Hostaleiros estudan recorrer o "sinsentido" dos novos requisitos da Xunta

Se se aplican as novas medidas piden á Xunta que se encargue de controlar o acceso aos locais
Manifestación de los hosteleros de Pontevedra. JAVIER CERVERA / ARCHIVO
photo_camera Manifestación dos hostaleiros de Pontevedra. JAVIER CERVERA / ARQUIVO

Hostaleiros galegos estudan recorrer o "sinsentido" dos novos requisitos da Xunta a partir deste fin de semana, con medidas como presentar un certificado de vacinación, de superación da enfermidade ou un test negativo feito nas últimas 72 horas para acceder ao interior de locais en municipios con risco alto ou extremo –nos que está pechado o lecer nocturno–. 

En declaracións a Europa Press, o presidente da Federación Provincial de Hostalería de Pontevedra, César Ballesteros, explica que se esperará a que se publiquen as medidas no Diario Oficial de Galicia (DOG) para estudar "o máis rapidamente posible" se "hai ocos legais" de cara a pedir unha actuación "cautelarísima" ante o Tribunal Superior de Xustiza de Galicia (TSXG) que supoña unha paralización dos novos requisitos. 

Con todo, sopesarán se hai "un mínimo de posibilidades" para gañar, dado que estes recursos supoñen "un gasto" e "é evidente que se presentan para intentar gañalos". 

Ballesteros recorda que no último que presentaron: "Nin gañamos nin perdemos". E é que a resposta xudicial foi que non se podía entrar a valorar un decreto que xa fora derrogado por outro.

MEDIDAS QUE "IRRITAN". A este respecto, céntrase en tres cuestións que "irritan" ao sector: o peche de lecer nocturno, a redución de aforamentos en exterior e os "miles de casuísticas" ante os requisitos para interior. 

No tocante ao peche de lecer nocturno en zonas de risco, avisa de que os mozos "van seguir socializando", xa que "a xente crese que se van a ir durmir" porque pechen os locais. Advirte de que provocará que máis persoas opten por ir beber á rúa ou casas, pero "sen distancias e sen máscara". 

Con todo, defende que nos establecementos "hai un mínimo de control", con máis "vantaxes que inconvenientes", polo que "é incongruente" que pechen algúns municipios para que a xente se desprace a outros concellos onde está aberto o lecer nocturno. 

Así mesmo, César Ballesteros tamén ve "un auténtico sinsentido" que se reduzan ao 50% os aforamentos en terrazas, dado que "o que debería primar é a distancia entre mesas" e non o número de mesas, algo que "é facilmente medible" polas autoridades que supervisan a hostalería. Aquí, deixa claro que "reducir á metade as terrazas supón reducir á metade a facturación e o persoal automaticamente". 

E é que a limitación en exteriores "fai moito máis dano que o ben que vai producir", mentres poden sentar "15 ou 20" nun paseo "sen ter que gardar distancias", á vez que "hai xente amontoada en autobuses durante 20 ou 30 minutos". 

No tocante á necesidade de acreditar vacinación ou probas para entrar no interior de establecementos, pregúntase "por que ese aforamento ao 50%" se se dá fe de estar libre de covid. 

"Non temos placa de xerife para pedir que o cliente se identifique", quéixase tamén o presidente dos hostaleiros de Pontevedra, pois para corroborar que os certificados son válidos haberá que "presentar o DNI". "E aí estanse rozando moitas leis: lei de protección de datos, dicir que estás libre dunha enfermidade para acceder...". 

Nesta liña, refírese ás "complexidades" e "miles de casuísticas" para as que non teñen "ferramentas claras" porque non hai nin "un réxime sancionador claro" en caso de incumprimentos. Pon de exemplo que pasa se alguén que está nunha terraza quere ir ao interior ao baño: pode entrar ou teñen que acreditar estar vacinado?. Tamén se pregunta como controlar isto en cafeterías que teñen "tres ou catro accesos". 

Así mesmo, membros da organización Hostalería Federada de Galicia (HOSFEGA) fixeron entrega este xoves dun escrito na Xunta no que demandan ao Goberno galego que sexa o encargado de velar polo cumprimento da nova normativa de acceso aos locais de hostalería e lecer nocturno con motivo do repunte dos contagios de covid-19.

Comentarios