martes. 25.01.2022 |
El tiempo
martes. 25.01.2022
El tiempo

A vendima empeza sen présa e con ata un 20% menos de uva

Martín Códax augura unha redución da quinta parte da colleita a causa do clima e a resaca das producións anteriores

A campaña da vendima comezou e, como é costume, fíxoo a distintos tempos. Algunhas adegas xa iniciaron a colleita de uva e os primeiros pasos de elaboración dos caldos, mentres outras aínda ultiman preparativos. O único común a todas elas é que esta vez non hai présa por espir a vide (xa que non hai ameaza de choivas) e que está prevista unha colleita inferior á doutros anos, debido a unha redución da materia prima que oscila segundo a fonte.

A Denominación de Orixe Rías Baixas estima que se recollerán 36,6 millóns de quilogramos de uva, un 5,2% menos que a colleita do ano pasado. En cambio, varios técnicos de campo trasladaron a Unións Agrarias que a baixada será superior ao 10% e algúns incluso elevan a cifra ata o 20%. É o caso do director técnico de Martín Códax, Miguel Tubío, que premoniza unha redución da quinta parte por mor dunha "suma de factores". Sobre todo, polo feito de rexistrar un mes de xuño "moi frío e chuvioso" e por ter dúas colleitas previas moi potentes "que quizais provocaron un pouco de desgaste" na vide. En todo caso, Tubío dista de acender as alarmas. Segundo di, estas previsións non significan "un desastre", senón que colocan a colleita de Rías Baixas a un nivel normal. "O que ocorre é que as colleitas previas foron moi boas", aclara.

Miguel Tubío: "É unha vendima con grao e acidez, e que madurou en condicións de temperaturas frescas, o que é positivo a niveis de aromática"

Martín Códax iniciou a semana pasada a colleita da uva reservada a espumosos e este luns deu saída á recollida de uva en coordinación cos viticultores. Para a empresa a uva xa alcanzou o punto óptimo e está lista para ser espremida, cunha gradación alcohólica atractiva, de 13 graos, e unha acidez no seu punto. "É unha vendima con grao e acidez, e que madurou en condicións de temperaturas frescas, o que é positivo a niveis de aromática", explica Tubío. Se os cálculos acertan, a adega cultivará este ano algo menos de cinco millóns de quilos de uva no prazo dunhas dúas semanas.

CAMPAÑA EXTENSA. Mar de Frades é outra das 182 adegas da Denominación que deu o pistoletazo de saída e unha das que atisba unha campaña extensa. A súa xerente, a enóloga Paula Fandiño, explica que nos seus cultivos a maduración da uva "está a realizarse de forma moi heteroxénea", de modo que hai parcelas que xa estaban listas para a colleita a inicios de setembro e outras nas que "a maduración está a ser difícil". "Vemos que non hai xeración de azucre e que a degradación de acidez é moi lenta, polo que preveemos unha vendima moi longa", sinala.

O "tempo tolo" ten boa parte da culpa. Este ano as precipitacións chegaron antes que o clima estival, incluíndo fortes choivas na primeira quincena de agosto, e logo arribaron as temperaturas altas e o vento do norte, o que "secou as cepas" e "retardado a maduración". Como consecuencia, a xerencia da adega calcula que a vendima, iniciada a finais de agosto coa uva para espumosos, terá unha duración duns "20 días".

Paula Fandiño: "Non hai xeración de azucre e a degradación de acidez é moi lenta, polo que preveemos unha vendima moi longa"

En canto ao volume, tanto o persoal de Mar de Frades como os 150 viticultores do Val de Salnés e da ribeira do Ulla cos que traballa observaron que "hai unha cantidade inferior de uva". No seu caso, de entre "un 10% ou un 12% menos" respecto dos últimos anos, por mor dos ritmos biolóxicos da viña, que fai "que uns anos produza máis e outros menos".

En todo caso, Fandiño subliña que a adega está a recibir a uva "en tempo e forma", sen adiantar maduracións, e que as mostras recolleitas apuntan cara a uns "mostos moi intensos, aromáticos, frescos e cun perfil máis afrutado que floral".

Mar de Frades contrata para a campaña a unhas cen persoas que traballan no campo para a recolección da uva e outras 35 para o proceso que leva a cabo na adega. Nos últimos anos topouse con serias dificultades para formar un persoal acorde ás súas necesidades, por iso esta vez empezou a planificar as contratacións en xuño. Aínda así, o seu xerente advirte de que "custou atopar a xente" e que o recrutamento de tempoireros "foi difícil". De feito, axentes sindicais engaden que a falta de traballadores temporais é outro dos motivos que dan lugar a unha vendima "máis longa" que outros anos.

Marisol Bueno: "Estamos a analizar 300 mostras de cada parcela e consideramos que aínda non é o momento"

A UVA DECIDE. Pazo de Señoráns é unha das adegas que está á expectativa. A súa propietaria, Marisol Bueno, aínda descoñece a data de inicio da colleita porque, segundo indica, "vendimiamos cando mandan as uvas". "Estamos a analizar 300 mostras de cada parcela e consideramos que aínda non é o momento óptimo. Poida que sexa a finais desta semana, pero todo depende da uva, que é a que decide. Sobre todo nun ano como este, no que o tempo non ameaza con nada", sinala.

Bueno destaca que comezar a campaña na segunda semana de setembro "é o normal" e que por norma xeral a vendima "dura bastante". No seu caso conseguiron capear a falta de man de obra que denuncia o sector e, a pesar de que "hai algo menos de persoal" que outros anos, a adega conseguiu traballadores para a vendima e as faenas de adega. "Todos os anos traballamos coa mesma xente. Son preto de 60 traballadores que se suman ao persoal habitual", concreta Bo.

Sobre as previsións que apuntan a unha redución da colleita, a propietaria non se atreve a dar números "ata terminar a vendima". O volume dos últimos anos rolda entre os 400.000 e 500.000 quilogramos de uvas, entre a raíña a variedade Albariña, o buque insignia do D.O.

A vendima empeza sen présa e con ata un 20% menos de uva
comentarios