domingo. 29.11.2020 |
El tiempo
domingo. 29.11.2020
El tiempo

Paella, lacón con grelos e filloas para a Virxe do Carmen

El cocinero Julio Éitor sirve varios platos de paella en la fiesta del sábado 17. rafa fariña
El cocinero Julio Éitor sirve varios platos de paella en la fiesta del sábado 17. rafa fariña

PONTECESURES. O seu nome xa o deixa ben claro: Festa Rachada. A asociación cultural cesurá creouse apresuradamente o pasado mes de maio co obxectivo de organizar os festexos patronais da Virxe do Carmen, a principios do mes de xullo. Unha vez superado o seu primeiro reto, queda por diante case un ano para recadar fondos para a próxima edición e non só farase mediante o habitual petitorio, senón tamén a través doutras canles menos tradicionais, como a organización de eventos gastronómicos.

é o caso da Festa dá Paella, que a vila cesurá celebrou o pasado sábado cun gran éxito de asistencia. «Saíu moi ben. Puidemos vender dez ou 15 racións máis, pero esgotamos as 200 previstas e para ser a primeira edición foi moi positiva», sinalou o presidente da asociación, Elías Sanmarco, quen ata ese día tivo que escoitar opinións menos optimistas por parte dalgúns veciños.

O colectivo, sen ánimo de lucro, puxera á venda os tickets de forma anticipada -a cinco euros, con pan e bebida- e despachou 145. O propio sábado vendeu os restantes a sete euros. «Algunha xente chegou a última hora e quedou sen ela».

Para aforrar, a asociación contou coa colaboración do Concello, que «nos deixou a auga dá praza para limpar vos utensilios, as valos e a conexión eléctrica. Foi ou que lle pedimos, que non está ou mundo para pedir cartos», apunta Sanmarco. «Pola súa banda, Marisol Mambís deixounos as mesas e as cadeiras».

Aínda así, a colaboración en maiúsculas foi a do mestre paellero, Xullo Éitor, un cesurán fincado en Padrón que traballou durante case catro décadas como cociñeiro enrolado nun barco mercante. Agora, xa xubilado, colabora desinteresadamente con ONG ou comisións de festas, explica o presidente da asociación, quen subliña que o chef «deu sete veces a volta ao mundo».

A paella é a súa especialidade e así o demostrou, deixando moi bo sabor de boca entre os comensais. As 200 racións distribuíronse en dúas paelleras calladas de arroz, ameixas, mexillóns, lagostinos, lagostinos, gambas, pito, espárragos, tomate, luras... «Moi ben feitiña. Ao ver ou ben feita que estaba a xente animouse máis, apunta Sanmarco. «Apostamos por unha festa económica, senón a xente non anímase e este é un prato que se adaptaba e todo ou mundo dixo que estaba moi rica. Algúns mesmo a levaron para comer na casa».

dinamización. Subliña, así mesmo, que a celebración contribuíu a dinamizar a localidade e o sector hostaleiro, «senón a xente que veu ou sábado estaría na praia e aquí non habería ninguén».

Mentres apuntan cousas que «corrixir» para a próxima edición, como a elaboración de café de pota, a colocación dunha barra de bebidas e dun colchón para os nenos, «para que a xente quede toda a tarde» , xa están a pensar en novos eventos cos que aumentar a recadación.

«Ao ver que a iniciativa saíu ben, estamos a pensar en facer para ou Entroido unha festa do lacón con grelos «coa súa pataca e ou seu chourizo, que lle gusta a todo ou mundo. Aquí hai moitas señoras que fan filloas de marabilla e servirían de sobremesa».

Iso si, tratarán de que non coincida coa festa gastronómica dedicada a este manxar por excelencia, a de Cuntis. «Eles son pioneiros e tampouco vai ter a súa pegada. É como se eles fan a dá lamprea», sinala Sanmarco.

Paella, lacón con grelos e filloas para a Virxe do Carmen
comentarios