1-0. O Athletic sela o seu pase á fase de grupos da Liga Europa

Unha espléndida acción de Aduriz permitiu a Muniain certificar a vitoria dos vascos ante o Panathinaikos
Aritz Aduriz disputa el balón con el jugador del Panathinaikos Kolovetsios
photo_camera Aritz Aduriz disputa el balón con el jugador del Panathinaikos Kolovetsios

Aritz Aduriz segue marabillando a pesar dos seus 36 anos e cunha belísima xogada que se recordará durante tempo en San Mamés permitiu que Iker Muniain certificase o pase á fase de grupos da Liga Europa do Athletic Club, que volveu imporse na volta ao Panathinaikos.

Se na ida os de José Ángel Ziganda venceron por 2-3 tras unha impresionante remontada en seis minutos ao 2-0 co que se adiantou á hora de partido o equipo do trevo, este xoves o triunfo bilbaíno foi menos épico, un conciso 1-0, pero estivo acompañado por unha espléndida acción na que Aduriz mostrou o seu dominio do desmarque, o control e o pase.

De todas esas sortes, no entanto, brillou especialmente un pase á media volta e sen mirar a Markel Susaeta para que o capitán abrise a Iker Muniain e o pequeno dianteiro navarro remachase.

Aínda intentou outra exquisitez Aduriz, unha picada ante o porteiro que se foi por encima do traveseiro, nun partido en plena Aste Nagusia (Semana Grande) no que a bancada de San Mamés, moi nutrida para a data e a entidade do partido, ilusionouse coas veloces conducións dun novo león, Iñígo Córdoba, que trouxo á memoria dos afeccionados athletizales nomes de grandes zurdos da historia branquivermella.

Terán oportunidade de seguir facéndoo nunha Fase de Grupos da UEL que se sorteará este venres en Mónaco e á que o Athletic chega como cabeza de serie.

O novo Córdoba, unha das últimas perlas saídas da canteira de Lezama, protagonizou os primeiros minutos no que foi o seu debut como titular do Athletic en competición. Primeiro ilusionou cunhas veloz conducións coa súa perna boa, a esquerda, e despois decepcionou un tanto non rematando un gran centro de San José que xa non puido rematar finalmente Muniain.

Un gran remate de Aduriz que deu no traveseiro tras botar e que remachou ao lateral da rede foi a segunda ocasión na que cantou gol a afección bilbaína, aínda que o arbitro sinalou fóra de xogo do ariete no inicio da acción, de estratexia.

Si chegou Muniain, este xoves media punta ante a baixa por gripe de Raúl García, á súa segunda oportunidade. Fíxoo para pór o lazo a un belísimo agasallo de Aduriz. Unha xogada que se recordará e na que o ariete internacional demostrou a súa destreza no desmarque, o control e, sobre todo, o pase. Etxeita viulle o desmarque e púxolle o balón onde quería para que o controlase co peito e, tras esperarlo, cedeu de costas e sen mirar a Susaeta para que centrase e Muniain remachase.

Coa bancada degustando varios minutos a xogada, o partido tomouse uns minutos de respiro ata que o Panathinaikos decidiu aparecer xa á media hora de encontro. Os do trevo nin se achegaran á área de Herrerín, pero atoparon o xeito e encadearon catro chegadas e dous córneres en catro minutos, todo sen maior perigo. Non desde logo no que tivo un disparo cruzado que deu no poste do arxentino Chávez, quen deixou boa impresión en San Mamés. Primeiro desfacéndose en carreira de Laporte como poucas veces lle pasou ao central francés e despois co seu gran chute á madeira.

Outro remate tímido de Córdoba, a centro de Susaeta, e un disparo axustado de lonxe de Luciano deron paso ao descanso.

E a volta de vestiarios o Athletic intentou sentenciar rápido a eliminatoria, se é que non o estaba xa co Panathinaikos obrigado a meter tres goles para pasar. Ata seis ocasións encadeou o Athletic en vinte minutos sen resposta grega. As dúas mellores en xogadas de Susaeta. Na primeira Muniain non chegou a conectar a volea ao centro do capitán e a Aduriz un defensa mandoulle a córner o rexeite. Na segunda, plantouse na área cun gran caneo, pero o balón non chegou a Muniain no seu intento de pase.

O partido meteuse en substitucións, pero os leóns seguiron ao seu e, xa con Williams no campo, Aduriz intentou a segunda delicatessen da noite. Unha picada ante Vlachodimos que se foi por encima do traveseiro e que era case a súa única opción ante o que apuroulle a meta no centro do seu veloz compañeiro.

A continua pelexa de Córdoba, agora axudado por Williams, e un forte disparo alto de Luciano baixaron o pano a unha eliminatoria claramente definida a favor do conxunto vasco.