O Barcelona continúa pola senda do triunfo

O Barça das catro copas xa é unha realidade, logo de derrotar ao Athletic de Bilbao na Supercopa de España, trofeo co que o equipo de Josep Guardiola amplía un pouco máis un ano excepcional, tras a obtención da liga, a Copa do Rei e a Liga de Campións. Con dous goles do astro arxentino Lionel Messi e un de Bojan, o Barça sentenciou (3-0) unha final que xa estaba practicamente decidida para o conxunto catalán tras o encontro de ida, cando venceu por 1-2 en San Mamés hai unha semana.

O partido foi de dominio absoluto do Barcelona, que non deu ningunha opción ao seu rival, minguado en efectivos e coa mente posta no compromiso internacional para dentro duns días. O Athletic encomendouse ás bondades de Gorka Iraizoz baixo paos e a petición foille aceptada, xa que o ex españolista cuallou unha sensacional primeira parte, á marxe de que o público a tomase con el por outro motivo, como foron as constantes perdas de tempo.

Dominio desde o principio
O Barcelona lanzouse polo Athletic xa desde antes de iniciarse o partido. Pep Guardiola prometeu que sairía con toda a artillaría e non deixou no vestiario nin un foguete. Todos estaban sobre o céspede. Así, non se podía esperar máis que dominio asfixiante desde o arranque.

O equipo de Caparrós botouse atrás sen complexos, pero tirando uns metros a liña de defensa lonxe da área de Iraizoz. Con iso, o Athletic buscou xerar moitas dúbidas no centro do campo barcelonista, onde, en realidade a Xavi comezaba a custarlle traballo mover o balón e buscar liñas de pase cara á tripleta de atacantes (Messi, Ibrahimovic e Henry).

As primeiras combinacións chegaron pola banda dereita, onde o balón quedaba atrapado entre Alves, Xavi e Messi, pero que resultaba improdutivo na área bilbaína, por onde Koikili, no lateral, empezaba a inquedarse polo caudal de xogo que lle chegaba.

A máquina ofensiva barcelonista empezou a xerar accións claras a partir dunha acción de Orbaiz, quen de forte disparo obrigou no minuto 22 a intervir a Valdés e enviar o balón fóra. Dous minutos despois, o Barça tivo o gol en tres accións case consecutivas, nas que primeiro Henry de cabeza, despois Messi nun man a man con Gorka e no 26 Xavi a pase do francés, non estiveron acertados.

Touré, no 33, volveu expresar a súa potencia física cunha internada pola banda dereita, conduciu o balón pola liña de córner pero Keita non soubo transformar en gol un pase franco. A excitación da xogada levou a Touré a pelexar o balón rexeitado e a cometer unha falta que lle valeu o cartón amarelo.

Foron momentos de medo escénico. O Athletic, cun equipo moi xusto para botar o resto a próxima semana no partido contra o Tromso de Noruega e para dar o salto á Liga Europea, vía que sería incapaz de acabar a primeira parte coa portería a cero. Pero entón foi cando Iraizoz expresou ao máximo a súa gran talla como porteiro, ao pór freo a accións claras, como nunha saída ante un bo control de Henry no 42.

Dous minutos antes, Touré interpúxose entre o balón e a liña de gol, tras un disparo de Keita, mentres que na última acción ofensiva da primeira parte, unha nova intervención feliz da meta vasco puxo punto e final a un tempo no que o Athletic non tivo ningunha opción de construír e optar a algo máis que a repeler o balón lonxe da súa área.

Acerto azulgrana
Cinco minutos tardou o Barça no segundo tempo para afianzar o título en xogo, cando unha combinación entre Xavi e Ibrahimovic, acabou cun taconazo deste a Messi e tras unha finta do arxentino a Ustaritz, elevou o balón na saída de Gorka (1-0).

Cinco minutos despois, un pé dun central do Athletic arrebatou a Messi o segundo gol, logo dunha asistencia de Ibrahimovic, moi xeneroso no pase e que na primeira parte estivo a piques de marcar tras unha chilena ante Gorka.

Tal desazón empezou a reinar no Athletic, ante un Barça repleto de confianza, que o conxunto vasco empezou a ser un xoguete, fronte a un rival que tampouco apertou moito, aínda que sen pretendelo xeraba xogadas de gol sen problemas. Xavi e Puyol, ademais dunha cesión pouco axustada de Ustaritz, a punto estiveron de subir o segundo gol antes do primeiro cuarto de hora da segunda parte.

Cun Athletic afundido e sen apetencia nun partido que xa non lle ía, deixouse ir ata que lle perdeu o pulso ao encontro. Un penalti cometido por Ustaritz transformouno en gol Messi (2-0), e poucos minutos despois unha cesión defectuosa aproveitouna Bojan, que entrara por Ibrahimovic, para burlar a saída de Gorka e lograr o terceiro (3-0).