¿Por que imos de mal a peor?

A área sanitaria de Pontevedra-O Salnés segue acumulando casos positivos e é a terceira en Galicia en cifras absolutas 
Ambiente en una terraza de la Praza da Verdura, el pasado sábado. M.B.
photo_camera Ambiente nunha terraza da Praza dá Verdura, o pasado sábado.

Non hai tregua. A segunda onda do coronavirus na área sanitaria de Pontevedra-O Salnés continúa a súa liña ascendente, aínda que retardando a súa velocidade respecto ao día anterior. Segundo o balance oficial difundido este domingo pola Consellería de Sanidade, a área rexistrou na última xornada 26 novos positivos, fronte aos 51 notificados o sábado.

Esta cifra de contagios fai que os casos activos sexan xa 658, sete máis que o sábado, xa que se produciron 19 altas epidemiolóxicas nas últimas horas. Si permanece inalterable a presión hospitalaria, con 24 persoas ingresadas na área sanitaria por coronavirus. Deles cinco evolucionan na Unidade de Coidados Intensivos (Uci) de Montecelo, mentres que 17 atópanse en planta no Complexo Hospitalario e dous máis no Hospital QuirónSalud Miguel Domínguez. As outras 634 persoas diagnosticadas de covid evolucionan nos seus domicilios.

Desde o inicio da pandemia superaron a enfermidade 1.160 pacientes da área sanitaria e rexistráronse 19 falecementos asociados ao virus. En canto á realización de probas PCR, nas últimas 24 horas realizáronse 582, que se engaden ás 35.765 xa efectuadas previamente.

Pontevedra-O Salnés é a terceira área en número de casos activos na actualidade, só por detrás da Coruña (1.178) e Lugo (725) e por diante de Santiago (637), Ourense (527), Vigo (449) e Ferrol (184).

ALTO RISCO. A razón pola que a pandemia está a evolucionar tan mal en España "non é complicada nin complexa", subliña Juan Carlos Rodríguez, xefe de Medicina Interna do CHUP. Achácao a "as características propias da nosa sociedade: idade media, pluripatoloxía, forma de vida: menor número de fogares con poucas persoas ou con menos liñas xeracionais, situación de residencias da terceira idade etcétera", en comparación con outros países de Europa que obteñen mellores resultados. E tamén "pola falta da información adecuada, en cantidade e calidade, e dunhas medidas de contención máis acertadas por todos".

Rodríguez pon varios exemplos. "Hai uns días preguntábame un comerciante, preocupado e angustiado pola situación e polo que poderá pasar a partir de agora, ¿por que se todos levamos a máscara posta hai tantas infeccións e estase descontrolando de novo a situación?, sinalándome a rúa". Noutros casos son os avós, que se manteñen ligados aos netos pensando que nunca os contaxiarán nin lles farán dano. "Enténdoo pero é outro gran erro. Farano e moito, sen querelo, e polo tanto todos debemos previlo".

Por iso o xefe de Medicina Interna aposta pola máscara como elemento crave para previr as situacións de alto risco máis perigosas, "que nos infectan primeiro e enférmannos despois, ás veces de forma moi grave incluso mortal".

MÁSCARA EN CASA. ¿Pero cales son as situacións de alto risco? Son, explica, as que ocorren continuamente pola proximidade entre persoas ou en ambientes pechados, mentres que os contactos no exterior ou con maior distancia reducen o perigo. "Sendo isto así, paradoxalmente, por falta de información ou conciencia real, pomos a máscara cando, sendo necesaria, é moito menos eficaz", isto é, ao camiñar pola rúa, "e así xamais controlaremos isto". "Debemos utilizala nas situacións de verdadeiro alto risco, que son as máis comúns e habituais: nas casas, nos traballos e nos contactos próximos de menos de dous metros". Pon como exemplo tamén as as mesas dos locais de hostalería ou de postos de traballo, con xente, "coñecidos ou compañeiros pegados e coa máscara retirada", do mesmo xeito que "en casa durante as comidas, o repouso diante do televisor, comentando temas no traballo etcétera. Todo isto é perigosísimo e facémolo continuamente sen protección".

RASTREXADORES. A partir de agora, roga, "sexamos máis conscientes e intelixentes: nas proximidades sempre con máscara; en casa, cos compañeiros de traballo, nas cafeterías... Só se retira para tomar algo uns segundos ou minutos e volvémonos a cubrir. Debemos tomar as comidas (tamén nos domicilios) máis separados, sentándonos en mesas aparte, por quendas, de forma especial coas persoas maiores ou enfermas, ou nas familias de moitos membros.

Nos traballos, cos compañeiros, sempre coa máscara, cando conversamos ou tomamos un café tamén". Isto, que é "sinxelo e moi eficaz para controlar a epidemia, cambia os nosos costumes cotiáns e non o facemos, baixamos a garda sen percibir o risco.

A maiores, demanda outras medidas máis xerais a nivel de comunidade, centros educativos ou residencias. Para rematar, subliña, "temos que rastrexar mellor aos contactos dos casos positivos (sobre todo en determinadas áreas e institucións), xa que ademais hoxe sabemos que hai moitos positivos que son asintomáticos ou con cadros atípicos". Pide rastrexo cara adiante, "pero tamén cara atrás (que é onde máis fallamos) e con persoal adestrado e en número suficiente".

En resumo, o xefe de Medicamento Interno do Complexo Hospitalario roga á poboación que "sexamos escrupulosos nas medidas de control e na súa adherencia" e así "frearemos en gran medida unha situación que, doutra forma, será moi dura, difícil e penosa".

Comentarios