O comedor social de San Francisco reparte ao mes 3.200 comidas para levar

Aínda que a media de usuarios é de 160, a principios de decembro a cifra chegou aos 213
Usuarios de comedor de San Francisco. JAVIER CERVERA-MERCADILLO
photo_camera Usuarios do comedor de San Francisco abastecéndose de alimentos. JAVIER CERVERA-MERCADILLO

O comedor social do Convento de San Francisco reparte unha media de 160 comidas cada un dos cinco dos días da semana nos que funciona este servizo solidario, o que dá un total de 3.200 comidas mensuais, con repuntes puntuais nalgunhas xornadas (a principios de decembro) nas que chegáronse a despachar ao redor de 213 menús.

Normalmente os franciscanos asistían a unha media de entre 120 e 150 persoas diarias, pero os efectos da pandemia aumentaron lixeiramente esa cifra. No entanto, dáse a circunstancia de que durante o Nadal rexistrouse un lixeiro descenso no número de usuarios, persoas que carecen dos recursos suficientes para facer fronte a unha necesidade tan básica como a de dispor de alimentos.

A crise sanitaria do coronavirus obrigou a adoptar medidas preventivas para evitar contaxios, entre elas a de pechar o salón do convento franciscano onde se servían as comidas. Agora, os alimentos despáchanse na porta do comedor.

Entre as persoas que nos últimos 20 días deixaron de achegarse ata o comedor social atópanse sete membros de varias familias da etnia xitana. "Quizais se foron de Pontevedra", sospeita Gonzalo Diéguez, quen desde fai 13 anos é o responsable do servizo ofrecido pola orde fransciscana.

O servizo solidario que xestiona a orde franciscana cumprirá o próximo mes de xuño 33 anos de funcionamento

O servizo solidario cumprirá 33 anos en funcionamento o próximo mes de xuño, ofrecendo ás persoas necesitadas un prato quente (potaxe de garavanzos, habichuelas, lentellas ou un peixe frito), bocadillos e froita que, desde que estalou a pandemia, levan para a súa casa en bolsas e tuppers. O perfil máis común é o de xente "bastante maior cunha paga moi pequena" e sobre todo "xente que vive na rúa". De feito, Diéguez afirma que "antes adoitaba vir máis ou menos a mesma xente sempre, pero agora notamos que hai moito vagabundo transeúnte que vai de cidade en cidade". Tamén percibiron que, mentres que antes acudía xente a por pratos individuais, "agora veñen con tuppers para toda a familia".

Nestes días de festa o chef estrela Michelin Xosé Cannas, do restaurante Pepe Vieira, preparou en Noiteboa e Fin de Ano as comidas solidarias que degustaron os usuarios do comedor de San Francisco. O equipo do restaurante elaborou máis dun centenar de pratos ambos os días. O día 24 cun menú a base de calabacín recheo de bacallau ao ajoarriero, canelones de capón con cogomelos e trufa e, de sobremesa, tronco de Nadal. O 31 de decembro o prestixioso cociñeiro preparou albóndigas con arroz, empanada e, de sobremesa, arroz con leite. "Estaba todo boísimo", destaca Gonzalo Diéguez, ao mesmo tempo que agradece o xesto que tivo Xosé Cannas.

DOAZÓNS. Ademais da comida que sae a diario (excepto sábados e domingos) do servizo de comedor do templo franciscano, o aumento das doazóns de alimentos nestas datas permite regalar aos usuarios doces típicos deste tempo do Nadal (como turróns e mazapanes), ademais de froita, iogures e bocadillos. Esta noite, véspera do Día de Reyes, os usuarios tamén recibirán algúns destes produtos que están na despensa da que se nutre o comedor social.

A maioría das persoas que recorren durante o Nadal ao comedor de San Francisco son as mesmas que durante o resto do ano usan este servizo de forma habitual, con algunhas excepcións de transeúntes que están de paso pola cidade. "Algúns usuarios levan case 30 anos acudindo ao comedor", sinala Gonzalo Diéguez.

Ademais, o responsable do comedor de San Francisco sinala que o factor vergoña é un dos que máis limita ás persoas necesitadas de axuda á hora de solicitala. "Notamos que moita xente que viña diariamente deixou de acudir desde que xa non está aberto o comedor e dáse a comida na porta. Hai moita xente que non quere ser vista pedindo comida".

CALOR E CAFÉ. O albergue Calor e Café, xestionado pola Sociedade de San Vicente de Paúl (a través da súa conferencia da Peregrina) ofrece aos seus usuarios nestas datas un menú variado a base de sopa, pito, carne en rolo, fabada, guisos e empanada. Para a noite deste martes, véspera de Reyes, non faltarán os lagostinos e algún prato especial que elaborarán as voluntarias que atenden as instalacións da rúa Casimiro Gómez.

A cea sérvese antes das dez da, polo que os usuarios que queren gozar deste servizo antes de durmir teñen que estar no albergue coa suficiente antelación.

"Vai resultar difícil recuperar aos voluntarios"
A inutilización temporal do comedor de San Francisco e a posta en práctica da fórmula da comida para levar (que permanecerá en vigor ata que as autoridades sanitarias decidan levantar esta restrición cando consideren que non hai risco de contaxio por covid) fai que o servizo estea a funcionar cunha única voluntaria e algún dos membros da orde franciscana.

"Para repartir a comida con dúas persoas é suficiente, pero veremos que pasará cando se reabra o comedor. Quizais teñamos problemas para volver reunir aos voluntarios", sinala Gonzalo Díeguez. E é que moitas das persoas colaboradoras son xente maior considerada de risco ante o novo virus. 

Comentarios