A hostalería pide máis espazo para as terrazas e menos impostos e taxas

 A Policía Local xa puxo unha denuncia por incumprir as normas, aínda que o alcalde di que en xeral se respectan 
Una terraza de Pontevedra, este miércoles. RAFA FARIÑA
photo_camera Unha terraza de Pontevedra, este mércores. RAFA FARIÑA

Gañar espazo para poder respectar a distancia de seguridade nas terrazas e redución de gastos como os que implican os impostos de lixo ou as taxas de veladores. Son as dúas principais peticións dos hostaleiros ao Concello de Pontevedra. "Non é que esteamos molestos, é que necesitamos unha resposta ao que solicitamos", matizaba este mércores Víctor Pampín a este xornal despois de que Hoempo, a asociación que preside, expresase nas redes sociais certo malestar por non ter noticias do Concello. "Parece que a hostalería non conta demasiado para o Concello de Pontevedra", explicaban nun post no que anunciaban unha reunión con outras asociacións de empresas da cidade, como AJE, CCUZM ou a Cámara de Comercio.

O alcalde, Miguel Anxo Fernández Lores, deféndese indicando que a recomendación da Fegamp é atrasar o pago dos citados impostos mentres non se aclara o marco no que poderán actuar os concellos en toda esta crise. "Non sabemos se imos ter a posibilidade de utilizar remanentes municipais ou se se vai derrogar a lei Montoro. Só sabemos que vai haber unha baixada de ingresos nas arcas municipais", indicaba o alcalde, que expresaba a necesidade de manter a saúde económica do Concello.

Por outra banda, Lores explicou que tras a reunión celebrada cos hostaleiros tamén se ofreceu a posibilidade de asesorar aos locais que dispuxesen de terraza para cumprir con todas as normas sanitarias durante a desescalada. Neste sentido, no inicio da fase 1, foron 27 os establecementos que solicitaron o asesoramento mencionado por parte do departamento responsable de Ocupación do Espazo Público. A edil desta área, Eva Villaverde, asegura que, en xeral, os profesionais do sector "están tendo unha actitude proactiva e sensata e cumpren as normas".

Os hostaleiros solicitan multas para os locais que non cumpran 

De momento son poucos os establecementos que apostaron por abrir. Tal e como indica Pampín, de Hoempo, o número de establecementos abertos roldan só o 10% do total, aínda que non dispoñen de datos exactos de aperturas.

O principal motivo polo que prefiren manterse pechados é económico. Con todo, hainos tamén que temen que a clientela sexa pouco responsable e prodúzanse nos seus locais imaxes de aglomeracións. "Non se pode controlar, por exemplo, que a xente que fai cola para sentar na túa terraza manteña as distancias", conta Pampín.

INCIDENCIAS. Segundo o Concello de Pontevedra, a Policía Local realizou, na tarde do martes, a inspección de 150 establecementos, dos cales só 12 estaban abertos e cumprindo as normas de seguridade. O luns só realizáronse tarefas de comprobación puntual que se liquidaron con algún apercibimiento, excepto en un único caso no que se tramitou unha denuncia.

"Nós estamos de acordo en que, se hai locais que incumpren a normativa, se lles multe. O que non queremos é que por culpa duns cantos se nos prexudique a todos", explicaba Pampín.

Aínda así, o alcalde quixo resaltar que en xeral o comportamento na cidade fora bo, sobre todo comparándoo coas imaxes que ofreceron as terrazas doutras cidades en fase 1 ao longo dos últimos días. "É certo que se nota moita avidez por saír á rúa", explicaba o alcalde. Deste xeito, o alcalde fai un "chamamento ao sentido común, que se use máscara, que se garde a distancia e se manteñan as medidas de seguridade".

Ademais, destacou os datos epidemiolóxicos da área sanitaria de Pontevedra, cun baixo índice de contagios que se debe manter. "Temos uns dous mellores datos tanto de Galicia como do Estado, iso significa que algo estaremos facendo ben", explicaba o alcalde en recoñecemento ao esforzo dos pontevedreses e a poboación da área sanitaria á hora de manter as medidas de prevención de contagios.
 

As terrazas seguen cheas no terceiro día da fase 1
Poucas terrazas abertas e moita xente desexando saír. O resultado da ecuación é que as mesas que estes días ocupan o espazo público de Pontevedra para servir canas, viño ou cafés están completas. Incluso hai establecementos que, a determinadas horas do día, teñen cola para poder sentar nunha das súas cadeiras.

A ansia por saír continuou no terceiro día da fase 1. Os locais de hostalería seguiron recibindo a xente con ganas de saír de casa e reunirse con amigos e coñecidos. Iso si, moitas das prazas do ‘terraceo' pontevedrés permaneceron baleiras. Nin Méndez Núñez nin a ferrería teñen establecementos abertos. Na Praza dá Leña só permancen abertas dúas das súas seis terrazas e  as mesas da Verdura non ocupan nin a metade do espazo que adoitaban ocupar antes do coronavirus.
 

Comentarios