Hostaleiros galegos: entre "a satisfacción" polas ceas e a "preocupación" polos bares 

Alertan de que se poden xerar situacións "discriminatorias" con taperías "ou bocaterías" 
Un camarero monta una terraza en una calle de Santiago de Compostela. LAVANDEIRA JR (EFE)
photo_camera Un camareiro monta unha terraza nunha rúa de Santiago de Compostela. LAVANDEIRA JR (EFE)

Representantes do sector hostaleiro galego consultados por Europa Press acolleron con  "satisfacción" o anuncio de que os restaurantes da comunidade poderán servir ceas ata as 23.00 horas o vindeiro venres, unha ampliación de horario que se establece coa condición de que teñan reserva previa, un rexistro dos comensais e un medidor de CO2 en interiores. 

Este novo paso na desescalada do plan de hostalería segura foi anunciado este mércores polo presidente da Xunta, Alberto Núñez Feijóo, durante a rolda de prensa para dar conta dos asuntos tratados na última reunión do comité clínico. A boa evolución de Galicia neste ámbito, explicou, permite avanzar en máis "horarios" e mais actividades. 

Esta ampliación de horario, en consonancia co adiamento do toque de queda ás 23.00 horas, afectará, no entanto, só aos locais con licenza de restaurante. Así, os bares continuarán pechando, como ata agora, ás 21.00 horas en todos os concellos galegos nos que permanecen abertos -actualmente todos menos Carballeda de Valdeorras, A Pobra e O Grove-. 

Representantes de asociacións de hostalería de boa parte do territorio galego apuntaron que a "satisfacción" por que se escoitaron as súas demandas en relación á restauración compleméntase, no entanto, con "preocupación" por que se poidan xerar situacións "discriminatorias" con taperías "ou bocaterías" e que os bares non vexan ampliado o seu horario. 

En todo caso, inciden en que, a pesar das limitacións que afectan a todo o sector (por exemplo nos aforamentos), a situación dos restaurantes era "peor", dado que vían limitado "ás veces ao 50% a súa actividade" ao practicamente "dar só comidas", polo que era un paso necesario. Tamén insisten, en termos xerais, en manter "as medidas de seguridade e a prudencia", e en que se deixe de sinalase á hostalería como "culpable" dos contagios.

"O SEGUINTE PASO TERÍAN QUE SER OS BARES". "Estamos satisfeitos por que os restaurantes empecen a dar ceas porque estaban realmente colgados. Pero o seguinte paso terían que ser a ampliación para os bares", resumiu, en declaracións a Europa Press o presidente da Asociación Provincial de Hostaleiros de Lugo, Cheché Real. 

Aínda que "Lugo está moi ben" en termos de incidencia, Real incidiu en que confía en que en o conxunto do territorio galego volva mellorar a situación tras o "pequeno repunte" que se constata logo de Semana Santa, e póidase continuar avanzando na "normalidade". 

Con bastante "satisfacción" tamén acolleu o anuncio posterior ao comité clínico César Ballesteros, presidente dos hostaleiros da provincia de Pontevedra. "Levamos tempo coa demanda das ceas, xa de antes de Semana Santa, aínda que se apostou por ser conservadores por prudencia", reflexionou. 

Pendente queda a demanda da ampliación do horario nos bares para "compasar a situación" ao cambio horario. "Pero hai moita diferenza para un restaurante entre abrir só ao mediodía ou tamén pola noite. E para un bar pechar ás 21.00 ou ás 21.30 horas tampouco é unha diferenza substancial", remarcou. 

Neste sentido, apostou pola "prudencia" e evitar "bandazos" ata poder chegar, cando sexa posible, a reapertura tamén dos establecementos de lecer nocturno. Ballesteros ve posible dar este paso cando se avance na inmunización, con ferramentas como "o certificado de vacinación ou unha PCR recente". "Incluso podería ser un aliciente para que a xente nova se vacine", apostilou. 

"Nós queremos que quede ben claro que non somos culpables de nada. Que facemos os investimentos que sexa preciso para garantir a seguridade, pero que nos establecementos hai un control que ás veces non hai nos domicilios particulares. E cremos que o comité científico está a darse conta", resolveu.

ABRE AS PORTAS Á "DISCRIMINACIÓN". Daniel Lorenzo, de Hostaleiros Empresarios de Pontevedra (Hoempo), confesou "decepción", xa que aínda que recoñece un avance para os restaurantes considera que "non é do todo xusto". á espera das condicións que concrete o Diario Oficial de Galicia (DOG), avisa de que "se unha bocatería ou tapería non pode traballar sería bastante discriminatorio". 

"Tampouco entendo que se poida ir tomar unha copa a un restaurante pero non a un bar", reflexionou, antes de mostrar preocupación pola "carga de traballo" que se vai a acumular na restauración -augura- e a que se poida "amontoar xente", causando un novo "prexuízo" ao sector. 

Así mesmo, incidiu en que "non hai palabras para describir o que sofre o lecer nocturno e os seus traballadores", instando as administracións a buscar "solucións.

MEDIDAS PAULATINAS. Finalmente, Avelino Martínez, socio da Asociación Hostalería Compostela, trasladou a Europa Press que é "positivo" para os restaurantes a ampliación horaria e recoñeceu que aos bares "nesta ocasión non se lles facilita a cousa". 

En todo caso, mostrouse partidario de que as decisións, sexan as que sexan tómense "de forma paulatina" e evítese "o exceso de confianza" que dea lugar a "retrocesos". "Non queremos que haxa avances e retrocesos, hai que garantir a seguridade e evitar os excesos de confianza", resolveu. 

Comentarios