A hostalería galega xa non depende da situación epidemiolóxica de cada concello. Desde onte, os bares, cafeterías e restaurantes dependen de si mesmos e están divididos en dous niveis.
Por unha banda, os locais de tipo 1,que teñen moitas menos esixencias sanitarias pero tamén moitas menos concesións. Por unha banda, nestes establecementos o aforamento no interior está limitado ao 50% e, no exterior, ao 75%. Ademais, estes locais non poderán usar a barra e deberán manter unha distancia de 1,5 metros entre as mesas.
En canto aos locais de tipo 2, estes contan con maiores porcentaxes nos aforamentos pero tamén con máis requisitos. A capacidade no interior está reducida ao 75% e nas terrazas ao 100%. Doutra banda, estes establecementos deberán manter unha distancia de 1,5 metros entre as persoas de distintas mesas e, en último lugar, poderán facer uso das barras. Iso si, deberá ser un uso individual ou de convivientes. Para rematar, os restaurantes que se acollan a este nivel deberán ter un rexistro de todos os seus clientes.
En Pontevedra estas medidas sentaron como
"Xa me vexo con 50 persoas na barra explicándolles que nós temos o nivel 1 e non podemos servir en barra, imos volver a ter que explicar as normas a cada persoa que entra pola porta", afirma Marta González, propietaria da Gramola.
E, aínda que no segundo nivel os aforamentos nos locais son maiores, a gran parte dos hostaleiros da cidade do Lérez optaron por elixir o primeiro nivel. é o caso, por exemplo, do Savoy, que elixiu esta opción "para que podamos traballar un pouco, porque co outro nivel teriamos que separar aínda máis á xente", asegura un dos traballadores.
Outro dos motivos que levou á maioría dos hostaleiros a elixir o nivel máis baixo é que no máis alto a Xunta de Galicia recomenda aos hostaleiros que se fagan probas PCR cada 7 ou 14 días, algo que tamén foi criticado polo sector. "O feito de ter que facer un test cada semana parécenos esaxerado. Somos traballadores e temos moi pouco tempo libre e todo isto supón un esforzo a maiores", explica Ana Novo, do restaurante Feitizo Mediterráneo.
Algo que os todos os bares, cafeterías e restaurantes deberán facer, independentemente do nivel no que se atopen, é a formación. Os hostaleiros deberán realizar un curso de 2 horas sobre seguridade na pandemia.
"Agora temos que facer uns cursos que xa fixemos ao principio da pandemia, pero non está publicado nin como van ser nin de que xeito vanse a ofrecer. Isto é outro vacile máis e, cando se supón que a situación epidemiolóxica está moito mellor, nós imos para atrás, e seguimos pagando todo nós", lamenta Marta Gonzaléz.
LECER NOCTURNO. Este novo protocolo no sector da hostalería non afecta o lecer nocturno. De momento, estes locais continúan con limitacións de aforamento e sen poder facer uso das barras.
Nos concellos de nivel alto de restricións, só está permitido o servizo en terrazas ao 75% da capacidade e o horario de peche está fixado á 01:00 horas. Doutra banda, nos municipios dos niveis máis baixos, os locais só poden facer uso do 50% do aforamento no interior e do 75% nas terrazas en nivel medio e do 100% nas de medio-baixo. Ademais, o seu horario de peche segue sendo ás tres da madrugada.
Neste sentido, a Xunta de Galicia anunciou esta semana que se está traballando nun novo protocolo neste sector, o cal podería entrar en vigor no mes de outubro e no que poderían ampliarse os horarios de peche.
Marta González, A Gramola: "é unha tomadura de pelo, xa non temos confianza nin nos fiamos porque cada semana cámbiannos as normas"
Iñaki Bretal, O Eirado dá Leña: "Parece unha broma, estamos de adiante para atrás e de atrás para adiante todo ou intre e isto é un pouco ao libre albedrío"
Margarita Aboal, Café Milano: "Son ideas de bombeiro, se estás nunha mesa podes estar con non convivientes pero na barra non, é absurdo"
Ana Novo, Feitizo Mediterráneo: "Isto é un sinvivir, están todo o intre cambiándonos as normas de xogo e así non podemos facer previsións"
Carlos Alberto Múñoz, Savoy: "Seguramente haberá moita confusión entre os clientes porque tendo dous niveis vai ser peor que antes"
Hostaleiros
Ante esta decisión, os hostaleiros pontevedreses critican que as administracións "estean a xogar entre elas" e estéanse esquecendo dos problemas reais que ten o sector".