O D.O. Rías Baixas vendimió 34,5 millóns de quilos de uva

A campaña pechouse cun 6,38% máis de froito que en 2019
Vendimia en las D.O. Rías Baixas. DP
photo_camera Vendima na D.O. Rías Baixas. DP

A campaña de vendima na Denominación de Orixe Rías Baixas pechouse sen ningún sobresalto neste ano de incerteza marcado pola crise sanitaria causada polo coronavirus. As 159 adegas implicadas na campaña 2020 recolleron 34.470.166 quilos de uva, un 6,38% máis que na anterior. Os rendementos medios da mesma situáronse en 8.420 quilos de uva por hectárea.

As previsións do D.O. apuntaban a que podería ser unha vendima máis abundante, pero finalmente os acios non pesaron todo o esperado. Como explica o director técnico do Consello Regulador, Agustín Lago, "o relevante é o óptimo estado da uva á súa entrada en adega, tamén o feito de que a meteoroloxía acompañou para que se puidese recoller no momento idóneo de maduración, así como de forma ordenada e con tranquilidade". 

A vendima no D.O. Rías Baixas comezou o pasado 27 de agosto e finalizou o 2 de outubro. "Os traballos de recollida iniciáronse un pouco antes do habitual na nosa denominación e desenvolvéronse practicamente durante o mes de setembro", explica Agustín Lago.

As expectativas para os viños son boas. "Os mostos destacan pola intensidade aromática e equilibrio, ou sexa, a súa compensada acidez coa gradación", engade o director técnico do Consello Regulador.

VARIEDADES. A vendima comezou coa recollida das variedades destinadas á elaboración dos viños espumosos de calidade, logo seguíronlle as uvas brancas, especialmente a Albariño, cuxo ciclo vexetativo é máis curto e a súa maduración máis temperá. Finalmente deuse paso ás tintas e vendimas tardías.

Na Denominación de Orixe Rías Baixas, as variedades brancas representan o 99,08% da uva recolleita, abanderadas pola Albariño que superou os 33 millóns de quilos, seguida pola Caiño Branco, a Loureira e a Treixadura. As variedades tintas representan o 0,92% do total, coa variedade Sousón como principal, seguida pola Mencía e o Caiño Tinto.

En canto á produción por subzonas, o Val do Salnés continúa sendo a de maior rendemento cunha representación do 64%, seguida polo Condado do Tea cun 21% e O Rosal co 9,3%.

Na presente campaña de vendima participaron 159 adegas elaboradoras. Un total de 4.687 viticultores recolleron uva nas 4.090 hectáreas de superficie produtiva inscritas na Denominación de Orixe Rías Baixas.

Comentarios