A hostalería tacha de "improvisadas" as medidas da Xunta e defende "alternativas"

Insta o Goberno galego a abandonar a "mercadotecnia política" e a convocar unha mesa de diálogo "plural" co sector
Varias personas en una terraza. JUAN MANUEL SERRANO ARCE (Efe)
photo_camera Varias persoas nunha terraza. JUAN MANUEL SERRANO ARCE (Efe)

A plataforma Hostalería Galega ha denunciado unha xestión "improvisada" da Xunta, mentres defende que a solución para este sector "non pasa por ilegalidades nin polo endurecemento das restricións".

"Hai alternativas", sostén nun manifesto remitido aos medios de comunicación na xornada en que Sanidade informou dos cambios introducidos polo comité clínico ás restricións impostas despois de que o Tribunal Superior de Xustiza de Galicia (TSXG) non autorizase a petición do certificado covid.

Nun escrito, subscrito por persoas asinantes do recurso ante o alto tribunal e asociacións, defenden que son "parte da solución" e critican que se responsabilice "de xeito desproporcionado á hostalería dos contagios". "O sector sufriu as diferentes políticas estatais e autonómicas e continúa a ser o branco fácil sobre o que recae a principal causa de brótelos".

Ao fío diso, incide en que "os datos científicos pon a luz nas reunións e alternativas de lecer en espazos persoais, que prodúcense sen medidas de seguridade e alleas á posibilidade de control". "Un dato que corrobora esta premisa son as celebracións de Nadal, onde a actividade na hostalería estaba altamente restrinxida, aínda así, foi unha das maiores ondas de contagios sufridas a nivel estatal", apunta.

Sobre o certificado covid e as últimas medidas recollidas no DOG, incide en que a normativa "careceu do mínimo rigor exixible"

E é que, para este colectivo, as reunións en espazos persoais "aumentan proporcionalmente ás restricións de capacidade e horarios que se lle impón ao noso sector".

CRÍTICAS Á XUNTA. Para eles, o Goberno galego "mantén a súa loita persoal contra a hostalería, con medidas improvisadas e carentes de lóxica: medidas extraordinarias en función do horario ou da licenza permitida, non da actividade que esta permite".

Sobre o certificado covid e as últimas medidas recollidas no DOG, incide en que a normativa "careceu do mínimo rigor exixible". Ademais, engade que non se lles facilitaron "as ferramentas necesarias, nin sequera pautas específicas, ante un procedemento vulnerable, facilmente 'falsificable', recaendo a responsabilidade" nos hostaleiros.

Para o uso dunha medida así, na que se mostran dispostos a colaborar, inciden en que sería necesario que se lles dotase por parte da Administración "das ferramentas necesarias para executala con garantías legais e de xeito eficiente".

Solicitan un plan de indemnizacións "real" e instan a abandonar a "mercadotecnia política"

Por outra banda, reclaman diálogo á administración e denuncian que se decida "de xeito unilateral, quen é a representación" deste colectivo. Ademais de asegurar que non se lles comunican os acordos, argumentan que as persoas e asociacións asinantes, -que representan, indican, a máis de 4.000 empresas- non aceptarán acordos que non sexan "estritamente legais". Para iso, piden unha mesa de diálogo "ampla e plural".

DEMANDAS. Á súa vez, solicitan un plan de indemnizacións "real" e instan a abandonar a "mercadotecnia política". No actual contexto, propoñen non distinguir entre lecer nocturno e hostalería con criterios que se rexan polos usos e con argumentos "estritamente sanitarios".

Tamén piden un aforamento nas terrazas do 100% en calquera dos niveis, "a condición de que se manteña a distancia de seguridade interpersoal e o límite de reunións por mesa".

"Permitir o uso das barras, só para consumo sentado e mantendo a distancia de seguridade interpersoal, cunha limitación de capacidade do 75% do establecido e nunca superando agrupacións máximas de seis persoas", indican. A iso, suman permitir en nivel medio-baixo interiores ao 100% e en nivel medio ao 75%. En nivel alto e extremo, expoñen ao 50 por cento.

Comentarios