Miércoles. 21.11.2018 |
El tiempo
Miércoles. 21.11.2018
El tiempo

Máis de 3.000 comensais deron boa conta de 161 carneiros ao espeto

O proceso que comezou fai máis dun mes, coa compra dos animais en diversos lugares de Galicia, Zamora e Benavente, finalizou este domingo na Carballeira de Moraña

Desde hai varias décadas repítese a mesma liturxia: Suso García, coñecido polo alcume de Muiñeiro, o mesmo do seu sogro, do que aprendeu o oficio, desprázase a varias localidades das provincias de Pontevedra, Lugo e A Coruña para comprar os carneiros. Dunha casa leva un, e doutras, seis ou oito. Se non son suficientes, recorre a adquirilos en Benavente e Zamora.

Deben cumprir dúas esixencias: que o seu peso oscile entre 13 e 16 quilos, e que a súa idade sexa superior a tres meses e non superen os sete. Ambas as condicións provocan que non sempre poida aceptar todas as ofertas de compra que lle fan os seus criadores.

Mortos e limpos, chega o momento de ensartarlos nas cruces de ferro sobre os que serán asados e pór a punto todo o instrumental e os produtos necesarios para facelo. Neste apartado figura un cargamento de madeira de carballo que Suso Muiñeiro compra e encárgase de converter en achas de diversos grosor, que utiliza para facer brasas ou apurar a calor cando o necesita.

Ás seis da mañá acendeuse o lume e, como é habitual, o equipo de asadores que dirixe realiza os seus labores mentres os fotógrafos máis madrugadores, profesionais e afeccionados, captan as imaxes. Ademais de estar atentos para que o carneiro non se pase e que as brasas non deixen de desprender calor, tamén deben coidar que ninguén entre no recinto, que teñen acoutado, para evitar posibles accidentes.

De cando en vez os rocían con auga salgada, que os arrefría e dálle un mellor sabor á parte exterior do carneiro. Aos asadores bástalles con observar o ton do toste para saber en que punto de preparación atópanse, e non necesitan cravarlle o coitelo na paletilla para comprobar se sae con marchas de sangue.

Este ano tiveron máis traballo que nunca, porque aos 141 carneiros que foron reservados para comer nas mesas da Carballeira sumáronse os vinte que levan veciños da localidade, para dar boa conta deles noutros lugares.

O número de comensais foi superior a 3.000.

Máis de 3.000 comensais deron boa conta de 161 carneiros ao espeto
Comentarios