As limitacións do Nadal provocaron perdas do 90% no lecer nocturno en Pontevedra

Bares e restaurantes ingresaron un 50% menos que en 2019 ► "A xente ten medo a saír"
Colas de jóvenes el 29 de diciembre para acceder a un local. RAFA FARIÑA
photo_camera Colas de jóvenes el 29 de diciembre para acceder a un local. RAFA FARIÑA

O pouso da Nadal deixa un sabor amargo entre os hostaleiros pontevedreses, sobre todo entre os do lecer nocturno, que habitualmente tiñan nas celebracións do Nadal unha táboa de salvación para soportar o custoso orzamento dos seus negocios. Pero os recortes aplicados o 30 de decembro botou ao traste todas as previsións e obrigou, no mellor dos casos, a apurar ata o último minuto dos novos horarios. Outros, en cambio, optaron xa por non abrir.

"Os días de Noiteboa, de Fin de Ano e a Véspera de Reyes adoitaban ser moi potentes, nos que se traballaba moi ben, do mesmo xeito que toda a semana, porque a xente saía, pero se perdeu moitísimo con toda esta situación", laméntase Dani Lorenzo, presidente de Hostaleiros Empresarios de Pontevedra.

 irectamente implicado no lecer nocturno (é o xerente do pub La Pomada), matiza que este sector se viu especialmente prexudicado nas festas que acaban de concluír, pródigas en celebracións, reunións, ceas, reencontros e saídas ata a madrugada. "Das ceas e as reunións típicas de Nadal, non tivemos clientes. Foi un desastre", afirma.

Bárbara García (El Toro): "Levo sen soldo desde 2019. Vivo de propinas e do que ingresa a miña parella, pero algúns xa van polo segundo crédito"

Este pesar anímico trasládase tamén ao económico, posto que as perdas chegaron ata o 90% con respecto ao mesmo período de 2019, a última vez que Pontevedra gozou dun "Nadal normal". Cabe recordar que a actividade en 2020 foi nula, porque a hostalería estaba pechada. "A sensación deste ano é moi mala, porque non se puido traballar como nos gustaría e como debésemos. Houbo moito contaxio e ségueo habendo, e iso inflúe para que a xente teña bastante medo á hora de saír", explica o empresario.

Pero a situación non colleu de sorpresa aos hostaleiros. Lorenzo recoñece que desde mediados de decembro apreciábase un ambiente intre entre a clientela. "Vías que se empezaba a falar cada vez con máis insistencia de positivos no círculo máis próximo e iso disparaba o temor a contaxiarse, reforzado coas noticias que aparecían en prensa. Iso derivou en máis restricións e máis temor aínda. Sobre todo cando as autoridades nos sinalaban como un dos grandes focos de contaxio", apunta.

Dani Lorenzo (La Pomada): "En Fin de Ano pecháronnos catro días e os contaxios continuaron subindo. Queda claro que non somos o problema"

ENFADO. Neste contexto, o presidente de Hoempo non oculta o malestar dos seus compañeiros por estar sempre no ollo do furacán cada vez que a situación sanitaria empeora. "Hai máis de 10 días desde Fin de Ano. Neste tempo estivemos catro días pechados, pero os contagios seguiron crecendo, o que demostra que nós non somos o problema, porque nas cinco ondas anteriores ocorreu o mesmo", critica.

Unha percepción que comparte Bárbara García, da Plataforma de Afectados Covid Pontevedra e titular do local O Touro. "A xente demostraba que tiña ganas de festa e na barra xa non disimulaba á hora de organizar quedadas en pisos particulares", afirma, tras recoñecer que as últimas restricións "víanse vir"..

Admite, iso si, que detectou "moito medo" entre a clientela polo repunte abismal de positivos, o que sen dúbida influíu nas caixas diarias. "Esperábame un balance moito peor, pero aínda así non foi suficiente para facer fronte a todo o que temos por diante", aclara. Aínda así, estima que os ingresos nos negocios que non pertencen ao lecer nocturno reducíronse ao redor dun 50% con respecto a hai dous anos.

A empresaria dá un dato demoledor que certifica o mal momento do sector: "Levo sen soldo desde 2019. Vivo de propinas e do que ingresa a miña parella, porque a recadación só permite cubrir os gastos. Pero hai compañeiros que xa van polo segundo crédito para poder seguir".

Comentarios