sábado. 18.09.2021 |
El tiempo
sábado. 18.09.2021
El tiempo

Javier Oleiros e o seu Culler de Pau, elixidos os mellores de España nos Premios Cocinillas

Javier Olleros sostiene el galardón de Mejor restaurante otorgado a Culler de Pau
Javier Oleiros sostén o galardón de 'Mellor restaurante' outorgado a Culler de Pau

O chef foi elixido como 'Mellor cociñeiro' e o seu local, como 'Mellor restaurante'

Culler de Pau, no Grove, fixo dobrete na segunda edición dos Premios Cocinillas, xa que foi recoñecido como o Mellor Restaurante de España, e o seu propietario e xefe de cociña, Javier Oleiros, recolleu o galardón ao Mellor Cociñeiro.

Convocados polo diario El Español, un xurado composto por cociñeiros como Ángel (Aponiente), Andoni Luis Aduriz (Mugaritz) ou Toño Pérez (Atrio) e expertos en gastronomía elaborou por primeira vez a listaxe dos 100 Mellores Restaurantes de España, que encabeza Culler de Pau (cunha estrela Michelin e dous soles Repsol).

Mentres, Oleiros foi elixido como Mellor Cociñeiro polo equipo de Cocinillas, a sección gastronómica do diario.

Ao recoller os premios, nun acto celebrado en Madrid, Oleiros asegurou que trátase dun "agasallo enorme" por vir ambos os premios "de compañeiros de profesión e xornalistas especializados" e recoñeceu que "ás veces desde Galicia cústanos asomar a cabeza", polo que lles dan "forza e un impulso enorme".

Con once anos de historia, Culler de Pau –propiedade de Oleiros e da súa muller, Amaranta Rodríguez, que exerce como xefa de sala– está agora "no mellor momento", cun equipo "máis seguro" dunha proposta baseada na paisaxe do Grove e, especialmente nos vexetais, e "unha solidez e unha constancia no restaurante que nos permiten soñar moito máis".

Javier Oleiros quixo compartilos co seu "equipazo" e tamén cos produtores que lle abastecen, aos que considera "unha parte máis" de Culler de Pau e cos que traballa, en alianza co CSIC, para recuperar especies vexetais esquecidas. "Pero sobre todo cos comensais e os amigos", engadiu.

Detrás de Culler de Pau clasificáronse DiverXO (Madrid), El Celler de Can Roca (Xirona), Azurmendi (Biscaia), Bagá (Xaén), Aponiente (Cádiz), Noor (Córdoba), Sacha (Madrid), Atrio (Cáceres), Nerua (Bilbao) e Ramón Freixa e Santceloni, ambos na capital. Todos eles recolleron o seu galardón nunha cerimonia á que asistiron cociñeiros, xefes de sala, catadoras e outros profesionais do mundo gastronómico.

O director de Cocinillas, Daniel Salgas, recordou que en España hai "case 280.000 establecementos dedicados á restauración" polo que os 100 mellores supoñen un 0,04 % do total, o que demostra que estar na listaxe é unha honra "especialmente porque se é seleccionado polos teus compañeiros de profesión".

Javier Oleiros e o seu Culler de Pau, elixidos os mellores de...
comentarios
ç