Un total de 1,3 millóns de euros é a contía que se destinará finalmente a executar a segunda fase de acondicionamento do Pazo de Quintáns. O Goberno local acometerá esta actuación a partir dunha subvención de dous millóns de euros procedentes dos fondos Next Generation, sobre os que xa recibiu a primeira confirmación.
Neste sentido, a Xunta de Galicia e o Ministerio de Industria, Comercio e Turismo deron a súa aprobación ao Plan de Sustentabilidade Turística, un proxecto presentado polo Concello para o que recibirá o total da contía, repartida en tres anualidades. Así, Sanxenxo recibirá en 2022 un total de 780.000 euros; 525.000 euros en 2023 e 82.000 euros en 2024.
Unha vez concluída a primeira fase da obra do Pazo, o obxectivo do Goberno é converter agora o edificio e a súa contorna nun novo polo turístico que permita "diversificar a oferta e pór en valor o patrimonio do municipio". O proxecto consta de catro eixos de actuación: creación do centro da cultura gastronómica Rías Baixas, mellora da contorna e dotación dixital e sistemas ecoeficientes.
VER MÁS: Unha "resurrección" en marcha
O Pazo de Quintáns converterase, así no Centro da Cultura Gastronómica das Rías Baixas cun carácter multidisciplinar e un forte calado cultural, pero tamén experiencial, baseado nos valores do territorio na gastronomía local e a súa interrelación.
A actuación prevé a dotación de contidos museográficos, así como de subministracións e mobiliario. Polo tanto, converterase nun escaparate que mostre e difunda a cultura e patrimonio asociados con espazos de descubrimento, degustación e de encontro.
Deste xeito, actuarase sobre os xardíns exteriores e as hortas tradicionais. A actuación inclúe un programa de recuperación de plantas tradicionais que mellorará considerablemente a contorna natural do equipamento e que non suporán un gasto de auga adicional. Tamén se desenvolverán tarefas de conservación e recuperación de especies, ademais investigaranse métodos de cultivo regenerativos do chan.
Tal e como destacaron desde o Goberno local, a rexeneración do chan contribuirá á captación de CO2 e á mitigación do cambio climático. A proposta inclúe a creación dun invernadoiro experiencial para a celebración de eventos, cunha axenda de eventos gastroculturales que poñan en valor a riqueza ecosistémica e gastronómica do territorio. Tamén se contempla o acondicionamento dun estacionamento exterior que mellorará o control de fluxos na contorna do Pazo.
As instalacións equiparanse de forma eficiente a nivel enerxético, polo que o espazo museográfico terá iluminación led e sensores de movemento, así como tecnoloxía para regular o caudal de auga nos aseos. A maiores, aseguraranse as conexións eléctricas para evitar incendios que poidan afectar o BIC.
O proxecto inclúe experiencias inmersivas para o visitante, co obxectivo de potenciar os principais atractivos do territorio: a arquitectura palaciega, a súa contorna natural e a gastronomía local.