Un verán con sabores do Atlántico e viños de Rías Baixas en Cambados

Un grupo de cociñeiros de primeira liña protagonizarán as sesións gastronómicas que se celebrarán en Martín Códax en xullo e agosto

Pepe Solla, durante una demostración culinaria. JAVIER CERVERA-MERCADILLO
photo_camera Pepe Solla, durante unha demostración culinaria. JAVIER CERVERA-MERCADILLO

As instalacións da Adega Martín Códax, situadas en Burgáns (Cambados), convertéronse este mércores no escenario da presentación da iniciativa enoturística As Tardes do Atlántico, que se desenvolverá durante os meses de xullo e agosto.

O obxectivo que persegue esta proposta é "dar a coñecer a grandeza do Atlántico e de Rías Baixas, fusionado deliciosos bocados preparados por cociñeiros de fama nacional", subliñan os seus organizadores. As tardes do Atlántico "pretenden ser unha viaxe a través dos sentidos pola esencia e a tradición", agregan.

Neste novo ciclo, a adega propón un peculiar xeito de achegarse aos produtos galegos e aos seus produtores, desde a óptica de arriscadas maridaxes, utilizando para iso conservas, algas, cociña xapo-galega, queixos autóctonos e internacionais e empanadas artesás.

PROTAGONISTAS. Os protagonistas serán Adrián Felipez (Restaurante Faragulla), Dani García (Grupo Dani García), Iván Domínguez (Restaurante Nado), Marcos Cerqueiro e Iago Pazos (Restaurante Abastos 2.0) e Pepe Solla (Restaurante Casa Solla), que usarán produtos das conserveiras Albo, Frinsa e Portomuíños, da Quesería Marqués de Valladares e doutros produtores de proximidade.

Non faltarán os viños do Salnés. Iván Olmedo, enólogo de Martín Códax, conduciu a quen asistiron á presentación deste evento a través dunha cata dos produtos da adega, para que puidesen apreciar todos os matices, aromas e sabores, así como a versatilidade do albariño.

A primeira sesión do ciclo As tardes do Atlántico celebrarase o día 2 de xullo, xornada na que serán protagonistas o viño e a cociña xapo-galega elaborada con peixes da zona.

Esta actividade, que se realizará en tres pases cada día, os martes, mércores e venres na terraza, terá un prezo de quince euros por persoa e a reserva deberá realizarse chamando ao teléfono da adega, 986 526 040, ou a través do correo electrónico, [email protected].

A sesión gastronómica de Abastos 2.0: Cociña japo-galega está programada os días 2 e 23 xullo e 13 agosto. Alta cociña en lata: Frinsa+Pepe Solla, será o 3 e 17 xullo e 14 e 28 agosto. Quesería Marqués de Valladares será a protagonista durante cinco xornadas o 5 e 26 xullo e o 9, o 23 e o 30 do mes de agosto.

A quenda dos produtores de proximidade, a cargo de Adrián Felipez, será os días 10 e 31 do mes de xullo e o 21 agosto, mentres que Alta cociña en lata: Albo+Dani García, está programada o 9, 24 e 30 xullo e 7 e 20 agosto.

O protagonismo das empanadas artesás será en dúas xornadas: o día 12 do mes de xullo e o 2 agosto, e para Conservas de terra e mar (Iván Domínguez+Portomuíños) o 16 xullo e 6 e 27 do mesmo mes. O ciclo complétase con cociña en doce, o 19 xullo e o mesmo día de agosto.

Adrián Felipez (Carballo) define o seu restaurante como "unha casa de comidas ou un bistró de cociña galega". Dani García, con tres estrelas Michelin, é un dos cociñeiros andaluces con maior proxección internacional e se autodefine como "un artesán do sabor". A traxectoria de Iván Domínguez caracterízase pola súa proximidade á lonxa e á horta.

Marcos Cerqueiro e Iago Pazos, de Santiago e A Pobra do Caramiñal, respectivamente, estiveron á fronte de varios establecementos, nos que sempre prima a calidade dos produtos. Un deles é o Loxe Mareiro, situado en Carril (Vilagarcía).

Un contador de historias
Iago Pazos, cunha gran experiencia no sector hostaleiro, é un buscador de tendencias culinarias que se define como "un contador de historias". Marcos Cerqueiro, que empezou a súa carreira como tabernero de casas de comidas, banquetes e grandes hoteis de vangarda en Barcelona, é un defensor do produto autóctono e fresco.

Pepe Solla é un dos protagonistas da renovación da cociña galega. Herdou un restaurante familiar e transformouno en referencia imprescindible da vangarda. A sinxeleza, o apego ao territorio e a imaxinación son a base do seu labor.

Alejandro Montes naceu en Asturias e vive Galicia. O seu quesería, Marqués de Valladares, imita as condicións dunha cova de maduración e ofrece unha experiencia de compra diferente.

Comentarios