Asturias botará de menos ao Carlos Oroza

O centro só contaba con cinco alumnos dos 21 que recibiron a proposta para participar no bufé dos Premios Princesa de Asturias, polo que tivo que descartar a súa asistencia
Comitiva pontevedresa que participó en los premios el año pasado en el hotel Reconquista de Oviedo. DP
photo_camera Comitiva pontevedresa que participou nos premios o ano pasado no hotel Reconquista de Oviedo. DP

Nin Siri Hustvedt nin Salman Khan, nin tampouco Joanne Crory ou Javier Solana coincidirán o vindeiro venres en Oviedo coa comitiva do CIfP Carlos Oroza, pois o centro educativo pontevedrés non participará este ano nos Premios Princesa de Asturias, logo de cinco anos consecutivos elaborando e servindo o menú que degustan desde os Reis de España aos galardoados e diversas autoridades. A viaxe tivo que suspenderse por falta de interese ou oportunidade do alumnado, polo que a súa asistencia era inviable. Así o explicou este martes o director do instituto pontevedrés, Manuel Hermo, absolutamente "atafegado e desgustado" polo tratamento da noticia en diversos medios de carácter nacional.

A negativa foi contextualizada nunha polémica sobre as supostas malas prácticas do grupo Hotusa, a cadea que xestiona o hotel Reconquista, á que acusan de precarizar a tarefa substituíndo profesionais de reforzo por estudantes de hostalería que traballan gratis.

"Non comparto para nada o plantexamento da noticia publicada en eldiario.es nin como nos deixa quedar aos centros, tratándonos como se mercantilizaramos co noso alumnado", lamentou Hermo á primeira hora deste martes. A organización do centro establecía que, nas quendas rotatorias, este ano tocaríalle participar ao alumnado de FP Dual e así se lle propuxo tras incorporarse a clase o pasado 30 de setembro. "Propúxoselles aos dous grupos, pero dos 21 estudantes só cinco estaban dispoñibles, polo que desbotamos ir".

"Para nada é substituir traballadores por alumnos nin moito menos —subliña o director do Carlos Oroza—. Isto era unha actividade formativa, complementaria e extracurricular que valoramos moi positivamente tanto o alumnado como o centro". Sinala que hai coñecementos de FP que resulta "moi difícil de reproducir nunha escola" e que a empresa, a mesma que ten un convenio coa Consellería de Educación para contratar o alumnado de FP Dual nas prácticas integradas no curriculum do ciclo, "dános a oportunidade de participar neste evento". Trátase dunha xornada normal de clase "trasladada a un contorno profesional real".

un evento único de especial relevancia que non poderiamos ter na escola. Os responsables de sala, de cociña e mesmo a dirección do hotel reúnen por grupos o alumnado e o profesorado e explícanlles desde dentro e con todo detalle como se organiza e prepara o evento. As montaxes e a posta a punto xa estaban practicamente realizadas previamente polo persoal do hotel. O noso alumnado participa nas funcións de servizo, asistencia aos buffets, empratado e a presentación, sempre baixo a supervisión do seu profesorado e o persoal do hotel", explica Hermo.

Hotusa, recalca, "pagou sempre todos os gastos de desprazamento, aloxamento e manutención e mesmo lle dá unha gratificación a cada alumno", polo que "ata se pode dicir que esta operación lle saía máis cara que contratar persoal". Tanto alumnos como docentes "sempre valoraron positivamente esta actividade".

Máis de 200 alumnos no último lustro
Manuel Hermo "volvería repetir a experiencia" que non se perdeu ningún dos cinco anos anteriores. Desde 2014 o Carlos Oroza foi fixo na preparación do banquete do entón Príncipe de Asturias. Desde Pontevedra viaxaron a Oviedo máis de 200 estudantes de diversos ciclos de Cociña e Gastronomía e de Servizos, acompañados de varios profesores, entre dous e seis dependendo do ano, sen contar o director.

Comentarios