicia, incluso a daquelas áreas con máis restricións e que permanecen perimetradas.

REAPERTURA. Será, no entanto, unha apertura graduada e vinculada á situación epidemiolóxica de cada territorio, con aforamentos que van desde o 50% só en terrazas ao 50% en interiores e o 75% en terraza do nivel básico. Do mesmo xeito, a situación da zona tamén determinará os grupos máximos permitidos, entre catro e seis persoas –convivientes ou non–, e os horarios máximos de peche –ás 17,00 ou ás 23,00 horas–.

Lois Lopes, directivo de Hostalería Compostela, valorou o feito de que as restricións expostas sexan "proporcionais" aos datos sanitarios de cada zona, aínda que, dixo, non comparten "a limitación de capacidade" dos locais.

"Temos a idea de que, por baixo do 75% de ocupación, moitos negocios quedarán excluídos", dixo, en declaracións a Europa Press, tras o que asegurou que esta proposta "non se corresponde coa viabilidade dunha gran parte da hostalería".

Entre as propostas dos hostaleiros composteláns, o directivo lamentou que non se incluíu a consideración da barra como 'mesa única', nin a posibilidade de que os locais de lecer nocturno, que seguen pechados, teñan actividade en horario diúrno como cafeterías.

Por iso, Lois Lopes destaca, como "unha liña vermella" aínda non tratada, a "cuestión de indemnizar aos locais que non poidan desenvolver a súa actividade" en limiares de rendibilidade. Aínda que a situación en áreas como Santiago é "mellor que naquelas que teñen máis restricións", Lopes reclamou un "plan estable de axudas" para os negocios "que non van poder desenvolver a súa actividade" con opcións de rendibilidade.

UNHA NOTICIA "AGRIDOCE". Na mesma liña, o presidente provincial dos hostaleiros pontevedreses, César Ballesteros, recibiu este anuncio dunha "forma agridoce", por unha banda "desexando abrir", pero, por outro, con dúbidas sobre "os mínimos de beneficio" para os locais nestas condicións.

Ballesteros recordou que os hostaleiros manifestaran xa o seu desexo de reiniciar a súa actividade, aínda que o límite horario –por exemplo, no caso de Vigo– das 17,00 horas, "imposibilita que sexan rendibles". "é un abrir entre comiñas, necesítase un mínimo de beneficio", recordou.

En particular, o presidente dos hostaleiros pontevedreses expresou a súa preocupación sobre se esta reapertura "obriga a finalizar os Ertes por forza maior", o que deixaría a moitos negocios "en moi mala situación".

Do mesmo xeito, César Ballesteros lamentou que siga existindo a "idea" de que "o sector da hostalería é culpable de algo", e puxo como exemplo o caso de Cataluña, onde, a pesar do peche da hostalería, "non houbo repercusión" nos casos.

Ballesteros, en declaracións a Europa Press, admitiu que a intención última co peche da hostalería é "evitar a socialización", aínda que propuxo que, precisamente, utilícense os protocolos e vixilancia dos establecementos para lograr unha socialización "con garantías". "Debería estarse potenciando o uso da hostalería para reunións familiares, en lugar de facerse en lugares privados menos aptos", dixo Ballesteros, para quen os restaurantes son unha boa alternativa para trasladar as reunións privadas de Nadal, que se van a producir".

UNHA OPORTUNIDADE "PARA SEGUIR ADIANTE". Pola súa banda, o presidente dos hostaleiros ourensáns, Ovidio Fernández, viu este plan "unha moi boa noticia para o sector", que busca "unha oportunidade para seguir adiante se esta epidemia permíteo". "Outra cousa é se este tema serve para que se desenvolva a hostalería logo dun tempo perdido e nunca máis recuperado", engadiu.

Na bagaxe dos hostaleiros, dixo Fernández, queda o saber que tiveron unha "colaboración determinante" para mellorar as cifras epidemiolóxicas, aínda que recordou que esta situación de crise provocou que haxa establecementos que non van abrir nunca máis", coas consecuencias que iso ten para os seus propietarios e as súas familias. "O que queda é ter a oportunidade de seguir traballando. E tratar de que non se volva para atrás", apostilou

AXUDAS "INSUFICIENTES" PARA UN SECTOR QUE CUMPRE. O presidente do Clúster de Turismo de Galicia, Cesáreo Pardal, eloxiou que a Xunta "consultase co sector" este plan, posteriormente analizado no seo do comité clínico, e admitiu que non se trata dunha "decisión fácil", xa que é "imposible contentar a todo o mundo". No entanto, explicou a Europa Press, "a mensaxe pode ser de optimismo".

Entre outras cuestións, o presidente do Clúster asegurou que o sector "ve positivamente as axudas que se puxeron encima da mesa", pero considera que "son insuficientes", xa que "hai moita xente que o está pasando mal". Por iso, instou a buscar "solucións" para establecementos que sufran perdas incluso podendo abrir con aforamento restrinxido e apelou ao "consenso".

Finalmente, reivindicou que o sector da hostalería e da restauración, así como o turístico, cumpriu a normativa" e os "protocolos hixiénico-sanitario" implementados para frear o covid-19, así como as difíciles medidas que se lle foron impondo.

Comentarios