Un baixón na colleita de uva prevé un aumento de prezos

Na última vendima nas Rías Baixas colleitouse un 16% menos de volume con respecto á campaña de 2018. Os viticultores esperan que o descenso da oferta "equilibre" o mercado e páguese mellor ao agricultor
Un trabajador de una bodega en la última vendimia. J. L. OUBIÑA (ARCHIVO)
photo_camera Un traballador dunha adega na última vendima. J. L. OUBIÑA (ARQUIVO)

A Denominación de Orixe Rías Baixas producirá este ano tres millóns de litros menos de viño que na anterior campaña. "Pasamos duns 25 millóns de litros a 22", tal e como explicaba este venres o presidente da Denominación, Juan Gil de Araújo. A campaña de vendima nas Rías Baixas saldouse con 32.401.591 quilos de uvas, un 16% menos que o ano pasado.

Esta representa a colleita máis baixa dos últimos catro anos e os expertos relaciónano cunha meteoroloxía adversa "que comezou motivando unha brotación moi rápida e irregular", segundo explican desde a Denominación de Orixe. Por outra banda, entre marzo e abril houbo cambios bruscos de temperatura. Influíron tamén negativamente os ventos e a saraiba en zonas das comarcas do Condado, Tea, O Rosal e O Salnés.

Aínda que os empresarios adegueiros expresaron a súa "preocupación" nun comunicado, o certo é que desde a presidencia de Rías Baixas néganse a cualificar a deste ano como unha mala colleita. "Viñamos de anos moi bos e é normal que nos preocupe ter menos veu para vender", conta Gil de Araújo. O descenso na recollida de uva correspóndese, ademais, coa entrada en vigor de aranceis que gravarán os caldos galegos en Estados Unidos.

A mellor colleita foi en 2011 con 41 millóns de quilos

A lei da oferta e a demanda actúa nestes casos e provoca subidas de prezos, tal e como recoñeceu este venres o presidente do Consello Regulador. "Non sabemos aínda se van subir, a tendencia dos últimos anos é aumentar un pouquiño os prezos máis baixos e a regra é que, cando hai menos oferta e segue habendo demanda, axústense os prezos", recoñecía o venres Gil de Araújo.

Desde o punto de vista técnico, a campaña de vendima deste ano tivo unha longa duración e a uva estaba nun estado sanitario e vexetativo adecuado. Así, o Consello Regulador explica na súa valoración que esta será unha anada de calidade e moi aromática. O director técnico do Consello Regulador, Agustín Lago, explica que "os rendementos medios desta campaña situáronse nos 7.997 quilos de uva por hectárea, aínda que cabe resaltar que a media dos últimos dez anos sitúase en 8.090 kg/ha, un valor moi próximo ao da colleita actual".

Os 5.177 viticultores que participaron na vendima recolleron 31.290.082 quilos de uva de variedade albariño, o que representa o 96% da recolección total de uva. Un 0,83% do volume de froita recollida correspóndese co subtipo caíño branco e un 0,67%, coa treixadura. A subzona que maior uva cultivou foi a do Salnés, onde se recolleu un 64% da anada. Un 21% da uva recollida correspóndese coa zona do Condado Tea e un 9,5% coa do Rosal.

O secretario xeral de Unións Agrarias na Denominación de Orixe Rías Baixas, Manuel Ángel Dopazo, explicou que os vaivéns nas colleitas son habituais. "É algo que hai que prever porque sempre hai anos mellores ca outros", indicaba á vez que sinalaba que as adegas deben reservar un stock de botellas para estes casos. Aínda así, a Denominación explica que apenas quedan excedentes de anteriores anadas para cubrir os niveis de venda de anteriores tempadas.

Segundo Dopazo, esta situación axuda a equilibrar "prezos" e axustar o mercado. Neste sentido, os viticultores recibiron este ano unha media de 1,40 euros por quilo de uva, un prezo superior ao que ingresaron en colleitas anteriores. "Hai catro anos aproximadamente recibiamos menos dun euro por quilo de uva e iso non pode ser así porque non é suficiente para cubrir vos gastos", explica. Dopazo engade tamén que é necesario "dar valor" ao viño elevando uns céntimos o prezo da botella. En canto ao traballo do viticultor e os seus custos, explica que as esixencias para que o cultivo da uva sexa cada vez máis ecolóxico encarece o proceso, o que ten que repercutir tamén no prezo final. Xa non se utilizan os mesmos produtor fitosanitarios que antes, "vos novos tratamentos son ecolóxicos, máis caros e reducen a rentabilidade", apunta.

No que se refire ao menor volume de viño co que as adegas afrontarán o próximo ano, explica que é unha oportunidade para buscar novos mercados xusto no momento no que será máis difícil chegar aos clientes estadounidenses, que o ano pasado compraron ata 2.373.862 litros de viño, debido aos novos aranceis establecidos por Donald Trump.

Tres de cada dez litros, ao estranxeiro
Os viños das Rías Baixas teñen unha importante proxección internacional, de modo que dos 25 millóns de litros vendidos en 2018, máis de sete foron a parar ao mercado estranxeiro. Deste xeito, case tres de cada dez litros de viño que se venden son exportacións.

O principal comprador destes caldos é Estados Unidos, por iso os novos aranceis preocupan aos adegueiros. O segundo país en exportacións é Reino Unido e, neste caso, está tamén presente a ameaza do Brexit. "En relación a este tema non estamos tan preocupados porque nos imaxinamos que terá unha solución para que exista un comercio fácil con Reino Unido", explica Gil de Araújo.

Comentarios