A organización da Festa do Millo Corvo proxecta crear unha agrupación de produtores

O colectivo fai unha "muiñada de resistencia" para reivindicar a actividade agrícola, que vai "a menos" 
Presentación de la 20ª edición del Encontro-Degustación do Millo do Corvo. CEDIDA
photo_camera Presentación da 20ª edición do Encontro-Degustación do Millo do Curvo. CEDIDA

A Asociación Cultural Meiro, de Bueu, organizadora da Festa do Millo Corvo, declarada de Interese Turístico de Galicia, está a desenvolver un proxecto para impulsar unha agrupación de produtores desta variedade autóctona de millo que se caracteriza pola cor negra dos seus grans. 

A presidenta da Asociación Cultural Meiro, Vitoria Martínez, confía en que esta iniciativa, aínda en fase inicial, contribúa a implicar "a máis xente na conservación dun patrimonio alimentario, unha cultura e unhas tradicións" que na comarca do Morrazo son algo único, non só polo seu valor a nivel social e turístico, senón tamén porque poden ter "saídas comerciais". 

O estado de alarma sanitaria decretado o pasado mes de marzo motivou a cancelación da XXII Festa do Millo Corvo que se ía a celebrar o primeiro fin de semana de abril, por iso a Asociación Cultural Meiro, en colaboración co Concello de Bueu, organizou unha "muiñada simbólica, de resistencia", como a cualificou Vitoria Martínez, para evitar que a celebración deste ano queda "en branco". 

Así, en grupos de 20 persoas en horarios de mañá e tarde, realizáronse sendas rutas de sendeirismo ao longo do río Bispo-Frade polos muíños de Trasouto e Canudo, que concluíron cunha "muiñada de millo corvo" no muíño da Presa, que é o único en funcionamento. Para iso, seguíronse os protocolos de seguridade, con uso de máscara e hidrogel e aforamento limitado a dúas persoas no acceso ao habitáculo.
 
Actualmente a asociación realiza a plantación e recolección desta variedade de millo en dúas parcelas situadas na contorna de Meiro. No entanto, a presenza de xabaril dificulta a obtención da colleita polos danos nos cultivos. "O campo vai cada vez a menos", lamentou Vitoria Martínez, pola falta de substitución xeracional, as desfeitas dos animais e a falta de axudas para compensar as perdas. 

No entanto, sostén que este colectivo segue "resistindo e loitando para que non se perda" seméntaa deste millo que, ademais, segue os parámetros da agricultura tradicional sen abonos nin herbicidas, de xeito ecolóxico. Precisamente, o "millo corvo" foi o primeiro produto galego en formar parte da "Arca do gusto", un catálogo internacional de produtos con arraigamento cultural e en perigo de extinción vinculado ao movemento 'Slow Food'. 

Ademais, cada ano o Encontro-Degustación do Millo Corvo acollía a reunión 'Slow Food' a nivel autonómico, xunto con casetas de exposición e venda de produtos orgánicos e naturais, talleres e charlas sobre agricultura, gastronomía, saúde ou natureza con participantes procedentes de diversos puntos de Galicia, Portugal, México, Arxentina ou Chile, entre outros países. 

A XXII edición, frustrada este ano pola pandemia de Covid-19, ía ter como novidade a presentación dunha cervexa natural elaborada con millo "corvo", malta de cebada, lúpulo, fermento e auga. 

Comentarios