Dezaoito furanchos solicitan licenza para abrir as súas portas a partir de marzo

PONTEVEDRA. Dezaoito furanchos de Pontevedra solicitaron ao Concello a obrigatoria licenza municipal para abrir os seus negocios entre o 1 de marzo e o 30 de xuño, que é a tempada na que este tipo de establecementos rústicos poderán vender os seus excedentes de viño. Responsables do Goberno local informaron hoxe de que a maior parte das peticións proceden de Marcón, Salcedo, Mourente e Campañó, aínda que tamén existen solicitudes doutras parroquias do municipio.

Os ‘loureiros' de Pontevedra deberán cumprir, por primeira vez na súa historia, cunha serie de requisitos expostos na normativa municipal, en vigor desde abril do ano pasado. A regulación establece, entre outras cuestións, a obrigatoriedade de que cada un destes establecementos conte cunha póliza de responsabilidade civil dun mínimo de 90.000 euros, cumpra un horario establecido e garántanse as condicións hixiénicas e sanitarias. Ademais, os propietarios destes locais deberán acreditar a través do Rexistro Vitícola de Galicia que o viño que porán á venda procede dos seus propios viñedos, ademais de colocar unha rama de loureiro no exterior do establecemento e o distintivo ‘Furanchos de Pontevedra' no interior.

Fontes do Goberno local aseguran que podería invalidarse algunha das solicitudes en estudo debido ao incumprimento de criterios como a curmá de produción (a cantidade de litros que comercializarán) ou a contratación dun seguro. As mesmas fontes adiantan que existen máis ‘furancheiros' interesados en vender o excedente das súas colleitas en zonas como Cerponzóns.

As tapas

A ordenanza que por primeira vez regula a actividade dos furanchos en Pontevedra, a primeira normativa deste tipo desenvolvida en Galicia, foi copiada por outros concellos da provincia. A regulación local establece, ademais da comercialización de viño, a posibilidade de servir ata cinco tapas neste tipo de locais: táboa de embutidos e queixos, orella ou chourizo, zorza ou raxo, tortilla e pementos de Padrón.

Os ‘loureiros' poderán abrir un máximo de tres meses en horario de 17.00 a 1.00 horas de luns a xoves, de 17.00 a 1.00 os venres e vésperas de festivos, de 12.00 a 1.00 os sábados, e de 12.00 a 00.00 horas os domingos e festivos.

José María Cortizo é un dos ‘furancheiros' pontevedreses que presentaron a solicitude para abrir o seu local no lugar de Pintos, en Marcón. «Espero que me acepten todo ou que lles enviéi. Aínda que non déanme ou visto bo antes do 1 de marzo tampouco importará, porque eu penso abrir ou local a partires do 15 de maio», explica.

Este pequeno produtor calcula que coa colleita do ano pasado podería vender ata 4.000 litros de viño. «Evidentemente non ou porei todo á venda, porque senón non quedaríame viño para a casa», apunta Cortizo, que asegura que en Pontevedra non existe ningún ‘loureiro' aberto na actualidade. «Noutros municipios, como en Vilaboa, si».

O concello da capital rexistrou durante 2012 unha actividade non declarada duns 40 furanchos, segundo fontes do propio sector. Esta cuestión non debería volver repetirse coa nova ordenanza local, que prevé a creación dun Rexistro Municipal de Furanchos e Loureiros que xestionará o servizo municipal de Urbanismo. O control do cumprimento dos requisitos legais corresponderá ao Concello, en primeiro termo, e aos inspectores de Turismo, en segundo termo.

José María Cortizo, que prevé abrir a súa furancho en Pintos a partir do 15 de maio, espera comercializar algo menos de 4.000 litros de viño

Comentarios