Culler de Pau e D'Berto, no Grove, entre os mellores restaurantes de Europa

Figuran no ranking elaborado pola guía Opinionated About Dining, o primeiro como "moi recomendado" o o segundo no top dos establecementos "informais"
Javier Olleros. DP
photo_camera Javier Oleiros. DP

O restaurante Culler de pau do Grove figura no ranking elaborado pola guía Opinionated About Dining (OAD) dos mellores establecementos de Europa. Non é a primeira vez que o local do chef Javier Olleros, que fixo historia ao converterse no primeiro cociñeiro de Galicia en recibir dous Estrelas Michelin, faise un oco nesta prestixiosa lista na que comparte espazo cos grandes nomes da gastronomía do vello continente. Aparece, en concreto, no apartado de restaurantes 'moi recomendados'.

Pero non é o único local do Salnés que se coa entre os mellores europeos. O D'Berto, especializado en peixes e mariscos e tamén situado no Grove, tamén se gañou un sitio no top dos 'restaurantes informais europeos, concretamente no sétimo lugar.

Este ano a guía OAD incluíu tres categorías novas nas súas listas: 'Top 150', 'Moi recomendado' e 'Recomendado', entre as que, ademais dos galegos, tamén figuran restaurantes españois como Kabuki, Kappo en Madrid, Cinc Sentits ou Enoteca en Barcelona, ou Bon Amb, con Alberto Ferruz, en Xàbia (Alacante), Ricard Camarena, en Valencia, ou A Salita de Begoña Rodrigo. 

Os españois Etxebarri e Quique Dacosta situáronse entre os 10 mellores restaurantes de Europa, segundo o ranking de Opinionated About Dining, que está encabezado polo restaurante danés Alchemist, liderado polo chef Rasmus Munk. 

En concreto, por detrás do local de Copenhague sitúase Frantzén, situado na cidade de Estocolmo, e o español Etxebarri, que está no municipio biscaíño de Axpe en País Vasco, pecha o podio dos mellores locais europeos. Desta forma, o proxecto gastronómico de Bittor Arginzoniz, onde as brasas e a grella son as protagonistas, sitúase como o terceiro mellor restaurante de Europa. 

Entres os dez mellores restaurantes europeos tamén figura o local de Quique Dacosta en Dénia, que ascende seis prazas, ata alcanzar en 2021 o posto oitavo deste recoñecido ranking. Dacosta difundiu unha mensaxe en redes sociais no que mostra o seu agradecemento a todos os que votaron polo seu local en Dénia. "Estou moi, moi agradecido por seguir tras máis de 30 anos de carreira profesional no candelero, e sentir o respecto do sector que nos segue valorando e visitando cada tempada, e devolvendo tanto agarimo e respecto", sinalou. 

España conta nesta clasificación cun total de 72 restaurantes entre os 150 establecementos, confirmando o bo momento que vive a gastronomía española. Así, o barcelonés Gozar sitúase no posto 12, seguido de Azurmendi, que escala dous postos, ata ocupar o posto 13. 

Pola súa banda, O Celler de Can Roca sitúase na posición 21, mentres que Els Casals ocupa o 22 e Diverxo, do chef madrileño Dabiz Muñoz, sitúase no posto 28. Tamén figuran no 'top 100' Aponiente (31), Martín Berasategui (41), Bagá (45), Mugaritz (50), Ca l'Enric (59), Alkimia (61), Arzak (62), Amelia (73), Noor (74), Lasarte (76), Nerua (91) e Àbac (94) de Jordi Cruz. 
 

Comentarios