"Cando se sae ao monte hai que recoller só vos cogomelos que coñezamos ben"

Xosé Álvarez Castro advirte de que "non pasa nada se nos equivocamos ao poñer un nome a un cogomelo para unha exposición, pero cando trátase de comelo ou erro pode resultar fatal"
Xosé Álvarez Castro durante la charla que ofreció en el local social de O Burgo. DAVID FREIRE
photo_camera Xosé Álvarez Castro durante a charla que ofreceu no local social do Burgo. DAVID FREIRE

"Cando se sae ao monte a recoller cogomelos só debemos recoller aquelas especies que sen dúbida algunha coñezamos ben. Sempre hai que ir á máxima seguridade". Xosé Álvarez Castro, do grupo micolóxico Sendeiriña, ofreceu este consello onte, durante a charla inaugural das Xornadas Micolóxicas organizadas pola Asociación Socio Cultural O Burgo.

En plena tempada de recollida de cogomelos, o experto mostrou a través de imaxes "unha ducia" de especies que se poden atopar de forma máis habitual no monte, algunhas das cales poden causar intoxicacións leves (vómitos, indigestión ou diarrea) ou incluso ocasionar a morte.

"Insistimos moitísimo en advertir dous riscos e dous prexuizos que pode ocasionar a inxesta dalgunhas clases de cogomelos, que poden chegar a ser letais só con que consuma un ou dous exemplares". Precisou que "as fotos que se atopan en libros resultan unha axuda, pero non é ou mesmo que vea non monte".

"Cando se lle pon un nome ao cogomelo para unha exposición podemos equivocarnos que non pasa nada, pero cando trátase de comelo ou erro pode resultar fatal", con especies como a amanita ou a Paxillus involutus. Engade que "tamén as lepiotas pequenas están a causar algúns problemas porque teñen un veleno moi forte. É unha especie distinta dá macro lepiota que podemos atopar debaixo dás viñas, que é comestible".

O experto da asociación Sendeiriña indica que as leiotas pequenas están a causar problemas porque "teñen un veleno moi forte"

Xosé Álvarez indicou que, en caso de dúbida sobre se un cogomelo é apta para o consumo ou non, é aconsellable consultar a especialistas de entidades micolóxicas que, asegurou, "sempre prestámonos a asesorar de xeito voluntario".

Ademais, o micólogo efectuou un repaso das consideracións legais que deben respectar as persoas que van ao monte a recoller cogomelos porque, recordou, "hai unha normativa dá Xunta que regula a maneira na que se poden recoller vos cogomelos, a cantidade máxima e a existencia de montes que están acoutados polos seus propietarios para reservarse eles ou seu aproveitamento micolóxico".

BOOM MICOLÓGICO. Xosé Álvarez destaca o boom que ten o mercado dos cogomelos "porque está de moda buscar vos produtos exóticos á marxe dá comida de sempre", unha circunstancia que pode levar a dúas circunstancias: "que haxa xente que sen uns mínimos coñecementos limítese a coller as dúas, tres ou catro cogomelos que controla ben, e tamén a gran cantidade de persoas que van ao monte sen ter ou máis mínimo respecto pola natureza". En concreto refírese a casos nos que se utilizan anciños que destrúen os micelios (parte do fungo que vai na terra).

"O monte ten que quedar igual que estaba antes da recollida dous cogomelos querer asegurarnos un futuro de cogomelos e de diversidade dá natureza. As cogomelos non teñen que ser nin moi noviñas nin moi vellas, hai que limpalas non monte para deixar as esporas e non destruír ou hábitat, todo o que debería facer unha persoa con sentido común".

Sobre a aparición de novas especies de cogomelos sen catalogar, Xosé Álvarez aconsella non recollelas nin consumilas e esperar á súa clasificación científica e divulgación a través das publicacións especializadas.

Comentarios