A campaña do ourizo comeza en Bueu cuha colleita semanal de 1.500 quilos

Os prezos este ano oscilan entre vos 11 e vos 13 euros, un feito que resulta "satisfactorio" para os pescadores, que teñen unha cota que se sitúa nos 50 quilos de produto por home

O pasado 1 de outubro iniciouse nas costas galegas a campaña do ourizo de mar, un produto que co tempo se foi revalorizando polo seu valor culinario. Nos últimos anos, a comunidade galega converteuse na principal produtora de Europa desta especie mariña, exportando principalmente a países como Francia, a Italia e a Bélxica.

A Confraría de Pescadores San Martiño de Bueu, que tamén participa nesta campaña, comezou a tempada do ourizo cunha colleita de 1.500 quilos en tan só unha semana, un feito que deixa moi "boas" sensacións para vos próximos meses. A tempada desta especie mariña remata non mes de marzo.

"A campaña comezou moi ben. Este ano estamos a facer un plan conxunto entre Portonovo e Bueu, cando antes só se facía aquí", explica José Manuel Rosas, patrón maior da confraría budetense.

Este ano, entre ambas as agrupacións, acordaron acudir tres días á semana á pesca do ourizo, cunha cota de 50 quilos por home. "Ao cuarto día poderíase ir sempre e cando non se baixase do prezo que se ten establecido. Polo que teño entendido en Portonovo sempre collen a cota que está marcada", anota Rosas.

Con respecto aos prezos, o do ourizo de mar "oscila constantemente", situándose entre os 11 e os 13 euros neste momento, sendo "moi satisfatorios". No comezo da anterior campaña, os prezos non superaron os 11 euros. "Creo que os prezos vanse manter nos próximos meses e vai ser unha campaña igual de boa que a do ano pasado", explica o patrón maior de Bueu.

As perspectivas para o que resta de campaña son "moi boas", xa que o ourizo de mar "é un produto que ten moita demanda ultimamente e nestes momentos está moi ben a nivel gónoda, están moi cheos e moi bos". A parte comestible do ourizo son as cinco gónadas dispostas radialmente, que cando acadan o máximo desenvolvemento adquiren unha cor alaraxanda. De feito, esta parte do ourizo, que tamén se pode atopar en conserva, é cada vez máis apreciada pola maioría dous consumidores.

Este produto mariño, cunha cor variable que pode ser violácea, pardo, verdosa ou incluso branca-rosada, está enmarcado dentro das especies bentónicas e vive a unha profundidade entre a superficie e os 80 metros, aínda que é especialmente abundante por riba dos 20 metros.

Normalmente, o ourizo amosa preferencia polos fondos rochosos cubertos por algas, polo que tamén é frecuente atopalos non interior de ocos que el mesmo escava coa axuda dos seus dentes e espiñas. Debido á súa disposición no fondo mariño, na actualidade péscase empregando técnicas de mergullo.

"A campaña do polbo continúa a ser un desastre"
A Confraría de Pescadores San Martiño de Bueu non está sendo moi optimista coa campaña do polbo, que "segue a ser mala e un desastre". A estas alturas do ano, estímase que se tería que superar a venta do produto nos 1.000 quilos, mentres que dende a confraría explican que se venden tan só máis de 100, xa que non hai polbo no mar. «Sería unha catástrofe fatal que non mellorase a situación», explica Rosas.

Comentarios