A vendima acaba en Galicia cunha alza do 2% pola segunda maior colleita de Rías Baixas

O resto das denominacións de orixe galegas sufriron descensos como consecuencia das xeadas e a saraiba
Vendimia en Cambados
photo_camera Vendimia en Cambados

A vendima de 2017 conclúe en Galicia cun aumento do 2% ata uns 61 millóns de quilos de uvas, fronte aos 59,65 millóns de 2016. Este incremento foi posible grazas á segunda maior colleita da historia en Rías Baixas, fronte á caída no resto das denominacións de orixe galegas nun ano marcado polas xeadas e a saraiba.

Segundo os datos solicitados por Europa Press na DO, en Ribeira Sacra, Valdeorras e Monterrei xa acabaron a vendima, mentres que nas outras dúas –Rías Baixas e Ribeiro– só unhas poucas adegas ultiman a colleita.

Así, Rías Baixas pasa dos 39,2 millóns de quilos de uvas, o que supón a súa segunda mellor marca histórica, só superada polos máis de 41 millóns de 2011. De feito, o volume é superior á estimación realizada o pasado agosto, que estaba ao redor de 37,6 millóns.

Deste xeito, o crecemento en Rías Baixas é superior ao 17% fronte aos 33,4 millóns de quilos de 2016. Esta situación débese a unha primavera moi seca e cálida, nun ano con ausencia de pragas e enfermidades, cunhas vides que non se viron afectadas polas xeadas de abril e a saraiba de finais de agosto como o resto. Todo iso, arroxa unha calidade "excelente", segundo o servizo técnico da DO. 

No outro extremo, as outras catro denominacións de orixe galegas –Ribeiro, Ribeira Sacra, Valdeorras e Monterrei– sofren un descenso de produción, unha situación xa vivida nestes mesmos casos en 2016, aínda que logran conter a perda fronte ao esperado.

Esta vendima foi atípica ao tratarse dunha das primeiras en comezar, con casos de inicio a mediados do mes de agosto. Tamén é das máis longas da historia, cunha recollida en dúas fases, que levou a deixar para outubro a colleita nas cepas afectadas polas xeadas de abril que rebrotaron. A isto únese a seca e a saraiba de finais de agosto que danou vides.

A diminución porcentual máis acusada prodúcese en Monterrei, onde a vendima acabou con 2,88 millóns de quilos recollidos –70% é branco e 30% é tinto–, o que se traduce nun retroceso do 35,5% fronte aos 4,47 millóns de quilos de 2016.

O Consello Regulador de Monterrei achaca este descenso aos fenómenos "adversos" de todo o ano. Aquí, a vendima adiantouse en máis de tres semanas ao comezar o 26 de agosto polas altas temperaturas do verán, que en cambio deron lugar a que non houbese enfermidades fúnxicas.

En Ribeira Sacra hai un lixeiro retroceso, con 5,5 millóns de quilos vendimiados en 2017 en 93 adegas, pero se trata dunha cifra moi similar aos 5,6 millóns de 2016. Cumpríronse as estimacións, segundo explica a Europa Press o presidente do consello regulador da DO, José Manuel Rodríguez, que prevé "uns viños de boa calidade" tras un ano sen enfermidades.

Tamén baixa Ribeiro –cerca do 20% polo momento, aínda que aínda sen pechar a colleita–, con máis de 9,2 millóns de quilos recollidos fronte aos 11,6 millóns de quilos de 2016.

Pola súa banda, en Valdeorras hai unha redución de ao redor dun 10% menos polas xeadas. Desta forma, queda en 4,18 millóns de quilos de uva recollida por 42 adegas –a máis abundantes a variedade de godello, cuns 2 millóns–, cando o ano pasado foron 4,66 millóns. Con todo, o presidente do Consello Regulador, José Luís García Pando, destaca "a calidade da uva recollida".

Comentarios