O Barça, supercampión

O Barcelona levantou hoxe o seu décimo sexto título en cinco anos, o primeiro da era Martino e, sen dúbida, o menos brillante de todos os conseguidos no último lustro, tras empatar sen goles ante o Atlético de Madrid na volta da Supercopa de España.

Foi un partido gris, plúmbeo, sen apenas ocasións, ao que lle faltou ambiente nas bancadas, ritmo no tapiz e tamén un punto de épica, pois o Atlético de Madrid, que maniatou de forma excelente ao seu rival durante todo o choque, nin sequera foi capaz de ir a por a final nos últimos minutos.

Martino por fin puxo a Messi e a Neymar xuntos de saída, aínda que á conta de deixar a Iniesta no banco. Simeone, en cambio, confiou no mesmo once que tantos problemas lle causou ao Barça no encontro de ida.

Obrigado como sempre a levar o peso do partido, máis se cabe cando o escenario é o Camp Nou, o conxunto azulgrana dominou desde o inicio. Con todo, un Atlético de Madrid aínda máis defensivo que o do choque do Calderón non lle deixou nin un palmo de espazo por onde achegarse a Courtois.

Agazapado atrás, coas liñas moi xuntas, perfecto na basculación defensiva e na execución das axudas, tapou os corredores interiores e enmarañou o xogo do Barcelona de tal forma que os locais apenas se achegaron á meta madrileña durante todo o partido.

Dúas chegadas de Messi -unha tras un pase filtrado por Busquets que cortou Filipe Luis cando o arxentino xa armaba a zurda, e a outra que acabou, de rebote, nun testarazo manso de Cesc- e un remate de cabeza moi forzado de Alexis foi toda a bagaxe culé nos primeiros corenta e cinco minutos.

Durante este primeiro acto, o Barcelona tivo o balón todo o tempo que quixo -ao Atlético duráballe un suspiro- pero non puido facer nada de proveito con el.

Messi, freado en falta cada vez que agarraba o esférico para encarar, recibía cada vez moi atrasado, Neymar cambiaba de banda incómodo intentando atopar o seu sitio e Alexis se fajaba, sen éxito, con Miranda e Godín, na posición de '9'.

En cambio, os branquivermellos, que non pasaron de medio campo durante a primeira media hora estiveron, paradoxalmente, máis cerca do gol que o seu rival.

Koke espertou a Valdés ao culminar, cun disparo inocente, o primeiro contraataque visitante, aos 35 minutos. E pouco despois, unha combinación de todo o ataque atlético acabou cun tiro seco de Arda Turam desde o frontal que obrigou a lucirse á meta do conxunto catalán.

Saíu o Atleti a defender algo máis arriba tras a continuación, como fixo na primeira metade da ida, e consciente de que o 0-0 deixábao sen título. Valdés volveu salvar o seu equipo a un novo disparo de Arda Turan e o Barça pasouno mal durante algúns minutos.

Sen faísca arriba, sen velocidade na circulación do balón e, sobre todo sen continuidade no xogo de combinación, os de Martino cada vez xogaban máis lonxe de Courtois.

Encima, nin sequera podían contar co apoio do Camp Nou, esta noite orfo dos seus habituais, ao ser a final de pago para os socios, e repleto de turistas pouco animosos e máis pendentes de disparar os seus flashes que de acirrar ao equipo local.

Con todo, non contaba con que ao conxunto madrileño se lle acabaría o fol ao chegar ao ecuador da segunda metade. A entrada de Pedro e Iniesta axudouno a recuperar o mando do xogo e a expulsión de Filipe Luis por unha agresión a Dani Alves a falta de dez minutos para o final aínda púxollo máis fácil.

Nin sequera de penalti marcou o Barça, o que sinalou o arbitro por un empuxón de Miranda a Pedro a un minuto de final. Messi estrelou o balón contra o traveseiro, pero nin sequera fixo esta vez falta o gol da 'Pulga', porque o Atlético xa renunciara ao título cun home menos.

Ficha técnica:

0 - Barcelona: Valdés; Alves, Piqué, Mascherano, Jordi Alba, Sergio Busquets, Xavi, Cesc (Iniesta, min.73), Alexis (Pedro, min.65), Neymar e Messi.

0 - Atlético de Madrid: Courtois; Juanfran, Miranda, Godín, Filipe Luis, Mario Suárez, Gabi, Koke (Leo Baptistao, min.88), Diego Costa, Arda Turan (Adrián, min.72) e Villa (Cebolla Rodríguez, min.84).

Árbitros: Fernández Borbalán (Colegio Andaluz). Amosou cartón amarelo a Koke (min.26), Cesc (min.28), Sergio Busquets (min.30), Piqué (min.54), Gabi (min.81) e Diego Costa (min.83) e expulsou con vermella directa a Filipe Luis (min.80) e Arda Turan (min.90).

Incidencias: Partido de volta da Supercopa de España disputado no Camp Nou ante 74.536 espectadores.