O Congreso aproba un maior control sobre os alimentos que conteñan aceite de palma

Pide mellorar a etiquetaxe dos produtos con este compoñente e que sexan retirados das máquinas expendedoras de centros educativos, deportivos e de saúde
Aceite de palma
photo_camera Aceite de palma

A Comisión de Sanidade e Servizos Sociais do Congreso dos Deputados aprobou unha proposición non de lei de Esquerra Republicana (ERC) pola que se insta ao Goberno a incrementar o control sobre a utilización do aceite de palma en produtos alimentarios e iniciar a retirada progresiva dos artigos con este compoñente das máquinas expendedoras de centros educativos, deportivos e de saúde. A iniciativa, asinada polo deputado Xavier Eritja, pide unha modificación do regulamento europeo sobre a información ao consumidor para que os fabricantes, produtores, distribuidores e importadores deste tipo de alimentos deban informar do seu contido en envases ou etiquetas "de xeito lexible e visual". 

O texto, que incorporou emendas do PSOE e Cs e recibiu o apoio de Unidos Podemos, aprobouse por vinte e tres votos a favor e catorce votos en contra do PP. Nel avógase por desincentivar o consumo de devanditos produtos entre a poboación infantil, limitando a publicidade en televisión, así como a distribución de xoguetes ou outros reclamos publicitarios en produtos que conteñan graxa ou aceite de palma.

Obtido a través da froita da palma 'Elaeis Guineensis', este compoñente pódese atopar entre os ingredientes dun bo número de produtos presentes na cesta da compra habitual, como patacas fritas, cereais, bollería, galletas, pizzas ou chocolates, entre outros. A composición deste aceite ten máis dun 50 por cento de graxas saturadas, moito máis que calquera outro, polo que un exceso do seu consumo supón un risco para a saúde: desde enfermidades coronarias ata obesidade.

A composición deste aceite ten máis dun 50% de graxas saturadas, polo que un exceso do seu consumo supón un risco para a saúde



Este é o motivo polo que a proposición non de lei que viu luz verde reclama "unha política decidida para limitar o consumo de produtos que conteñan este compoñente". En defensa da proposta, Joan Olòriz, de ERC, indicou que un estudo publicado en 2011 concluíu que o incremento do consumo de aceite de palma está relacionado cunhas maiores taxas de mortalidade por enfermidades cardiovasculares. 

Así, detallou que a Axencia Europea de Seguridade Alimentaria (EFSA) afirmou que durante o proceso de refinado sometíase ao aceite de palma a temperaturas próximas aos 200 graos centígrados, o que libera sustancias canceríxenas, polo que un consumo excesivo e prolongado no tempo podía aumentar as posibilidades de contraer cancro.

Pola súa banda, a deputada do PP María Torres sinalou que todos os alimentos que se atopan na Unión Europea son "seguros" e están controlados por unha estrita lexislación común. Torres opinou que se está creando "unha alarma social innecesaria" co aceite de palma e mostrouse partidaria de esperar aos informes dos expertos antes de boicotear a moitas empresas que crean postos de traballo. "Non podemos apoiar esta iniciativa porque non todo o aceite de palma é igual, xa que hai certificados sostibles e cun impacto ambiental neutro", asegurou.

Argumentou que nin a EFSA nin a Axencia Española de Consumo, Seguridade Alimentaria e Nutrición (Aecosan) prohibiron o consumo do aceite de palma e que o seu consumo moderado nunha dieta equilibrada non expón problema algún para a saúde.

Comentarios