Atopar un menú por menos de dez euros, difícil pero non imposible

Non hai secreto para manter os prezos baixos na hostalería: traballar moito, buscar bos provedores e estar disposto a recortar a marxe de beneficios un pouco. En Pontevedra aínda é posible comer por menos de dez euros aforrándose présas, planificar o menú e ensuciar a cociña
Entrada del restaurante Casa Elvira, con el menú del día anunciado en una pizarra. GONZALO GARCÍA
photo_camera Entrada do restaurante Casa Elvira, co menú do día anunciado nun taboleiro. GONZALO GARCÍA

PODERÍA considerarse misión imposible, pero atopar un menú do día por menos de dez euros en Pontevedra é aínda factible, aínda que cada vez menos. A pandemia e a crise que supuxo a subida do recibo de subministracións como a luz e o maior prezo dos alimentos forzan un aumento dos prezos que parece imparable e fai que os restaurantes que manteñen os seus menús por baixo dos dez euros sexan unha excepción. Mención aparte merecen outros establecementos que serven pratos únicos por un prezo dunha soa cifra.

En pleno mes de setembro, xusto antes da volta ao cole, cando toca recuperar o ritmo máis atarefado do curso, sempre vén ben coñecer lugares nos que comer como en casa sen que o peto nóteo. O mellor de todo, que non hai que perder tempo planificando pratos, cociñando, nin lavando a louza.

Casa Elvira: 9 euros

"Aquí o que temos é xente traballadora, que non ten tempo para cociñar e para a comer ou, directamente, leva a comida para casa". Explícao Carmen Francés, propietaria do establecemento da rúa Cobián Areal, onde despacha menús por nove euros. Ademais, ofrece a posibilidade de levar os pratos a domicilio, os primeiros por tres euros e os segundos por seis.

"Imos aguantando como podemos, se segue subindo o prezo da luz teremos que reaxustar os prezos, pero de momento non o decidimos", conta. Por agora, organízanse "medindo moi ben o que pos nos pratos para seguir dando un menú a bo prezo sen perder a calidade".

Bar Rossli: 8 euros

Por oito euros o Bar Rossli ofrece pratos tradicionais e caseiros. O seu menú está organizado en función dos días da semana, de modo que todos os xoves ofrecen cocido e, os venres, callos. "Para manter este prezo hai que traballar moito e pelexarse moito cos provedores para conseguir materia prima boa e barata", recoñece Eva García, socia do negocio. "Somos unha empresa moi pequena pero traballamos moito para manter os prezos porque sabemos que o poder adquisitivo é o que é".

A súa clientela son principalmente obreiros e xente traballadora. "Preparamos cociña caseira, sen grandes artificios pero con todo o agarimo do mundo", conta García.

A comida tradicional pensada para os traballadores que non teñen tempo de cociñar curmá nos menús máis baratos

Bodegón Arca: 8,50 euros

Para o dono de Bodegón Arca (San Antoniño), Abel Troitiño, non hai moito secreto que revelar sobre a fórmula para mentener o menú do día a 8,50 euros. "Hai que saber comprar, ter bos provedores e conformarse con gañar menos", apunta. Aínda así, recoñece que o aumento de gastos pode forzar unha subida nos seus menús a nove euros no próximo ano.

"A nós os traballadores dannos a vida, non se que sería da hostalería sen os obreiros", conta. Sobre os pratos que preparan no seu establecemento, Troitiño sinala que se trata de receitas tradicionais, como guisos ou potaxes. "No verán tamén facemos moitas ensaladillas, xudías á vinagreta, peixe fresco da praza, onde imos todos os días...", explica.

Café Bar Mónica: 8 euros

Primeiro prato, segundo, bebida e sobremesa ou café. O Café Bar Mónica (Loureiro Crespo) ofrece o seu menú do día por oito euros con varias opcións para elixir. Ademais, é posible levar a comida a casa. Se o cliente opta por un prato único, válelle catro euros se é un primeiro ou seis se é un segundo.

Entre as opcións para elixir onte había sopa, lentellas ou ensaladilla de primeiro prato e zorza, lacón con grelos e hamburguesa de pito de segundo.

Fotos de hosteleria_ pódese ser ou tipico cartel co menu do dia_ mellor_

Restaurante Lon Fon: 8 euros

Para os amantes da comida internacional existe tamén unha opción económica. O restaurante chinés Lon Fon (Branco Porto) ofrece menús por oito euros que inclúen tres pratos, bebida e sobremesa.

A cafetería da facultade de Ciencias Sociais e dá Comunicación ofrece o prezo máis competitivo, por 5,45 euros

Comedor de Ciencias Sociais: 5,45 euros

Máis barato aínda é o comedor da facultade de Ciencias Sociais. Por 5,45 euros serve un menú a base de primeiro prato, segundo e sobremesa. Para beber, o menú só inclúe a auga, se se quere tomar un refresco hai que pagalo a parte. A cafetería ten prezos baixos porque están subvencionados, pero iso non implica que atenda só a estudantes, senón que calquera persoa pode comer nela. Segundo explicaban os propios traballadores, o comedor chegaba a servir 200 menús diarios antes das restricións impostas pola pandemia.

CIFP Carlos Oroza: 10 euros

Outro restaurante un tanto especial é o que pon a disposición dos padais máis curiosos o CIFP Carlos Oroza. O comedor do centro ofrece a posibilidade de participar nas prácticas dunha clase de cociña como cliente, sempre con reserva previa. "Máis que un xantar é vivir unha experiencia", apunta o director do centro, Manuel Hermo.

O menú custa dez euros e, en función do día, permite degustar comida tradicional, experimental ou internacional, dependendo do que aborde o temario dos alumnos de cociña eses días. Pero, neste caso, máis que un lugar para resolver a comida de forma rápida, é unha experiencia á que merece a pena dedicar algo máis de tempo.

Comentarios